有關 MCVS 比賽問題

HKMUG X CGV - 定期舉行的香港區CG比賽
獎品 : Microsoft XBOX 360 一部
(由Synnex Technology International (HK) Ltd 贊助)
終極大獎 : HP iPAQ rw4500 一部
(由 Hewlett-Packard Development Company 贊助)

版主: ZU, xam

Re: 有關 MCVS 比賽問題

文章S'tephen » 27日 9月 2006年, 10:42

kelvincycheng 寫:我想問有關MCVS02的問題
如果我DESIGN出來的產品用其他軟件畫完再轉到3DS作最後RENDER可以嗎
因為作為產品的設計多數會用到SOLIDWORK 或 PRO-E 或RHINO作主要的繪制軟件

Zu 寫: :mrgreen: official地回答的話:"作品必需使用Autodesk® 3ds Max® 為主要制作軟件...."
.... :mrgreen:

我覺得有其他軟件用作配套,都可以呱!
只是視乎,你會否主要地用3ds Max 制作吧!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 有關 MCVS 比賽問題

文章sobig » 27日 9月 2006年, 11:05

kelvincycheng 寫:
Zu 寫::arrow: 請各位於發問前先細心閱讀 [ 比賽需知 A +B +C ]

:arrow: 這裡只容許發問有關 [ MCVS ] 比賽問題 . 其他發文將被刪除!!

:arrow: 我們會盡量抽時問解答有關問題 , 請耐心等候 ...

:arrow: play cg , enjoy cg !!

我想問有關MCVS02的問題
如果我DESIGN出來的產品用其他軟件畫完再轉到3DS作最後RENDER可以嗎
因為作為產品的設計多數會用到SOLIDWORK 或 PRO-E 或RHINO作主要的繪制軟件

大佬, eric? :)
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章speedergary » 27日 9月 2006年, 13:50

DESIGN出來的產品可以有牌子嗎?
頭像
speedergary
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 27日 9月 2006年, 14:18

用咩 software 做 modeling or rendering 其實真系睇唔出有咩分別 :mrgreen:

自創品牌應該冇問題
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wkin99 » 27日 9月 2006年, 16:15

h2o 寫:用咩 software 做 modeling or rendering 其實真系睇唔出有咩分別 :mrgreen:

自創品牌應該冇問題

問題系要有埋成個modeling or rendering制作過程,咁就好難騙到人。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 27日 9月 2006年, 16:43

import 個 model 入 max, 然後 screen cap.... :lol:

我唔應該講d 咁既野, 當我冇講過, 呵呵 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wkin99 » 27日 9月 2006年, 16:49

不如系Photoshop度貼上MAX個介面重快手呢 :mrgreen:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vector » 27日 9月 2006年, 18:49

h2o 寫:import 個 model 入 max, 然後 screen cap.... :lol:

乜身為mod 都咁講野架 :-?
Vector
討論區新秀
討論區新秀

文章speedergary » 27日 9月 2006年, 20:58

speedergary 寫:DESIGN出來的產品可以有牌子嗎?

我想問..例如我想design一個nokie 未來電話...........但在電話上有nokie 牌子
這樣可以嗎?
頭像
speedergary
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 27日 9月 2006年, 22:22

this same question, I want to ask! :o
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ZU » 27日 9月 2006年, 23:28

:D good questions .. :!:

由於各下的作品是公開的關系,不建議加入市面上現有的牌子logo 入作品中 。建議你們自行創作牌子 logo .

注意不要用太多時間在牌子制作上,你的作品才是重點 !!! :mrgreen:
CGVisual.com - play cg | enjoy cg !!
頭像
ZU
創辦人
創辦人

外號: CG 窮人協會榮譽會長

文章Vantage » 28日 9月 2006年, 12:21

Vector 寫:
h2o 寫:import 個 model 入 max, 然後 screen cap.... :lol:

乜身為mod 都咁講野架 :-?

水哥都系講笑je, 不過講真個句, 其實明眼人都知有個grey area gar lar, 但點解唔見有人乘虛而入呢, 我諗系香港人比較守規矩卦,同埋驚萬一嬴咗之後俾d朋友系forum炸話佢明明唔識max,明顯系作弊等等, 好冇面gar ma, at least我唔敢咁做... ^ ^
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 28日 9月 2006年, 13:46

i think we should do the modelling in max at least. model is the basic skill for your project, no model, no final. :)
then, it will achieve the rule: major software is 3ds max.

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章Derek » 11日 2月 2007年, 00:53

"不過有一點請各參賽者特別注意,建築模型結構不可隨意更改,但可以增加周邊的環境物件。......."

其中, "建築模型結構不可隨意更改", 請問如果把大會提供嘅model的某部份牆身減薄 (想改為玻璃), 有無問題??
Derek
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 11日 2月 2007年, 15:06

if you change the shader to glass, that will be ok i think...
the point is you are still using the same model without a big changes.

waiting for your post in MCVS03 :)

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 MCVS 比賽 (HKMUG X CGV)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客