[分享]推書一本~

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

[分享]推書一本~

文章pirotase » 11日 2月 2004年, 16:01

推介書 ~

手塚制作公司 的內部動畫教材 ~

本書包含了 如何描畫各類 人物動畫 ~表情 ~ 姿態 ~ 動物動畫 等 ~
十分詳盡 ~
套書還包括了 十多只 Vcd ~ 提供參考的教材~

不過本書的價錢 比較貴 ~ 要 $291 !!~
但對制作動畫有興趣的朋友~ 這是不可多得的好書啊!!!

不可不提~

那 本手塚 動畫 教材 只有書本 是 原裝日本 (譯了中文) ~
那套 Vcd 是 北京 的出版社 跟據 那 本手塚 動畫 教材 ~ 所制作的 ~ 所以說國語 ~
當然兩者也有 日本 授權的 ~

I try upload the photo to here ...

and I buy this book in Causeway Bay , a bookstore who mainly sold books publish by China .. it has other shop in many computer centre ..like Wan Chai Computer city and Star city , However they seem didnt import much stocks of this book ...so I think will be a little bit hard to find....
附加檔案
pirotase
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Gundam MkII » 12日 2月 2004年, 01:22

Thank u very much ar!!
Gundam MkII
討論區新秀
討論區新秀

文章chatho » 12日 2月 2004年, 02:59

CWB邊度有得買?
thz...
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Gundam MkII » 12日 2月 2004年, 23:06

I have the same question ar!!

I don't know where to buy in Causewaybay ar!!!!

Can u tell me ar!!

Thanks a lot!!
Gundam MkII
討論區新秀
討論區新秀

文章stanley_mo » 12日 2月 2004年, 23:44

我想問邊到有得買?
stanley_mo
討論區新秀
討論區新秀

文章pirotase » 13日 2月 2004年, 00:11

chatho 寫:CWB邊度有得買?
thz...

在銅羅灣 的 " 尚書房 " 樓上書店 ~
旁邊是 " Mc Treat" and " 許留山"

我買的已經是最後一本~
唔知仲會 唔 會返貨.........
pirotase
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Gundam MkII » 14日 2月 2004年, 02:27

o........anyway, thanks a lot!!
Gundam MkII
討論區新秀
討論區新秀

文章stanley_mo » 19日 2月 2004年, 23:34

唔該哂你呀 ^^
THANKS
stanley_mo
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 23日 2月 2004年, 01:46

呢本書o既所謂demo,都系有人畫定暗線,個人跟 住 trace...,我唔系好明....咁點樣可以學倒畫動畫......

雖然當中有一兩段系解釋點畫....但九只碟總共幾十條片.....得一兩條有用....似乎唔多實際....

個旁白就好正,當你聽真d 就會發覺,佢響每段demo 完成後,都會贊一贊o個段動畫,而且o個d 所謂旁白,對學習畫緊o個個動作....真系無用架喎...起碼我搵唔倒一段.,講點解只老虎o既線條點解要咁畫,當然...更加唔會討論骨骼結構o既問題啦, 睇到第三只碟...已經要開始飛....唔想再聽佢講野啦....可能我無耐性"卦"
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章pirotase » 25日 2月 2004年, 01:10

咦~ 原來陳根 兄 也有看這本書~~

對呀~~ 我也覺得那些 VCD ... 真系 ..=_=

可能是大陸對教學素材...處理手法跟我們不同吧......................

但 那本書就相對貨真價實得多~~
大陸書 這個價錢真是有點貴.....
可能是版權問題吧~~
pirotase
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 25日 2月 2004年, 02:34

我其實買左好耐...但見咁多只碟...無心機睇..先排見你提起..."的"起心肝睇哂佢...結果系...如果唔系比左三舊水買佢番黎,我會毫不猶疑咁丟左佢落垃圾筒.
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客