09三月個人小作(modo+Zbrush)

公開制作中的 3D 圖片或有關的Making of,與其他網友論討

09三月個人小作(modo+Zbrush)

文章moc » 23日 3月 2009年, 16:04

Modo302 modeling+render
Zbrush sculpting
造咗個大叔呀..
附加檔案
最後由 moc 於 24日 3月 2009年, 02:08 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 23日 3月 2009年, 16:43

E.... 18銅人既金粉餅 :o
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章akin vong » 23日 3月 2009年, 17:36

嘩正!幾像真!
眼睛還可以花多D功夫。加油!

:D
頭像
akin vong
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 23日 3月 2009年, 19:22

系呀...眼睛部份系偷工減料咗...
變成死魚眼..
我放咗較多時間在Applinkl+photoshop度....

補貼多張線圖..
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章akin vong » 23日 3月 2009年, 20:24

可以介紹下Applink嗎?一路都冇過,有乜用,好冇用呀?
頭像
akin vong
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 23日 3月 2009年, 20:34

Applink咪就系Zbrush內那個.用來串連其他圖像軟件用的助手..我用來串連Photoshop呀...主要用來做Project map貼圖呀...
你可以上去Zbrush個官網睇下有關呢個插件的應用...
佢系要從官網自行下載來安裝才會出現的..
主要系我習慣Photoshop嘛....佢工具又多...改貼圖很好...
其實關於呢個Applink..我也較少用...目前也遇到問題...就系...每次....ZB吐過去的圖..解像度都只會以Document size為基礎......
變成...個物件就只以screen大細為准....於是...吐過去Photoshop的圖檔解像度就有限制了....我試過在Photoshop自行改大解像度....但用Applink回到ZB內更新時就會跳出死機...試十次死十次....
所以都幾煩...
現在找緊對策...
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章akin vong » 24日 3月 2009年, 00:02

用ZB我都試過,太多問題了!像數唔大,要大就Hing機Hing到爆!冇滑邊,冇Bookmark(要加插件先有但都有很多問題),只好Export obj ,到Maya render啦,其實都系麻煩,D obj file size 又大又多又唔一眼睇到,搞到都幾亂!
重有Displayment map 又唔容易做,搞完一大倫又唔系太靚!........................

:D Sorry !我狂吐苦水,這些都是學習過程的真實體驗!
頭像
akin vong
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 24日 3月 2009年, 01:38

睇你地兩個講野, 我都已經學到野 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

回到 3D Works (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客