Mini Concept Art Contest I - 啟動 !!!

MCAC II 比賽日期 : 08年7月4日 - 08年8月24日
獎品 : Adobe Production Studio Premium 正版套裝 (由景豐電子贊助)

版主: ZU, Andrew Lee

文章wkin99 » 28日 4月 2008年, 23:47

其實都乜需要加時間,一個月好OK,系做到就做到,做唔到可能是懶(我講自己),比多兩個月都無用!!!! :lol:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章AnthonyYung » 30日 4月 2008年, 02:39

請問WIP系咪一定要圖片形式?
打字表達算唔算數?
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 30日 4月 2008年, 05:58

wkin99 寫:其實都乜需要加時間,一個月好OK,系做到就做到,做唔到可能是懶(我講自己),比多兩個月都無用!!!! :lol:

我仲寫緊 tutorial, 冇時間畫 lu :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章ZU » 30日 4月 2008年, 10:16

AnthonyYung 寫:請問WIP系咪一定要圖片形式?
打字表達算唔算數?

Concept Art 比賽當然希望大家"畫"多d.... WIP 以繪圖為主

其實原意個 WIP 希望做到好似 Speed paint 咁 , 等大家不斷畫多d 慨念圖 ,
, 重不斷既創作再發展新既idea..藉呢個比賽,等大家發揮Concept Artist既創作能力 .. 希望大家d"力"唔系去左文字創作...留意這不是故仔創作比賽啊 :lol:
CGVisual.com - play cg | enjoy cg !!
頭像
ZU
創辦人
創辦人

外號: CG 窮人協會榮譽會長

文章leeho » 30日 4月 2008年, 10:46

wkin99 寫:其實都乜需要加時間,一個月好OK,系做到就做到,做唔到可能是懶(我講自己),比多兩個月都無用!!!! :lol:

:mrgreen: 堅 , 我有畫但未放上 ..........++
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 30日 4月 2008年, 11:03

:mrgreen: 人物從故事出來 , 故事從人物出來 , 如果沒有感覺 ,我畫不了 , 畫畫很講感覺 .. 請耐心等待 , :wink:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章魚腩 » 30日 4月 2008年, 22:18

請問"作品名稱"系唔系指 game 名
定系可以特別為幅圖另外命名?

另外, 4/5 系唔系只系upload幅圖就得?
謝謝
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章tiMLo » 30日 4月 2008年, 22:26

個人資料send去哪個email?
頭像
tiMLo
討論區新秀
討論區新秀

文章ZU » 1日 5月 2008年, 00:07

魚腩 寫:請問"作品名稱"系唔系指 game 名
定系可以特別為幅圖另外命名?

另外, 4/5 系唔系只系upload幅圖就得?
謝謝

"作品名稱"是自由創作 , 沒限定是Game名 !!
對!! 5 月4日晚上 只要 upload 1 - 3 張 最後作品 ( 不大於 500KB)

"原圖"會在之後 讓大家另行上載 , 所以大家記緊保留"原圖" ...

個人資料send去以下 email :
club@cgvisual.com
CGVisual.com - play cg | enjoy cg !!
頭像
ZU
創辦人
創辦人

文章 » 3日 5月 2008年, 20:01

- -"我要會考..- -"仲系畫得好慢...好慢....唔通就咁玩完@Q@"系咪聽日交都ok嫁???
討論區新秀
討論區新秀

文章ZU » 3日 5月 2008年, 22:32

截止時間 5 月4日晚上11點 59分

最後請大家記緊 睇下比賽細則 :

http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?p=57070#57070
頭像
ZU
創辦人
創辦人

文章aggie_siu » 4日 5月 2008年, 21:45

幾開心有個concept art~
不過留意到一個幾得意地方~就系wip~系外國比賽都未見過~
wip雖然系刺激大家create多d idea~不過未免占個分太多~
一個好既work~我覺得都系要final work好~如果個work final麻麻~就算wip好吸引都一個失敗作~
重點系有wip唔等於你concept good~
design方式同step人人唔同~簡單講述創作概念就系差concept art?
一個game girl最基本起碼系一出黎要吸引人,甘先會有人留意佢既wip~
如果一個work連基本都做唔好~wip好又點算系一個好發展?
我真系好欣賞cg forum有令hk cg進步既心~
不過希望評分時可公平公正,真正選出優異作品,鼓勵各同好努力向前~香港的CG業可以更發熱發亮!
aggie_siu
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 4日 5月 2008年, 22:33

wip 包含 research, data bg, mindmap, design variation, color analysis, emotion, composition.... etc

外國 artist 創作既內容好多都好 creative, 而且有d 會做足 history research, 呢d 可以從 final image 見到. HK 既所謂 artist 好多都系抄, 系睇得出冇內容, 冇 research support, 呢個系今時今日 hk 業界仍然失敗既地方.

wip 系提醒d人要做好呢 part, 外國 artists 系自動自覺做.....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Andrew Lee » 5日 5月 2008年, 00:29

唉....點解..........系咪真系咁難明呢......嚇 :roll:
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章ZU » 5日 5月 2008年, 00:40

首先很多謝aggie_siu的意見。

說到wip麻.~~ 老外比賽當然很著重 wip 這一環。有瀏覽外國著名網站都應該知道 , 不在此談了(( :oops: ))

每次決定比賽評審准則及比例,我地都會詢問有關人仕既專業意見。當然希望做到各項評審准則公平。
現在 WIP 只占 35 % ,我認為都不算高了。望各方面體諒一下

不過,當然 ,如果大家都認為 WIP 部份不太重要的話,我地可考慮下回比賽減少wip部份 ...雖然我個人並唔希望這樣!

最後,再次多謝大家參加今次比賽 ~~~~
希望下次再攪好d....今次做得唔好既請多多包函 :wink:
頭像
ZU
創辦人
創辦人

上一頁下一頁

回到 Mini Concept Art Contest

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客