我見到 cgvs 2006

All About the Competition
有關比賽問題及注意日期

文章S'tephen » 12日 3月 2006年, 05:52

wkin99 寫:
S'tephen 寫: 
以上年為例,看來大會可以加設平面作品獎,例如最佳意念草圖獎。

好讓2dcg user 大展身手呢! :D

你個提議都算好過無啦,上年D作品,做3D真系幾勁,但D草圖就好弱雞,多數人畫野都吾o店,反影出香港CG訓練很失平行。

哈哈~ :D 如果這番話出於我口,實比人插啦!(只怪我平日給人印象實在太差了,嗚嗚~)
不過話返正題:意念草圖可以手畫,唔洗下下都wacom,當cg咁做。
因而要調整評分准則,用cg做會唔會高分d呢!
咁、咁、咁... 好多野有得商榷。考慮因素都會幾多,值得漫漫討論。

以實際情況是,無最佳意念草圖獎這回事!
要是真的有“最佳草圖獎”,可能參加者會畫得好一點!
未必正正反映出“香港CG訓練很失平行。 ”

ps:
做3D真系幾勁,但D草圖就好弱雞...

你要知道,2d草圖只是比賽的副屬品,以我自己來說:我都無放太多時間起草圖創作的階段上。
試想想:3d workload 都好大,我都差dover deadline。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章leeho » 12日 3月 2006年, 08:47

S'tephen 寫:
wkin99 寫:
S'tephen 寫: 
以上年為例,看來大會可以加設平面作品獎,例如最佳意念草圖獎。

好讓2dcg user 大展身手呢! :D

你個提議都算好過無啦,上年D作品,做3D真系幾勁,但D草圖就好弱雞,多數人畫野都吾o店,反影出香港CG訓練很失平行。

哈哈~ :D 如果這番話出於我口,實比人插啦!(只怪我平日給人印象實在太差了,嗚嗚~)
不過話返正題:意念草圖可以手畫,唔洗下下都wacom,當cg咁做。
因而要調整評分准則,用cg做會唔會高分d呢!
咁、咁、咁... 好多野有得商榷。考慮因素都會幾多,值得漫漫討論。

以實際情況是,無最佳意念草圖獎這回事!
要是真的有“最佳草圖獎”,可能參加者會畫得好一點!
未必正正反映出“香港CG訓練很失平行。 ”

ps:
做3D真系幾勁,但D草圖就好弱雞...

你要知道,2d草圖只是比賽的副屬品,以我自己來說:我都無放太多時間起草圖創作的階段上。
試想想:3d workload 都好大,我都差dover deadline。

:roll: 其實wkin99講的咪無道理 , 要用心做好每一樣 , 出來的作品先至正 , 要提升個人水准 , 要話比所有人知HK2D得3D亦得 :mrgreen:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章milkboy » 12日 3月 2006年, 15:39

優秀的3d已經包含了所有的平面創作技巧,形式不會限制創意,加入2D和刺激創意沒有關系,這是降低比賽門檻,利害由舉辦人決定。
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 13日 3月 2006年, 01:10

‘香港CG訓練很失平行’,這是本人親身體會的感受,其實所有利用電腦進行之創意工作都是CG,與其他如時裝、產品、建築...等沒有分別,都要有著多小藝術素養。
但時下的CG訓練都只著重軟件修練,學美術設計的就教十幾堂AI + Photoshop,學動畫的就教下Maya,Max咁,只是陪訓了一些軟件技術員,對創意工作一知平解,更不會有什麼藝術素養可言,我見過不少人要構想一些場景或造形時,就無尼頭緒一味不停按滑鼠,攪了幾日都是一頃屎。

正如學時裝設計開始就先由描繪入手,觀察形體事物,學習藝術及設計,他們不會一開始就教車衫的,因不是要訓練裁縫師父呢。

所以我說‘香港CG訓練很失平行’就是這些,當然這也是我的愚見,本人也沒有受過CG訓練,也望大家指正。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CraZ3D » 13日 3月 2006年, 02:06

wkin99 寫:但D草圖就好弱雞,多數人畫野都吾o店,反影出香港CG訓練很失平行。

有點誤導啊~~~
不能同意呢 .

不能單看這部份作品作此定論 .
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章S'tephen » 13日 3月 2006年, 02:41

‘香港CG訓練很失平行’

‘香港CG訓練很失平行’,這是本人親身體會的感受,其實所有利用電腦進行之創意工作都是CG,與其他如時裝、產品、建築...等沒有分別,都要有著多小藝術素養。
但時下的CG訓練都只著重軟件修練,學美術設計的就教十幾堂AI + Photoshop,學動畫的就教下Maya,Max咁,只是陪訓了一些軟件技術員,對創意工作一知平解,更不會有什麼藝術素養可言,我見過不少人要構想一些場景或造形時,就無尼頭緒一味不停按滑鼠,攪了幾日都是一頃屎。

正如學時裝設計開始就先由描繪入手,觀察形體事物,學習藝術及設計,他們不會一開始就教車衫的,因不是要訓練裁縫師父呢。

所以我說‘香港CG訓練很失平行’就是這些,當然這也是我的愚見,本人也沒有受過CG訓練,也望大家指正。

咁~ 任何事一定找到相應理由,因而可以咁講。

所以我覺得咁,攪比賽是有價值!

比賽目的,或者作用上說:是促進了user 們的見識!

補充了“時下的CG訓練都只著重軟件修練”等這個缺憾。

不過好多事未必是順理成章,但我、或者大家仍然要努力唷! :D
最後由 S'tephen 於 13日 3月 2006年, 16:57 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 13日 3月 2006年, 10:42

S'tephen 寫:咁~ 任何事一定找到相應理由,因而可以咁講。

所以我覺得咁,攪比賽是有價值!

比賽目的,或者作用上說:是促進了user 們的見識!

補充了“時下的CG訓練都只著重軟件修練”等這個缺憾。

不過好多事未必是順理成章,但我、或者大家仍然要努力唷! :D

S'tephen ,有事想請教,問題是....你到底在說什麼 ? 唔系好明。 :oops:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章choppy » 13日 3月 2006年, 12:35

:) 唔知今次咩題材呢.....今次要好好准備!!

我念主辦單位慢慢就會搞得更好,只不過是第二次舉行,慢慢來....慢慢來.....
永遠的巨石3D動畫制作團隊
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章milkboy » 13日 3月 2006年, 14:09

首先是技術層面有很大共通性所以易教,內涵咁鬼抽象唔好喇嘛,這是客觀事實。評審上強調創意的部份就可以了。
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章milkboy » 13日 3月 2006年, 16:13

再說是內涵,這和整個社會的人文質素有更大關連,不是少數人可左右。
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 13日 3月 2006年, 16:55

陳根 寫:有事想請教,問題是....你到底在說什麼 ? 唔系好明。 :oops:

唔明你唔明麥?不作陳述!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 13日 3月 2006年, 18:16

明又好吾明又好,到底今年系吾系會再攪架,系得S'tephen你講,搵D官方人仕出出聲好播。

圖檔

咪話的D3D吾o店!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ZU » 13日 3月 2006年, 19:08

:o 估唔到 比賽未開波就已經咁熱鬧 :P

:arrow: 今年個比賽仲系籌期階段, 有進一步消息會向大家公布或者click去cgvs.com 睇睇

:wink: 希望到時大家都會參與喇 :!:

:arrow: :arrow: 不過大家有好作品, 隨時歡迎 post去 CG作品區架 :!: :!:

努力 :!:
頭像
ZU
創辦人
創辦人

外號: CG 窮人協會榮譽會長

文章S'tephen » 13日 3月 2006年, 19:23

Admin 出現了! :o

唔系太想整怪獸,玩左一次,想玩其他野! :)

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 13日 3月 2006年, 20:00

主題當然唔會重復..... character 玩過, 應該玩下其他野 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

上一頁下一頁

回到 有關 CGVS 比賽

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客