用來娛樂+動畫的顯示卡~

一切有關顯示卡的消息及討論

版主: Cyber Oxygen

用來娛樂+動畫的顯示卡~

文章Solution » 26日 10月 2002年, 20:03

大家好~
我心目中有兩個選擇, Geforce4 Ti 4600或者 ATI Radeon 9700Pro, 我用o黎打機+做3D(maya, etc...), 我唔知揀邊張好... 我知道Geforce4 Ti 4600 o既3D實際效能, 但我唔知ATI個塊勁唔勁過Geforce4 Ti 4600, 同時:
1. Geforce4 Ti 4600 有Cg Shader玩, 可玩real time hardware render + 寫SHADER(但唔知遲D會唔會應用落MAYA度... )
2. ATI Radeon 9700 Pro 有AGP8X(我會順便買塊新底版)~
大家有乜睇法??
Solution
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Cyber Oxygen » 27日 10月 2002年, 01:03

打機來說ATI Radeon 9700Pro已快過Geforce4 Ti 4600,又支援DX 9
用3D software 來說真的很難講..因為二者的openGL 都不是全部支援3D software 的,Geforce4 Cg Shader, real time hardware render 多數用於game 方面..
nvidia 很快出新咭的...到時ti4600可能成為當年的GF3 TI 500一樣.....
這是我的意見,或者你想一想的 budget..
現在買咭都不應買咁貴
幾個月就出新咭..現有的咭就跌價跌到.....
所以有時display card 真令人頭痛.......

8)
頭像
Cyber Oxygen
討論區主持
討論區主持

文章Solution » 9日 11月 2002年, 11:49

OH.......... 終於有3D PACKAGE支援CG SHADER啦, 不過俾SOFTIMAGE搶左頭淡湯............ 冇法啦, 鬼叫SOFTIMAGE曾經系MICROSOFT既產品, 而CG SHADER又有MICROSOFT份咩..... 名副其實"自己人益自己人"~
Solution
討論區新秀
討論區新秀

回到 Graphic Card News & Talk

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客