請問有冇網頁講用wacom畫畫呢...因為本人想學習一下...

有關 Product Design 行業的CG應用

版主: Siegfried

請問有冇網頁講用wacom畫畫呢...因為本人想學習一下...

文章kl12 » 10日 5月 2006年, 17:52

你們好嗎,又系我小弟呀,大家好呀,我見到大家的電腦畫都好好,所以我都希望可以學習一下,因為小弟不知道如何用wacom學電腦畫,現在可以話我知有冇web教人習畫呢?
謝謝
頭像
kl12
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Andrew Lee » 10日 5月 2006年, 20:25

www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

Re: 請問有冇網頁講用wacom畫畫呢...因為本人想學習一下...

文章wkin99 » 10日 5月 2006年, 23:36

kl12 寫:你們好嗎,又系我小弟呀,大家好呀,我見到大家的電腦畫都好好,所以我都希望可以學習一下,因為小弟不知道如何用wacom學電腦畫,現在可以話我知有冇web教人習畫呢?
謝謝

亞小弟,你就入去這版啦,是我們幾位網友搵來的繪畫教程,有排你睇。
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=6572
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Siegfried » 11日 5月 2006年, 09:51

:o Wow superb ! Thx for sharing, it's useful even for marker rendering.
生死去來 樹頭傀儡
一線斷時 落落磊磊
頭像
Siegfried
討論區主持
討論區主持

文章hyman » 14日 8月 2008年, 01:17

感謝各位大大提供教程
本人買左intuos3 畫直線都要十幾下....有d唔習慣
系咪我用painter畫關系? 大家畫用咩軟件多?
hyman
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 14日 8月 2008年, 03:07

hyman 寫:感謝各位大大提供教程
本人買左intuos3 畫直線都要十幾下....有d唔習慣
系咪我用painter畫關系? 大家畫用咩軟件多?

唔明點樣"畫直線都要十幾下"??
driver裝好未,用photoshop試過無呀,畫d野黎睇睇先啦.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章hyman » 16日 8月 2008年, 12:50

即系要狂按ctrl+z囉
望住個mon畫始終畫唔到手畫既水平
雖然我手畫都唔系好好
我畫產品多 隨便拿左個練習來畫

買得板我又唔想用直線拉....如果唔系我買板來做咩= =
附加檔案
hyman
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 16日 8月 2008年, 14:37

畫直線我覺得同素描一樣, 都系移手臂, 所以我會轉塊板黎就手位 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wkin99 » 16日 8月 2008年, 15:14

剛剛用系會好唔慣,正常的,至於painter有一好強功能,就是隨意轉動畫面,咁畫起上黎非常就手(比ps優勝),要畫線條畫到好順,真系要苦練一段昌時間至得. :mrgreen:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章hyman » 17日 8月 2008年, 02:15

開頭系因為可以轉紙先用painter
但轉轉下真系好亂....板有時轉 張紙又轉 仲難畫
順道問一下 ps 同 painter有冇咩快方法
用板哥陣轉brush大小 alt我試過會變左抽顏色

高手指教下??
hyman
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 17日 8月 2008年, 14:49

轉brush大小 ,ps可單按 [ 變小 ] 變大.

painter都系,painter 9以上可齊按Alt + Space直接拉筆咀大小.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 Product Design

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客