我見到 cgvs 2006

All About the Competition
有關比賽問題及注意日期

文章leeho » 13日 3月 2006年, 20:35

h2o 寫:主題當然唔會重復..... character 玩過, 應該玩下其他野 :wink:

:mrgreen: 可能會玩下 動晝 ..........
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章THEKING2078 » 13日 3月 2006年, 21:31

咁大鑊?玩動畫?咁我米無得玩???
我最多都系插骨擺嚇Post屎?動晝真系唔識??玩玩玩玩玩
HELLO
頭像
THEKING2078
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章choppy » 13日 3月 2006年, 21:53

應該系加多個項目"動畫"!!

哈哈哈~~~好祈望對個topic
永遠的巨石3D動畫制作團隊
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章crazylo » 14日 3月 2006年, 15:46

:o 又有~~~ yeah :mrgreen: !!
我認為比賽最好分唔類~
例如2/3d平面, 動畫不等~~
因為我覺得動畫好難做 :-? ~~~ 又要用好多時間~~~

我決定要參加3d~~~ :mrgreen:
crazylo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章白元 » 15日 3月 2006年, 00:02

好心急呀~~~ :roll: 2d3d 動畫都好 好想參加呀~~
終於找到一個落腳點
頭像
白元
討論區新秀
討論區新秀

文章fungszeyu » 15日 3月 2006年, 03:03

任何媒體創作好與壞,絕對取決於基本功,美術底子打得好尤為重要,尤其做寫實物品,畫底唔好你用到過software曉飛都冇用,一樣甩皮甩骨,所以兩者系雙輔雙成,大家千祈咪忽略2D嘅重要性呀!!努力呀!!各位!!
fungszeyu
討論區新秀
討論區新秀

文章fungszeyu » 15日 3月 2006年, 03:14

又2D又3D又動畫真系好興奮,如果有埋雕塑同立體模型就一流喇!!
fungszeyu
討論區新秀
討論區新秀

文章CG_御宅族 » 15日 3月 2006年, 14:55

如果攪比賽不如搞個localize睇下...如果唔系 D 獎品又系益哂D同胞....(唔系歧視丫, 相反我系褒獎同胞的技術水平丫.)

與其話香港既CG教育點唔好, 亦都要問下自己有冇擺effort 落去令自己進步. 如果比較之下相形見黜, 首先要好好檢討下自己先. 唔好得個"賴"字.
CG_御宅族
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 15日 3月 2006年, 17:07

當大家對比賽賽制討論得如火如荼,我返而想...

比賽的獎品是什麼好呢?是wacom、 顯示咭、LCD、PC...

講下咁,睇下主辦單位找贊助時,也方便他們諗諗:

我的聖誕老人幾時會來?

我個人喜歡
圖檔
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 15日 3月 2006年, 17:16

CG_御宅族 寫:如果攪比賽不如搞個localize睇下...如果唔系 D 獎品又系益哂D同胞....(唔系歧視丫, 相反我系褒獎同胞的技術水平丫.)

與其話香港既CG教育點唔好, 亦都要問下自己有冇擺effort 落去令自己進步. 如果比較之下相形見黜, 首先要好好檢討下自己先. 唔好得個"賴"字.

要限地區性,我就十萬個不贊成,如果自己友真系太弱,就更加要外來人沖起下,咁本地D低調高手先會出招。

香港是個快餐文化社會,叫個立志成為動畫師的年輕人,花十年八載打好個美術底,再學各樣理論,再再學Maya呀Max呀,我想萬中無一兩個!

總之十二堂學完一個軟件就最正啦。 :!:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 15日 3月 2006年, 18:30

S'tephen 寫:當大家對比賽賽制討論得如火如荼,我返而想...

比賽的獎品是什麼好呢?是wacom、 顯示咭、LCD、PC...

講下咁,睇下主辦單位找贊助時,也方便他們諗諗:

我的聖誕老人幾時會來?

我個人喜歡
圖檔

我都系嫌S'tephen 呢份獎品唔夠 high ,雖然CGV無收會費,但用映灣園第三期是但一層頂樓做獎品,都唔好過份o者。 :mrgreen: :mrgreen:

http://www.caribbeancoast.com.hk/main/open3.html
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章leeho » 15日 3月 2006年, 19:04

:evil: 醒下啦 ! 咪發夢啦 ! 您地d獎品極其量是安慰獎而已 :!: 要送便送西九龍地皮 , 加多個100萬美金 , :mrgreen:

:mrgreen: 以上內容純粹為攪下氣氛 , 但主辦單位亦可考慮一下 :mrgreen:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 15日 3月 2006年, 19:15

leeho 寫::evil: 醒下啦 ! 咪發夢啦 !
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章wkin99 » 15日 3月 2006年, 19:44

西九龍地皮就咪啦,把屎上身!

粗粗地一個豪宅單位都可以接受。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 15日 3月 2006年, 21:09

wkin99 寫:
CG_御宅族 寫:如果攪比賽不如搞個localize睇下...如果唔系 D 獎品又系益哂D同胞....(唔系歧視丫, 相反我系褒獎同胞的技術水平丫.)

要限地區性,我就十萬個不贊成,如果自己友真系太弱,就更加要外來人沖起下,咁本地D低調高手先會出招。

香港是個快餐文化社會,叫個立志成為動畫師的年輕人,花十年八載打好個美術底,再學各樣理論,再再學Maya呀Max呀,我想萬中無一兩個!

總之十二堂學完一個軟件就最正啦。 :!:

咪系, 如果唔系國內同胞, 上年全部只靠本地友, 見得人既有幾多個?就算有十個廿個, 都系算吧啦.
本地唔系無勁人, 只不過好多人都要搵食, 就算得閒d, 都唔系個個都仲肯又花時間o系cg. 鬼佬website攪咩咩challenge, 都唔系只限美國佬啦. 何必攪到咁肉酸, 驚自己唔夠人勁.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 有關 CGVS 比賽

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客