iMAC使用CINTIQ 13HD問題

有關使用Wacom 數碼繪圖板的心得及討論

iMAC使用CINTIQ 13HD問題

文章AnthonyYung » 20日 1月 2014年, 04:10

我買了Wacom CINTIQ 13HD,因iMac不能插HDMI,使用了Thunderbolt至HDMI轉換器,螢幕一直黑色一片,間歇性會顯示畫面,但只有數秒,並有雪花,然後又不能顯示。我拍下了影片:http://youtu.be/SV3GSnNhEPw
經過多次測試,另一台有HDMI的PC電腦>CINTIQ,iMac>轉換器>HD電視,都完全正常,iMac和轉換器和CINTIQ都沒有故障,但連接起來就有問題。轉換器試過Belkin和Moshi的,結果一樣。請問有何解決方法?
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: iMAC使用CINTIQ 13HD問題

文章mUser » 20日 1月 2014年, 11:29

係咪 Mavericks OS ?
最新Driver ?

有D link 可能幫倒你
OSX Mavericks problem with cintiq 13hd
https://discussions.apple.com/thread/5555254?start=0&tstart=0
You have to remove all of the drivers and preferences and then install the lates Driver in my case 'pro637-3.dmg'.
This must be done like it was an first install (without the USB connection, and so on). I let you all know if this was the solution.

connecting a Wacom Cintiq 13HD to iMac (2012)?
https://discussions.apple.com/message/23826101#23826101

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=THpW_tZX7JU[/youtube]
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章AnthonyYung » 20日 1月 2014年, 18:34

係Mavericks OS
Driver就係跟機隻碟
(試過上官網下載http://support.wacom.com.hk/zh/drivers_detail.php?id=4838439247928067530,安裝後連設定都用唔到,畫面一樣。)

都試過移除設定,移除驅動程式,重新安裝,結果一樣

也試過照APPLE的指示http://support.apple.com/kb/HT1573?viewlocale=zh_TW,重置 Mac 的參數 RAM 和 SMC,也是無效。

我都Google左成晚,暫時估計係轉插問題,見過有人話Belkin係唔得,有D人話Monoprice係得,但唔清楚佢地既MAC同OS版本,又有人話WACOM建議佢用Starech或Kanex。我行過旺角只見Moshi,可能要上網訂,咁我已經買左兩個,想肯定D先再買。

今日都同APPLE電話傾左好耐,服務真係幾好,幫我諗左好多可能性,但都係攪唔掂,佢話再研究,聽日覆我。
打比WACOM就好耐先有人聽,冇乜雜音但人聲好唔清楚,聽得好辛苦,我講完情況佢話聽日覆我,但我唔得閒,叫左佢聽日覆。
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 20日 1月 2014年, 21:28

http://us.wacom.com/en/support/drivers
MacOSX - Driver 6.3.7-3 (10.6x - 10.9x)

dont go HK wacom website download driver .... 慢半拍的....
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章AnthonyYung » 20日 1月 2014年, 23:37

謝謝
試過了
裝呢個Driver都係一樣

我依家好似攪到WACOM同APPLE都好頭痕
其實佢地產品都係運作正常
但佢地都盡力幫緊我
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

文章AnthonyYung » 21日 1月 2014年, 17:29

Apple覆左我,佢都睇左好多資料,原來OSX10.9先有呢個問題,10.8係冇事。
我先照佢指示做左D操作,都係唔得。
佢比左4個方案我
1.拎我塊CINTIQ去Apple Retail Store,用佢地iMac試。
咁我覺得冇咩作用,因我用HDTV試過我iMac係冇問題,而網上都有好多同我相同例子,好似冇咩必要再試。
2.其他牌子轉換器,Kanex暫時冇失敗例子,Monoprice都有人得有人唔得。
3.用USB-HDMI轉換器,畫質會差D。
4.還原到10.8,但我個Windows7會冇左,好難搵KEY重裝,個ZBRUSH都係入面。
我打算試下2同3先

Wacom技術支援暫時冇覆過我,可能佢地都冇計。
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 21日 1月 2014年, 17:56

都唔好咁快轉Mavericks OS ...

我自己都係行緊 10.8 .... :(
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章AnthonyYung » 21日 1月 2014年, 18:57

我以後冇乜必要都唔做大更新了
估唔到會咁麻煩
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

文章AnthonyYung » 23日 1月 2014年, 16:03

真係不得不讚
Apple仍然幫我跟進緊
佢反映左比engineer(等佢地覆就要耐D)
一直幫我上網搵資料同案例
會主動聯絡我
務求我正常用到塊Wacom為止
仲成日講唔好意思講多謝

而Wacom個邊
我打過電話
send過e-mail
facebook訊息
得facebook有回覆我
而佢都只可以幫我同有關方面聯繫
有關方面就冇理過我
Wacom D野都幾貴
我以為包理良好服務
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 24日 1月 2014年, 10:51

估計除非是旦一方有新Driver update , 否則都治唔到呢個根本問題 , 就好似 cintiq HD touch o係 window 版o既 Photoshop o係用唔倒 multi touch 一樣 , 到今日都未有改善, 死證(如有錯請更正^_^)

:) 不過又好難拎 apple 同 wacom 比o既 , 兩間公司規模差好遠 ... :lol:
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章AnthonyYung » 6日 2月 2014年, 21:03

在amazon買左呢款Kanex既轉插
http://www.kanexlive.com/v2
成功用到!
不過都有丁點問題
頭先開Windows約1小時
有2次黑畫面
但不足一秒就回復正常
可以接受了
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

文章AnthonyYung » 6日 2月 2014年, 21:13

剛發現OS X有相同情況
得閒打比Apple匯報下先
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

文章AnthonyYung » 6日 2月 2014年, 22:01

還有,如先開啟iMac,後開啟Cintiq,會沒有畫面,連iMac也變成沒有畫面。
AnthonyYung
討論區新秀
討論區新秀

回到 WACOM tablet 討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客