繪畫過程分享

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

繪畫過程分享

文章Andrew Lee » 19日 4月 2006年, 07:47

歡迎各會員在此版分享繪畫過程。 :mrgreen:
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Andrew Lee » 19日 4月 2006年, 07:56

好!我先 :mrgreen:
附加檔案
最後由 Andrew Lee 於 26日 4月 2006年, 00:22 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章addfai » 19日 4月 2006年, 14:40

我想知你呢張點分layer?
同埋點樣可畫得方便同快d呀? :lol:
頭像
addfai
討論區新秀
討論區新秀

文章addfai » 19日 4月 2006年, 14:45

見你好似稿都唔使起=.=
附加檔案
頭像
addfai
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 19日 4月 2006年, 16:28

用mouse 按一按圖會改變!
[flash width=640 height=451 loop=true]http://www.ec-photo.com/188565-2/ff8_morph.swf[/flash]

以前畫野自己喜歡copy一張黑白稿,再上色。 :roll:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 19日 4月 2006年, 17:53

addfai 寫:我想知你呢張點分layer?

I don't usually use layer for speed painting, as you can see the progress images.

addfai 寫:同埋點樣可畫得方便同快d呀? :lol:

The best way to speed up your process is keep practicing :mrgreen:
最後由 Andrew Lee 於 20日 4月 2006年, 04:19 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章leeho » 19日 4月 2006年, 19:33

:wink: 如何可以晝到一層一層顏色 , :wink:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ADVENTURER » 20日 4月 2006年, 03:35

冇得頂呀 謝謝
ADVENTURER
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 20日 4月 2006年, 04:19

leeho 寫::wink: 如何可以晝到一層一層顏色 , :wink:

吾系好明點樣一層一層顏色bor,你油完一層顏色再油一層顏色,咁咪一層一層lor? :roll:
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章ADVENTURER » 20日 4月 2006年, 08:21

不知道 leeho 你是不是這個意思

一張圖有不少顏色 每種色也有光暗彩淡

請問會不會開一個 layer 用來放顏色 ?

還是從開始到結尾 每筆也從色盤調色 ?

還是用什麼方法 或工具 ?
ADVENTURER
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 20日 4月 2006年, 08:26

ADVENTURER 寫:不知道 leeho 你是不是這個意思

一張圖有不少顏色 每種色也有光暗彩淡

請問會不會開一個 layer 用來放顏色 ?

還是從開始到結尾 每筆也從色盤調色 ?

還是用什麼方法 或工具 ?

:mrgreen: 完全正確 , 系呀 !是這意思啦 :mrgreen:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 20日 4月 2006年, 09:06

咦!似乎只系我一個吾明,咁我要檢討下bor。 :oops:
當我畫speed painting的時候,我盡量吾用layer。因為會減慢速度。
你地講得對,差吾多每筆也從色盤調色。我post出黎D圖就系我畫既過程。無竅妙嫁。
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 20日 4月 2006年, 09:53

oic

我覺得一層方便d,因為我會幾常夾幾個軟件一齊畫。一層layer 方便換來換去。
分層layer分不同作業地畫,多左會諗效果,會speed down 左。

太細致,逐個逐個分一個color layer, 一個contrast layer 會有些難度。
出來不一定自然。就自己方便啦! 就我自己做法。會拆color layer
上第一浸色後,改70到 50% 透明度,上第二浸色畫contrast,又改 layer透明度
再第四浸,第五浸,個contrast 就會出了來。

唔知各位師兄點做呢! :mrgreen:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 20日 4月 2006年, 10:01

圖檔[Q]圖檔[Q]圖檔[Q]圖檔[Q]圖檔[Q]

貼多一個,俾d意見。系flash 到 Speed Painting,再放photoshop retouch。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ADVENTURER » 20日 4月 2006年, 11:09

Andrew Lee 寫:咦!似乎只系我一個吾明,咁我要檢討下bor。 :oops:
當我畫speed painting的時候,我盡量吾用layer。因為會減慢速度。
你地講得對,差吾多每筆也從色盤調色。我post出黎D圖就系我畫既過程。無竅妙嫁。

原來真系聚沙成塔 唔知要聚幾耐先可以畫到咁靚 @0@
ADVENTURER
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客