大家好 我想呢個星期買一塊INTUOS 版

有關使用Wacom 數碼繪圖板的心得及討論

文章diodio11 » 29日 10月 2007年, 15:04

系各二手區
搵左INTUOS 2 a5 1400
呢個forum INTUOS 3 6x8 1880

咁2同3系唔系差好遠呢

6x8 系唔系即系a5size?

如果買一塊 a4既 INTUOS 3 要幾多錢

因為我想用黎畫人
想大塊少少
diodio11
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章kayei » 29日 10月 2007年, 18:17

6X8=A5 SIZE

個人覺得買一手都差唔多
HK$2,411 - 6"x8 一手
同埋有保養,有壞包換

講真,wacom真系好難用得壞
賣二手個陣最好check清楚少少(因為你唔會知點解人地放出黎)
$1880我覺得算好平
塊野都系2400
平成一半反而覺得有問題

都系一句,自己諗下先
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章wendyman » 9日 11月 2007年, 16:36

我同意買全新Intuos 3,雖然價錢高o的,但系買得Intuos,就應該唔系玩玩下,你一定冇投資錯!佢真系值得!而且,Intuos 3 左右都有輕觸按鍵,可以自已設定一些short cut,敢米唔洗下下要用鍵盤,一塊板上面做曬!尼樣野就系Intuos 2 冇?!如果真系買二手,記得睇下跟板送?筆芯齊唔齊呀!有冇用到蝕左。
wendyman
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 9日 11月 2007年, 18:07

其實...我正正唔系好鍾意那堆...左右的附加鍵....
我地一般畫野......
左手放系鍵盤上.....用鍵盤的Shortcut....右手則全情用支筆....甚至乎系膠擦..我都....,..直接按鍵盤上的Shortcut.....嫌倒轉支wacom筆慢................
基本上...左右手各自做自己野...個腦就系諗緊幅畫面....都唔顧得兩只手...
何來第三只手去摸Wacom板上堆制....
而且呢堆制好鬼敏感.........稍稍移動掂過佢.....就有反應.........

所以....實用度....唔見得有幾高....

壓感..大家都一樣啦.....
反而系......I2及I3...硬體分別多咗一個...叫LPI....I2系無列過出嚟...唔知有無...
同時亦唔知呢個LPI到底有何幫助........
另外就系硬件的保養各樣.....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kayei » 18日 11月 2008年, 00:10

其實wacom既板任何你見到既制都可以set

包括intuos 3既touch strips,
我用右手,所以右邊都比我set左無反應
根本唔會阻自己做野...

而且intuos 3支筆有id識別+斜度+方向感應(有分正面)
所以原裝筆壞左盛惠620蚊,二手都系考慮下先啦

所以你買得intuos 3都系工作上好需要先會用到
唔系不如買塊bamboo fun用住先啦...
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 19日 11月 2008年, 01:47

如果系初學者買板..又唔系有需要咁專....
我發現....wacom在國內有推出...graphite4的復刻擴大版本....
居然仲系6X8尺寸....沒有很多花俏野....只系平平實實....
硬體解像度..筆壓等等通通跟Baboo一樣..但尺寸就跟intous普及版一樣A5...

價錢超平....好似唔使八百蚊....定系$699...唔記得...
有心人請自己在網搜搜...

作為初入手..又唔想價錢貴..又唔想塊板細...這個就超好....而且又系wacom...有保障..
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kayei » 6日 1月 2009年, 19:57

wacom graphire 3 6x8只售600(08年12月28日之價錢)

公司只有很少貨,只會出現在大型活動,如同人志販賣會RG、電腦展、MK1(有時會搞活動)

以我所知,公司只剩下10塊唔夠既存貨…
新手想平平地可以買塊GRAPHIRE3/4用,基本上LPI/筆壓同BAMBOO系列一樣
黃金、灣仔298、灣仔電腦城,旺電,等,都有4X5"
暫未見到6X8"既余孽.....

內地復刻版都好多人問,不過保養時要回內地做返,香港也不會有水貨。

不過呢,GRAPHIRE系列只得一個月保養,差100蚊,不如買BAMBOO。

順便解釋一下LPI即系= “line per inch”=每吋讀取線長

intuos 由1~3都有,應該系每一塊數位板都會有呢個數值
好少人會理,亦好少問起

不過買板最最重要的確系要睇LPI先,再來就是筆壓
因為LPI=你塊板既resolution,
LPI低,筆壓即使再高,亦不能完全在畫面上流暢地繪畫
就是出現“斷線”的情況是也(當然如有磁力干擾也會“斷線”)
WACOM的INTUOS 3算是LPI很高的數位板之一
相比起XP PEN和GENIUS還要多,每一吋讀取到5080dpi

所以為何有人會買大size既板,為何有人買細板
系要睇返你平時做野畫幾大張圖先決定
並不是真的愈大愈好,如果唔系畫太大張圖,可以唔使買到a4也可以。

所以一般來說,入門板(bamboo/graphire)已經可以畫到a4 size既圖(lpi=大概1030;bamboo one更少)。
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 7日 1月 2009年, 01:27

kayei 寫:
所以為何有人會買大size既板,為何有人買細板
系要睇返你平時做野畫幾大張圖先決定
並不是真的愈大愈好,如果唔系畫太大張圖,可以唔使買到a4也可以。

所以一般來說,入門板(bamboo/graphire)已經可以畫到a4 size既圖(lpi=大概1030;bamboo one更少)。

你是在Wacom香港代理度工作嗎,我上過一次在北角的,現在還是嗎,另外可解d配件又另有代理,而且在市面上又買唔到d配件,一定要去代理度買咁麻煩.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kayei » 9日 1月 2009年, 01:04

我只系一個小小既part time promoter
只系比較熟香港wacom既運作

分公司其實系灣仔集成中心,主要系出版香港用既刊物同宣傳為主
wacom香港暫時未有分店,遲下好似會有,未知之數
因為香港其實主要貨源系中國wacom(大家用的wacom板都是內地制造)
所以繪圖板其實都有幾家代理商,而且有些會是簡體字cover
包括主要代理intuos 3/cintiq 既gateway,同所有配件代理SPEED Digital
而bamboo既代理就系good century。

如果唔想咁煩去訂配件,特別系intuos 3既筆
可以到黃金商場底層既“八世紀”購買筆配件與筆芯

8 Century
Shop 38, LG/F Golden Computer Arcade,
146-152 Fuk Wah Street, Sham Shui Po

如果有其他地方我會再介紹返,因為老板都系講落>>的確系要向代理訂先得。
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 9日 1月 2009年, 01:39

thx thx 你已經幫左唔少人架喇 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章kayei » 2日 2月 2009年, 01:35

唔使咁客氣啦@_@我知道既都會答既

有無優惠就難答D ...... XDDDDDDDDD
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀