機械手一對

公開制作中的 3D 圖片或有關的Making of,與其他網友論討

文章h2o » 27日 10月 2007年, 21:24

原本系幼線黎架.... 但系諗諗下, 條 cable 本身可以 transfer data 之外, 亦都防止手指張開太大, 所以就咁加粗左..... 要加番d texture 上去 :oops:

紅藍管都系冇 detail, 要搵一堆 cable 既 reference 睇下先, thx
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Terry » 28日 10月 2007年, 01:17

h2o 寫:人類制造機械人已經有好耐歷史, 當科技進步到佢地有獨立思想既時候, 而佢地既夢想系想得到生命, 成為人類.

咁那個時候, 人類應該接納佢地, 定趕絕佢地呢?

人類付與左獨立思想俾佢地, 究竟有冇權收番呢?

呢個系佢地既夢想, 人類會否成全佢地? 定系到時人類已經冇得話事呢?

令我諗起浦澤植樹改編自小飛俠0既Pluto,究竟自私0既人類系咪真系可以同機械人和平共存呢?
頭像
Terry
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 28日 10月 2007年, 21:27

haha 好多戲都有呢d topic.....

加左個戰爭後既背景, 不過 d layers 未齊, 所以唔夠 fine. 但我又唔想 bg objects 太出, 而家仲試緊光暗 :roll:

p.s. 距離 deadline 仲有 46hours :-|
附加檔案
17 modifiy_s.JPG
17 modifiy_s.JPG (35.37 KiB) 被瀏覽 17112 次
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章leeho » 29日 10月 2007年, 00:45

:wink: 機械手d質感我覺得好正 , 可否在往後日子寫過教程指導一下好嗎 ? :wink:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 29日 10月 2007年, 01:52

都會架, 不過 tutorial 冇咁快 wow, 因為會有另一個 tutorial 出先 :mrgreen:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章purehay » 29日 10月 2007年, 19:59

很好的題材, 而且是機械....機械有加分, 做得好好啊, 祝您成功 :wink:
頭像
purehay
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 30日 10月 2007年, 12:01

先 post 手部解剖既 reference 先
附加檔案
19 bones1.jpg
19 bones1.jpg (25.91 KiB) 被瀏覽 17031 次
20 bones2.jpg
20 bones2.jpg (54.87 KiB) 被瀏覽 17031 次
21 muscle.jpg
21 muscle.jpg (56.72 KiB) 被瀏覽 17031 次
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章akin vong » 30日 10月 2007年, 23:28

:D 好精細!勁!
機械人辦人!
頭像
akin vong
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 31日 10月 2007年, 12:52

尋日趕住出門口, 所以未 post 哂.....

參考完解剖圖之後, 就決定關節既 rotation 幅度, 擺位當然都系跟比例啦 :wink:
附加檔案
27 rotation.jpg
27 rotation.jpg (46.95 KiB) 被瀏覽 16977 次
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 1日 11月 2007年, 15:44

個比賽延左期, 所以唔可以 post final image 上黎住, 咁我依家 post 局部上黎先 :wink:

我系想透過手影, 表達出機械人渴望得到生命, 想成為人類既潛意識. 而手影系人類小時候既記憶, 小朋友會透過手影幻化成唔同既生物. 而機械系由人類發明出黎, 獨立思想都系人做出黎, 思維當然會受到人類記憶既影響.

至於個影睇黎唔太似人面, 當然系因為只手太多窿所致, 但系機械人的確比人類缺少左"某d"野, 所以一定會有缺陷!
附加檔案
23 closeup1.jpg
23 closeup1.jpg (110.45 KiB) 被瀏覽 16943 次
24 closeup2.jpg
24 closeup2.jpg (116.44 KiB) 被瀏覽 16943 次
22 final.jpg
22 final.jpg (71.41 KiB) 被瀏覽 16943 次
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 1日 11月 2007年, 16:09

如果系咁,不如個影另用PS做再key上去,咁你個意念會明確d.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 1日 11月 2007年, 16:48

一用 2d 方法做, 就唔可以表達到 3d 既精采之處, 而且我系 3d lighting artist.... 3d 做唔到手影會俾人笑架 :-|

so far 好多人都 get 到系人樣, 所以我冇再"畫公仔畫出腸", keep 住依家呢個爛樣就算.

p.s. 我預呢幅系俾 art or design 人睇, 佢地會易 get 個 image 多d, 如果系 for 街外人就真系要做下手腳先得
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 17日 11月 2007年, 00:06

比賽 deadline 已過, post 番張 final 圖先 :wink:

p.s. 機械手只系我既第一步, 希望1年後可以完成整個 機械骷髏人!
附加檔案
05 Hands_l.jpg
Final Image
05 Hands_l.jpg (122.33 KiB) 被瀏覽 16845 次
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章255 » 16日 12月 2007年, 12:14

真的一樣,超勁 :o
我finial project都要做機器人
學到你3成都店la
期望你怏d出tutorial
討論區新秀
討論區新秀

文章limitvision » 7日 7月 2010年, 16:24

原來已經系幾年前的作品 :o , 仲系咁屈機
limitvision
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 3D Works (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客