自習speed painting

公開制作中的 2D/插圖/慨念圖或有關Making of,與其他網友論討

版主: purehay, Andrew Lee

Re: 自習speed painting

文章fookchai » 3日 8月 2011年, 02:40

用speed painting做記錄當然冇問題, 用乜野方法記錄都冇問題. 但係唔好停係果度.

因為好多人, 特別係新手會跌入一個陷阱度, 將speed painting當成final...變左好多時其他人問起, "咦? 其實呢個入面係乜野黎架?" 你就啞左, 因為你冇諗清楚麻...speed painting冇乜function可言, 但係design係有function, production只可以跟住張design做野, 唔可以跟speed painting做野..

如果唔停係果度既話, 要take 個concept and go further with it既話, 我就講, 要諗清楚, plan好的

試下, 將你手頭上既其實speed painting變成design. 你會明白其實concept designer係好值得尊重既一種職業.
fookchai
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章aresca » 4日 8月 2011年, 00:31

路過...口水...
wkin99同fookchai兄都有道理, 所謂speed painting骨子裡唔係就係畫draft咩, 只要做到快速記錄精要既效果就夠
雖然畫draft有一定既重要性, 可能幫到當場sell老細, 但係最終老板要既係final, 所以我都唔太支持放太多時間鑽研佢, 學下傳統技巧如perspective同gesture好似實在D
我愚見係只要用心, 每張作品都投入畫到最好自然有進步, 經驗係要慢慢聚積, "SPEED"既野等技術成熟自然會有.
樓主加油!
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 4日 8月 2011年, 02:24

woooo.... 近排 2D 呢邊熱鬧番, 連潛水已久既 aresca 兄都蒲頭, 我可以休息下攪其他野 lu ^^
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章IRON MING » 4日 8月 2011年, 12:55

fookchai 寫:用speed painting做記錄當然冇問題, 用乜野方法記錄都冇問題. 但係唔好停係果度.

因為好多人, 特別係新手會跌入一個陷阱度, 將speed painting當成final...變左好多時其他人問起, "咦? 其實呢個入面係乜野黎架?" 你就啞左, 因為你冇諗清楚麻...speed painting冇乜function可言, 但係design係有function, production只可以跟住張design做野, 唔可以跟speed painting做野..

如果唔停係果度既話, 要take 個concept and go further with it既話, 我就講, 要諗清楚, plan好的

試下, 將你手頭上既其實speed painting變成design. 你會明白其實concept designer係好值得尊重既一種職業.

我都有探究過~~我都覺得"concept designer係好值得尊重既一種職業"~~香港應好好放資源係依度@@
IRON MING
討論區新秀
討論區新秀

外號: IRON MAN

文章IRON MING » 4日 8月 2011年, 13:05

aresca 寫:路過...口水...
wkin99同fookchai兄都有道理, 所謂speed painting骨子裡唔係就係畫draft咩, 只要做到快速記錄精要既效果就夠
雖然畫draft有一定既重要性, 可能幫到當場sell老細, 但係最終老板要既係final, 所以我都唔太支持放太多時間鑽研佢, 學下傳統技巧如perspective同gesture好似實在D
我愚見係只要用心, 每張作品都投入畫到最好自然有進步, 經驗係要慢慢聚積, "SPEED"既野等技術成熟自然會有.
樓主加油!

明白!因為我個人比較心急~~其實嗜係懶~~我想做一件事有兩樣野收穫咁~~果時係諗既然要都要畫就畫好佢~~提昇自己時間同detail度~同埋我諗如果以speed painting既時間我都做到一定detail度~都係一種滿足~ 咁多位師兄既意見我都非常明白~~同收到~~我會改善
IRON MING
討論區新秀
討論區新秀

文章IRON MING » 4日 8月 2011年, 13:07

h2o 寫:woooo.... 近排 2D 呢邊熱鬧番, 連潛水已久既 aresca 兄都蒲頭, 我可以休息下攪其他野 lu ^^

水sir~~你係專業團隊~~邊有得休息先~~~
IRON MING
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 2D | Concept Art (WIP)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客