得閒畫下都幾開心

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

文章陳根 » 13日 11月 2007年, 09:24

唔洗怕丑喎。學畫之前,你可以多d 睇o下,觀察o下周圍人,物o既運動(或者叫運作 )模式,想多d,你會畫得更好。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章wkin99 » 13日 11月 2007年, 20:31

我又玩 :mrgreen: !
附加檔案
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 14日 11月 2007年, 09:35

堅哥都落埋場,實在令我太感動啦。 :cry: :cry: :cry: :cry:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章yukiholland » 5日 1月 2008年, 23:46

:D
附加檔案
yukiholland
討論區新秀
討論區新秀

文章魚腩 » 24日 1月 2008年, 19:12

第一次嘗試...
想再流暢d嘅話唔通真系要畫足1秒25格!?
請多多指教 /:D
附加檔案
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 26日 1月 2008年, 23:18

魚腩 寫:第一次嘗試...
想再流暢d嘅話唔通真系要畫足1秒25格!?
請多多指教 /:D

難得你響地底搵番呢個話題出黎,多謝你先。如果你系第一次畫o既,其實已經畫得好好,進步空間永遠都有,放松心情畫就得架啦。

其實動畫都系其中一種視覺上o既幻象,所以唔一定畫一秒二十五格覺得流暢o既,主要系視乎每格畫面能否有效成形成一個感覺(其實我認為應該叫錯覺,哈),令人覺得一個動作通過一格格o既畫面正按某特定軌跡運行中,咁就足夠。當然,格數越多,動作會相對流暢,但因為唔同o既動作會以唔同o既方向同速度運行,所以每個動作需要o既格數都會唔同,例如一個人o既正常步行會用十二格,快跑可能系六至八格,用風位線交代就可能三格搞掂。

此外,用多少格數表達動作亦會受播放媒體機能o既限制,例如響手機播片會較用細路玩具用o既dot matrix 顯示流暢,通常呢類device 只能顯示約一秒四至五格去播放動畫,動畫師便有須要用更少格數黎做到各樣動作。總之事在人為,一秒八格同樣能制作出色o既動畫,動作。努力呀魚腩。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章Sunny Boy » 27日 1月 2008年, 12:51

我每次睇到黎個thread都好開心!!! :wink:
Sunny Boy
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 28日 1月 2008年, 00:20

Sunny Boy 寫:我每次睇到黎個thread都好開心!!! :wink:

咁就要睇多d 啦。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章魚腩 » 28日 1月 2008年, 22:33

唔只開心, 仲會令自己燃燒...

小弟要繼續努力
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 29日 1月 2008年, 17:41

魚腩 寫:唔只開心, 仲會令自己燃燒...

小弟要繼續努力

你開心就得啦,加碼畫多d 啦。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章魚腩 » 2日 2月 2008年, 20:53

又系我呢...
今次冇上次咁迷惘...

系因為哩個動作比較有規律吧? 唔知點講 :lol:
附加檔案
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章魚腩 » 4日 2月 2008年, 23:51

:wink:
附加檔案
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 5日 2月 2008年, 10:02

魚腩 寫::wink:

感覺幾好,好有日本動畫feel 喎。不過個 人o既跑步動作唔多自然,似系比條繩吊住響度飛咁。

而且人物響行動中,身體各部份會有唔同程度o既擺動黎平衡身體,你畫o既人物盤骨位置的確有擺動,但系連腳o既位置(指向)都擺動埋,人物就肯定會跌倒。你o既人樣物主要系傾右o既。

衣服o既擺動令我覺得件衫好有彈性,唔多似襯衣o既質料。

再者身體o既位置亦會因應唔同時段o既姿態而上下移動,你o既人物亦有上下o既移動,但似乎集中向下。我試左幫你加左地線,但就凸顯左你o既身體上下移動唔夠明顯。你應該定你o既人物o既ground 先,然後就會見倒佢o既動作有無問題啦。

唔好意思,一時興起,寫左咁大堆野添。祝你新年快樂。 :mrgreen:
附加檔案
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章魚腩 » 6日 2月 2008年, 18:58

新年快樂
下次會再注意一下,多謝曬陳根前輩 :oops:
(腳嚙指向方面是因為踏腳時過咗中線吧?)

好奇問下, animator畫類似嘅2d動畫時, 全部格都系憑空想像嗎? 還是會有其他參考, 比如自己拍段真人片先呢?
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kamanwllllam » 8日 2月 2008年, 03:37

正post :D
頭像
kamanwllllam
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 地獄小威廉

上一頁下一頁

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客