得閒畫下都幾開心

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

文章陳根 » 12日 9月 2007年, 15:44

winluk 寫:入行咁耐, 只做過兩單2d的動畫freelance. 真系餓死未天光.

咁又系呀,做2d animation 除左cutout animation 外,都上大陸做啦,香港成本太貴。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章陳根 » 12日 9月 2007年, 15:45

alien725 寫:想請問一下, 簡單既2D animation 你地系 畫架?

簡單o既意思系? :?:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章winluk » 12日 9月 2007年, 16:28

不過在2d動畫裡學的知識, 對我的工作好有幫助. 尤其在3d animation test, 好易捉到那處有問題.
winluk
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 12日 9月 2007年, 17:21

winluk 寫:不過在2d動畫裡學的知識, 對我的工作好有幫助. 尤其在3d animation test, 好易捉到那處有問題.

請問你響邊鼠學2d animationo既呢?
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章winluk » 12日 9月 2007年, 23:13

我在英國 Kent (KIAD) 讀?兩年BA commication media, take?大部分animation projects. 之後在 Bournemouth U 讀多一年MA 3D computer graphic. 雖然系3D課程, 但有個做2D, 好有經驗的阿伯教動畫原理及storyboard.
winluk
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 13日 9月 2007年, 01:13

ic 原來你就系同我一齊做 storyboard 個 course 既 guest

nice to meet u!
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章winluk » 13日 9月 2007年, 13:25

你有上storyboard個course呀? 好多人呀, 認唔到你系邊個bor, sorry. 第三堂之後講得好些, 第一堂因為無乜准備, 我要泵少少波鍾, 希望你聽的course系後面那幾堂la, haha...
winluk
討論區新秀
討論區新秀

文章winluk » 13日 9月 2007年, 13:29

你有份做, 唔系聽果個bor. 唔通你系阿B?
winluk
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 13日 9月 2007年, 13:59

我系黎緊個 course 既 guest 咋....... m記 c 記做過果位, 張 leaflet 落左中文名, 應該冇人認得系我 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wkin99 » 13日 9月 2007年, 18:01

h2o 寫:我系黎緊個 course 既 guest 咋....... m記 c 記做過果位, 張 leaflet 落左中文名, 應該冇人認得系我 :lol:

孔sir
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章alien725 » 17日 9月 2007年, 22:50

陳根 寫:
alien725 寫:想請問一下, 簡單既2D animation 你地系 畫架?

唔好意思...我打漏左字
"(如果要做)簡單既2D animation , 你地系用咩software去做畫架?"
因為我自己好想試下...由簡單既玩起^^
頭像
alien725
討論區新秀
討論區新秀

文章philipcheng » 19日 9月 2007年, 22:04

只dog 唔知點樣整佢笑會自然d
附加檔案
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 19日 9月 2007年, 22:26

winluk 寫:我在英國 Kent (KIAD) 讀?兩年BA commication media, take?大部分animation projects. 之後在 Bournemouth U 讀多一年MA 3D computer graphic. 雖然系3D課程, 但有個做2D, 好有經驗的阿伯教動畫原理及storyboard.

正喎。響Kent 系傳統動畫教學,定系用電腦 ? 香港可惜無traditional animation 讀,否則大氣候對動畫o既睇法就會停留響軟件同技術上面....唔知幾時會有d 咁o既course 出場呢 ?
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章陳根 » 19日 9月 2007年, 22:28

alien725 寫:
陳根 寫:

唔好意思...我打漏左字
"(如果要做)簡單既2D animation , 你地系用咩software去做畫架?"
因為我自己好想試下...由簡單既玩起^^

其實有好多軟件都可以比你試下做動畫架,你睇番呢threat 頭幾版就會搵倒資料。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章陳根 » 19日 9月 2007年, 22:41

philipcheng 寫:只dog 唔知點樣整佢笑會自然d

咁就要問下,只狗平時系點笑囉。我指系你design 你只狗系點笑o既。首先我地當你只狗系只會笑o既狗先,然後想下佢o既笑容到底系點o既,除左pose,仲有timing ,同當時只狗望倒d 咩,因咩而笑,當你諗完,自已對住塊鏡試下唔同心情下笑出黎,笑下,畫下,再試下,無幾耐你畫o既笑容就會散發出心底 o個份喜悅,一切都會慢慢變得自然架啦。努力。

*記住,試左自己做,先教倒你個character 點笑架。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客