很煩惱~ 唔知點用 intuos 3繪圖....有無人可以分享下

有關使用Wacom 數碼繪圖板的心得及討論

很煩惱~ 唔知點用 intuos 3繪圖....有無人可以分享下

文章story_koo » 8日 5月 2009年, 23:17

小弟用開mouse, 平日都系photoshop同 ai做開野, 聽人講好用, 所以買左 intuos 3...
我既 intuos 3放系台面, keyboard同mouse放系下一層既燙櫃上.

我發覺成日畫畫下野, 雙手要放返落下一格按hotkey, 很煩....

我想問下有經驗既師兄, 你地點樣set up塊板個幾粒制, 等用系上來方便d, thx
story_koo
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章SingSing11 » 9日 5月 2009年, 05:26

不知道你是幾時買的,如果是近日買應該買Intuos4吧! 以hotkey計,應該看看自己那些Key最常用,例如x(交換色版),undo, 版面放大縮小,改變筆刷大小等.
因我是用Intuos 4的,所以以上這些Hotkey都全放在板上了. :mrgreen:
SingSing11
討論區新秀
討論區新秀

文章story_koo » 9日 5月 2009年, 10:55

SingSing11 寫:不知道你是幾時買的,如果是近日買應該買Intuos4吧! 以hotkey計,應該看看自己那些Key最常用,例如x(交換色版),undo, 版面放大縮小,改變筆刷大小等.
因我是用Intuos 4的,所以以上這些Hotkey都全放在板上了. :mrgreen:

我就系一買左3, 佢就出4啦.....我估應該買左約2個月
story_koo
討論區新秀
討論區新秀

文章vincentsoy » 9日 5月 2009年, 21:20

我大約明白你說是什麼問題,
我想平時用的時間最好keyboard跟wacom 同放在桌上平排,
keyboard 放向近mon 處,wacom 則靠近自己方面繪畫。
keyboard 不要放在電腦桌下層,如果桌子比較大的話...:)

例子:
圖檔
vincentsoy
討論區新秀
討論區新秀

文章story_koo » 10日 5月 2009年, 01:25

好羨慕你張desk咁大, 我都你一半大...
系呢, 咁你塊板同支筆既shortkey set成點架
story_koo
討論區新秀
討論區新秀

文章Domingos » 10日 5月 2009年, 18:07

桌燈只公仔好可愛
Domingos
討論區新秀
討論區新秀

文章Vantage » 10日 5月 2009年, 22:17

我想請問我見0個mon放0系繪圖板同keyboard右手邊, 咁睇mon會唔會唔舒服?(因為個頭成日要擰埋一邊)
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kayei » 16日 5月 2009年, 14:06

Vantage 寫:我想請問我見0個mon放0系繪圖板同keyboard右手邊, 咁睇mon會唔會唔舒服?(因為個頭成日要擰埋一邊)

我諗自己 SET得最多系 UNDO 、space bar 、alt 同埋shift

因為成日要放promotion時系用唔到key board(放在櫃內看不見)
由於只是用於畫圖所以重點只放於 undo(ctrl+z)、 space bar和alt(copy&paste+選色)

WACOM板既制本來就可以一個SET幾組唔同既KET,
如CTRL+ALT+Z這樣也可以
並不是只可以SET一個KEY。

其實建議自己SET一些經常大量使用的KEY在非使用數位筆的一方
所以你工作時應該是只用板,右手執筆.左手按KEY
有些可能你沒有SET UP的就要在KEY BOARD自己按了吧

WACOM比較建議使用者放在電腦的正前方使用
當然也可以盡量靠近自己執筆那邊
用數位板可不是拿起鉛筆和紙這般輕松,還得要適應

我已經用了7年,板已經是我電腦上的左右手。
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

回到 WACOM tablet 討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客