小弟中四 冇讀art(VA) 但有志做CG 求方向..

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

小弟中四 冇讀art(VA) 但有志做CG 求方向..

文章LHP » 3日 2月 2013年, 08:49

圖檔
E幅係小弟既作品... 有冇可能再做洛去...
對前路好迷茫

我想做一D 美術設計OR插畫? 著重寫實同美感表達
例如:

圖檔
(ED唔係我畫)

仲有E類畫種同範疇叫咩名(用語)..

我未正式學過畫畫 只係狂係網上自學
想問現時有冇D重灌繪圖基礎及用色原理既課程(最好係CG向啦 唔太需要實現筆藝 除左素描)?
E+我要做咩..?
畢業之後我應該去讀咩..?
LHP
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 小弟中四 冇讀art(VA) 但有志做CG 求方向..

文章h2o » 7日 2月 2013年, 17:48

做設計唔係齋畫就得, 仲有其他知識要學.... 呢個 course 比你參考下個方向, 但由於場地問題, 今年未必開班
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Re: 小弟中四 冇讀art(VA) 但有志做CG 求方向..

文章禪與靜 » 7日 2月 2013年, 19:39

h2o 寫:做設計唔係齋畫就得, 仲有其他知識要學.... 呢個 course 比你參考下個方向, 但由於場地問題, 今年未必開班
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

h2o收唔收倒我的短訊?
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 11日 2月 2013年, 15:35

我喺 panel 見到 "1 個新訊息", 但唔知點解 inbox 又見唔到 message....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章禪與靜 » 11日 2月 2013年, 17:36

h2o 寫:我喺 panel 見到 "1 個新訊息", 但唔知點解 inbox 又見唔到 message....

其實都冇咩野
因為你在這個POST都巳經答覆左
主要都係想問你們(Andrew+Jack+Purehay+H2o+Kamanwilliam )
現在還有沒有在觀訓任教
因為上年唔見你地在這論壇貼相關的課程資料
以為你們沒有教學生了
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章禪與靜 » 11日 2月 2013年, 22:03

LHP 寫:E幅係小弟既作品... 有冇可能再做洛去...
對前路好迷茫

例如:

(ED唔係我畫)

想問現時有冇D重灌繪圖基礎及用色原理既課程(最好係CG向啦 唔太需要實現筆藝 除左素描)?
E+我要做咩..?

咁到底係你現在就讀中四
是中四學生

定還是中四時沒有修ART
且現在巳不是中四了
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章LHP » 16日 2月 2013年, 21:35

禪與靜 寫:
LHP 寫:E幅係小弟既作品... 有冇可能再做洛去...
對前路好迷茫

例如:

(ED唔係我畫)

E+我要做咩..?

咁到底係你現在就讀中四
是中四學生

定還是中四時沒有修ART
且現在巳不是中四了

現時中四 沒有修ART
LHP
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 16日 2月 2013年, 23:48

依家我睇學生 portfo, 同修唔修 art 都冇咩關係 lu.... 只要自己有 keep 住畫野, 留意下電影, game art 等等, 好多時d 作品仲好過修 art 既人
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章LHP » 24日 2月 2013年, 21:18

咁我想問 國外有冇概念設計 數碼美術插畫 (for遊戲原畫 美術插畫 cg)之類既課程 (香港認同+學歷與學士學位相等) 可以介紹?
LHP
討論區新秀
討論區新秀

文章禪與靜 » 24日 2月 2013年, 21:32

LHP 寫:咁我想問 國外有冇概念設計 數碼美術插畫 (for遊戲原畫 美術插畫 cg)之類既課程 (香港認同+學歷與學士學位相等) 可以介紹?

你既作品本身就係最好既一紙證明
請你果個人認為你作品唔掂
就算你學歷幾高都好都係冇用

國外計既話
朱峰果間就一定緊架啦
其他我唔知

內地都有好多
你自己搵
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章禪與靜 » 24日 2月 2013年, 21:36

如果你想畫D著重寫實既就請多了解人體結構
要表達美感就要有好多野要兼顧先做得好
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章LHP » 24日 2月 2013年, 22:52

朱峰個間真係好好 包食住+學費=?hkd$ 主要用英定華語受課?
有冇過路人可以分享經驗?
LHP
討論區新秀
討論區新秀

文章禪與靜 » 25日 2月 2013年, 00:37

LHP 寫:朱峰個間真係好好 包食住+學費=?hkd$ 主要用英定華語受課?
有冇過路人可以分享經驗?

咁我就真係唔知啦
佢地都有係呢度POST作品和學校資料

如果佢地唔介意你問既話
你就直接問佢地
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 25日 2月 2013年, 12:35

用英文, 學費網頁有寫
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客