點解想請問一下點可以將遠景都rend 得清楚d 哦..依家睇落好唔自然

有關 Lighting 及 Rendering 技巧討論

版主: h2o

點解想請問一下點可以將遠景都rend 得清楚d 哦..依家睇落好唔自然

文章kinsonlau » 2日 8月 2007年, 23:45

附加檔案
別被工作牽著鼻子走..
kinsonlau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章kinsonlau » 2日 8月 2007年, 23:46

另一張無開Final Gather Rend 的
附加檔案
別被工作牽著鼻子走..
kinsonlau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 3日 8月 2007年, 00:10

1. 唔系好明何謂遠景唔清楚?

2. FG 有開同冇開好似系光強弱既分別, 完全感覺唔到 FG 既效果, secondary bounce 好明顯冇 on 到, 你 check 清楚個 setting 先.

3. 唔自然有太多原因.... 全白色我當你系玩 style 冇問題, 其他 light falloff, color balance 都要注意.

4. 室內環境用世界光必死, 你要模擬番間屋邊d 位裝左燈泡 or 光管

燈泡 or 光管, 又會帶出色溫既問題..... 有排講

p.s. 你要知道 lighting 呢科系可以讀 3年既科目... 唔系話咁易就做到 photoreal
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章kinsonlau » 3日 8月 2007年, 00:28

h2o 寫:
4. 室內環境用世界光必死, 你要模擬番間屋邊d 位裝左燈泡 or 光管

燈泡 or 光管, 又會帶出色溫既問題..... 有排講
l

Thanks h2o !!:lol: :lol:
找到了問題嚕....因為只打了一盞世界光...死了 :o
別被工作牽著鼻子走..
kinsonlau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章story_koo » 24日 8月 2007年, 12:40

p.s. 你要知道 lighting 呢科系可以讀 3年既科目... 唔系話咁易就做到 photoreal[/quote]

咁邊到讀好,果時話city u有夜校課程,現在還有嗎
story_koo
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 24日 8月 2007年, 17:16

你指讀 lighting 定 animation?? cityu scope 既 animation 已經冇左, 另一個系 arch 既 lighting.... 我都未必夠 quali 讀 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章Vantage » 24日 8月 2007年, 18:34

現時若沒有合適課程可以買書睇, 見眾多師兄首推 "Digital Lighting And Rendering"一書.

如果想要lighting tutorial, 呢度都有:

http://www.cgvisual.com/tuto/h2o/CGVtuto_H2o_ProduceLighting_p1.htm
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 24日 8月 2007年, 20:33

多謝介紹, 相隔一年, 新的 rendering tutorial 准備中 :mrgreen:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章story_koo » 12日 9月 2007年, 14:08

h2o 寫:多謝介紹, 相隔一年, 新的 rendering tutorial 准備中 :mrgreen:

h2o兄~咁知道幾時有course未^^
story_koo
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 12日 9月 2007年, 14:24

都系准備中.... 因為依家一次過有幾個 courses 攪緊, 頭炮會系 storyboard :wink:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章story_koo » 9日 11月 2007年, 16:42

h2o 寫:都系准備中.... 因為依家一次過有幾個 courses 攪緊, 頭炮會系 storyboard :wink:

我想問下還有咩course, 可能除了lighting,我還有野想學
story_koo
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 9日 11月 2007年, 16:58

storyboard 都系早排先開班..... 籌備中既系 advance modeling, advance motion & advance lighting 三個 courses, 相信要下年頭先出.....
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章kinsonlau » 9日 11月 2007年, 17:12

h2o 寫:storyboard 都系早排先開班..... 籌備中既系 advance modeling, advance motion & advance lighting 三個 courses, 相信要下年頭先出.....

advance modeling, advance motion & advance lighting三個courses 系唔系都好似之前storyboard 個course咁架
別被工作牽著鼻子走..
kinsonlau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 9日 11月 2007年, 17:22

:roll: 唔系好明.....

內容都完全唔同, 各有特色, 而且真系教 production standard..... 下年你睇到個內容就知 :wink:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章kinsonlau » 9日 11月 2007年, 17:31

h2o 寫::roll: 唔系好明.....

內容都完全唔同, 各有特色, 而且真系教 production standard..... 下年你睇到個內容就知 :wink:

期待~ :lol: :lol:
別被工作牽著鼻子走..
kinsonlau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 ■ Lighting & Rendering

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客