Introduction to C & C++

有關 Effect - Dynamics , Particles , Fluids 等技巧討論

版主: vectoreffect

Introduction to C & C++

文章h2o » 23日 4月 2006年, 04:38

C Language 出現於 1973年, 它的設計源於 B Language, 由 Dennis Ritchie 利用 UNIX 系統 (DEC PDP-11) 進行開發及研究, 同時 UNIX 也以 C 作為系統開發. 其後在 1988年, C Language 定立了一套 ANSI 標准.

C Language 被視為基本 programming language 之一, 屬於 low-level language (注1). 這並不等於 C Language 是次一等, 只是它所做的是比較基層一點.

C++ 是由 Bjarne Stroustrup 於 1979年開始開發, 當時叫做 "C with Classes", 後來到了 1983年定名為大家所熟悉的 C++

C++ 改良自 C, 當然比較優勝. C++ 完全兼容 C 及支援 object-oriented programming (OOP), 令到 programme 更容易理解和維系, 也能夠處理更大的 programme (C 到了5000行編碼便開始吃力).

對於初學者而言, C & C++ 是基本功, 可以清楚了解 programming 的 concept. 如果一學就學 high-level language, 又不願從頭學起, 結果 concept 都不清不楚. :cry:

:!:
注1: High-level Language 與 Low-level Language 是相對的. 在70-80年代, C 剛剛開發出來, 那個時候 assembly and machine languages 為 low-level language, 相對地 C 為 high-level language. 到了現在, 一般認為 C 為 low-level language, 因為它可以借 address 指令在記憶體裡存取, 以及於 assembly 層次直接存取.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章pazu » 24日 4月 2006年, 15:55

學埋algorithms and data structures 再識埋calculus and algebra 就fit曬

.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 24日 4月 2006年, 16:15

pazu 寫:學埋algorithms and data structures 再識埋calculus and algebra 就fit曬

.

喂,大佬,你個簽名咁有型o既 ?系唔系響邊度搵番黎o既偉人語錄 ? 我覺得好激奮人心喎,對信心缺乏o既現代人黎講,實在系一支強心針黎。 :lol: :lol: :lol: :lol:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章pazu » 24日 4月 2006年, 16:34

陳根 寫:
pazu 寫:學埋algorithms and data structures 再識埋calculus and algebra 就fit曬

.

喂,大佬,你個簽名咁有型o既 ?系唔系響邊度搵番黎o既偉人語錄 ? 我覺得好激奮人心喎,對信心缺乏o既現代人黎講,實在系一支強心針黎。 :lol: :lol: :lol: :lol:

咁唔系幾好, 此thread原意是c/c++, 不過看來加了紅色真是比較吸引了的8)
好! 唔好離題! 講番你個post先 :lol: 圖檔圖檔

多謝陳根兄你衷心對我既欽敬, 可是我又何嘗唔系被原文作者感動一番呢
呢支強心針, 直情系壯腰補腎大補針, 一針見血,終身受用
睇得出你同我都系驚歎世上竟有人有呢股如此暖笠笠既熱誠.

至於出處, 我也不知道唷 :-? 但據聞內文也很精彩唷!
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 24日 4月 2006年, 16:46

pazu 寫:
陳根 寫:

.

咁唔系幾好, 此thread原意是c/c++, 不過看來加了紅色真是比較吸引了的8)
好! 唔好離題! 講番你個post先 :lol: 圖檔圖檔

多謝陳根兄你衷心對我既欽敬, 可是我又何嘗唔系被原文作者感動一番呢
呢支強心針, 直情系壯腰補腎大補針, 一針見血,終身受用
睇得出你同我都系驚歎世上竟有人有呢股如此暖笠笠既熱誠.

至於出處, 我也不知道唷 :-? 但據聞內文也很精彩唷!

pazu,我都唔想離題,最憎人地講野離題,講開c/c++,我以前都寫過下program架,不過...都系講番你個簽名,我睇完的確系令自己重拾自信,亦明白好多做人o既道理,我相信你o既簽名對教化社會風氣同鼓舞人心,會有妙不言o既功效。 :lol: :lol: :lol: :lol:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章pazu » 24日 4月 2006年, 17:22

陳根 寫:pazu,我都唔想離題,最憎人地講野離題,講開c/c++,我以前都寫過下program架,不過...都系講番你個簽名,我睇完的確系令自己重拾自信,亦明白好多做人o既道理,我相信你o既簽名對教化社會風氣同鼓舞人心,會有妙不言o既功效。 :lol: :lol: :lol: :lol:

你又離題啦, 你真系呢,講番個題目c/c++先

咁我地都算系他鄉預故知, 我都系有寫過嚇program, 呃嚇飯食咁啦.
你知啦,programming全部都系打字,有時冇咗楂筆既手感
就好似簽名,楂筆簽系好feel d. 講起簽名, 要有好似我個咁潮爆既簽名先得.
如果呢個簽可以令你重拾自信, 作者功不可抹. 系世風日下, 咁多bikini走黎走去既海灘開著個pda睇番呢幾句, 真系可以令頭腦醒番曬,你都要抄低擺o系條褲暗格,咁搭lift搭車搭訕開會開大都要記住要拿黎回味. 唔知點解我自從用咗個簽名就成日人地打一句, 我rely時就越打越多,9唔答8又長篇大論講唔到個point c/c++..都系個簽名影響得太深,太有型.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CraZ3D » 24日 4月 2006年, 17:32

以前都睇 C++ d書 , 不過我諗去上堂學快d , 有無d有關課程介紹 ??

. :o 呀....講開又講 , 個簽名唔該唔好用 "某CGV天才"喇 , 人地都系路過此地, 豈能亂貼 CGV 之名 :evil: 可惡 !!!
叫你大個天才,豈不更適合 :wink:
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章陳根 » 24日 4月 2006年, 18:23

CraZ3D 寫:以前都睇 C++ d書 , 不過我諗去上堂學快d , 有無d有關課程介紹 ??

. :o 呀....講開又講 , 個簽名唔該唔好用 "某CGV天才"喇 , 人地都系路過此地, 豈能亂貼 CGV 之名 :evil: 可惡 !!!
叫你大個天才,豈不更適合 :wink:

以前學C 最大難關系搞掂d pointer ,家下就系OOP 世界囉,講開pointer ,其實同講野一樣,所以我覺得pazu 個簽名就有C o既pointer 特質,言之有物,point 中個address,令人睇落如淋春風,仲大為感動添,如果真系可以隨時取出黎勉勵自己,實在系好似寫倒一個好o既program 出黎咁,o巖聽兼有feel仲可以受用一生,不過唔知有無bug。 :wink: :wink: :wink: :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 24日 4月 2006年, 19:03

如果有 bug 可以用 debugger check 下, 睇下邊句 or command 有問題.

講開 debugger 我又 check 到以下 data....唔關我事, 大家信個 debugger

作品描述: 時間:2004 年制作
軟件:maya

感想:你估不估到這是我第一次做的人頭模型!
   因為這是我學3d科上的指定功課之一,
   第一次就是這麼順利,所以自己肯定自己系有天份的
   希望未來日子能立足這行,請多多指教!
發表於: 05 四月 2004 17:53
觀看: 239
評分: 1
意見: 8

個 address 系....ffff0490
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

Re: Introduction to C & C++

文章ADVENTURER » 24日 4月 2006年, 22:01

不知遲些會不會講解一下 , 各行業將來會傾向用什麼 Language , 有點興趣
ADVENTURER
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 24日 4月 2006年, 22:06

c 由high level 變成 low-level,令我覺得人生真的變幻無常; 你今日可能位在高處, 受萬人敬仰; 但他日也會被其他更好的人才所取代; 吾故深感持續進修, 自我增值之重要(好! 的起心肝學c++先 :o )

講起人生變幻無常, 我諗人也會變, 呢位人兄如果以前看到這裡,必定又發起一場轟烈的罵戰, 但我佩服的是到現在竟還沒什麼動靜, 這證明這位天才也長大吧(當然也有可能他還未上網啦)
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 24日 4月 2006年, 22:23

唔記得回 craz3d 添, hku space 同埋 cu scs 都有 c & c++ 讀喎

P.S. 個 address 唔系咁既 format, 有 bug 添 :roll: .. 應該系 fff6 開始數
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章pazu » 24日 4月 2006年, 22:24

睇黎大家都好熱情奔放全情投入,對programming真系好有heart
為咗回饋大家, 再一次為大家搜羅古靈精怪東南亞cg界豪語錄

當然都系唔好離題, 都系c/c++, 有性趣既朋友,可以改良一下, mel都用得到!

#include <3d進行曲的前奏.h>
#include <可塑性.h>
#include <第一次做不是重要地話俾人知我有幾叻.h>

一個天才 main( void )
{
char *天才;

string = malloc( 255);
if( 天才== 你)
printf( "實質我都唔系咁肯定自己系靚唔靚仔,有人贊有人彈\n" );
printf( "被串個樣唔好,總好過俾人串Maya技巧唔得\n" );
else
{
printf( "自己肯定自己系有天份的\n" );
free( brain);
printf( "i''m freed\n" );
}

return 0;
}
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 24日 4月 2006年, 22:38

Vantage 寫:c 由high level 變成 low-level,令我覺得人生真的變幻無常; 你今日可能位在高處, 受萬人敬仰; 但他日也會被其他更好的人才所取代; 吾故深感持續進修, 自我增值之重要(好! 的起心肝學c++先 :o )

講起人生變幻無常, 我諗人也會變, 呢位人兄如果以前看到這裡,必定又發起一場轟烈的罵戰, 但我佩服的是到現在竟還沒什麼動靜, 這證明這位天才也長大吧(當然也有可能他還未上網啦)

難度你知道誰是此文作者? :o 可以話俾大家知嗎?
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 24日 4月 2006年, 22:48

pazu 寫:
Vantage 寫:c 由high level 變成 low-level,令我覺得人生真的變幻無常; 你今日可能位在高處, 受萬人敬仰; 但他日也會被其他更好的人才所取代; 吾故深感持續進修, 自我增值之重要(好! 的起心肝學c++先 :o )

難度你知道誰是此文作者? :o 可以話俾大家知嗎?

pazu哥, 我唔可以離題架, 講番c/c++

話時話, 想請教一下之前個"噴飯"系咪以c來做基礎?

講返我都系睇水哥個 debugger先估jar, 不過驚debugger有錯,因而驚估錯, 所以唔敢講
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 ■ Effects

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客