舊話題,新討論.....PDI 與 Pixar 的角色動畫風格。

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

舊話題,新討論.....PDI 與 Pixar 的角色動畫風格。

文章陳根 » 25日 7月 2003年, 09:38

PDI 及 Pixar 分別是CG 電影市場上的巨頭,他們的動畫(動作) 有著各自獨有的風格 (這次不是談論他們制作的特別效果,今次是談論他們的角色動作風格),例如 PDI 的角色動作感覺上會盡量貼近真人動作,而Pixar 的角式動作優默感會較濃一點,各位對這兩家公司的角色動作有咩睇法呢 ? :lol:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章cgworker » 25日 7月 2003年, 11:28

談動作風格的話, 我會喜歡看PIXAR的多點 . 動作較卡通,有趣 .
cgworker
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章shady_lady » 25日 7月 2003年, 23:20

可能系DISNEY班大哥過料啦,高人指點,PIXAR感覺系過癮D。
PDI暫時都不能說好有風格,始終要時間DEVELOP.....不過拿過OSCAR仲想點。
查實可能更多人對SQUARE有情意結..... 皆因一上車即錄落山也。:mrgreen:
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 26日 7月 2003年, 01:15

這個題目似乎不好議論。

若從觀眾最直接的感覺出發,以上兩位的見解倒相近呀。

其他網友是否認為這個題材乏味 ? 認為此般討論不具意義 ? 各位可以放松點談談這個話題呀 。 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章raf » 26日 7月 2003年, 23:36

我自己比較多睇pixar的animation, 可能因為佢出得比較多d, 由TOY STORY 到 FINDING NEMO + shorts... 而PDI 咁耐以來只系有睇 SHREK, 無咩睇過ANTX..

其實pixar的風格都幾一致, 可能系因為佢始終在迪士尼下面, 所以都會以小朋友為主, 所以會比較卡通化, 亦大量運用沿自迪士尼的動畫理論, 好重迪士尼的味道.

我對PDI的風格唔太知, 我諗睇埋佢地之後的動畫先可以有多D了解, 但起碼知道佢如果要勝過迪士尼/PIXAR 的話, 佢就唔多會行番PIXAR的路線. 在SHREK中, PDI就幾迪士尼經典玩足全場, 都幾串咀....有無人留意下dreamworks d 野, 系下會唔會都受dreamworks 影響?

我個人想睇下如果哩兩間公司獨立出來之後做出來的風格會點走.....
頭像
raf
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章葉仙兒 » 27日 7月 2003年, 00:32

其實我會覺得Pixar o既人物設計系比較出色.
好簡單o既設計,不過卻可以表現到好豐富的o既表情同動作.
而且我覺得通常Pixar o既影片,顏色都系好豐富,同埋運用得好恰當同好正....

所以我個人都系鍾意Pixar d野多d........ :P
葉仙兒
討論區新秀
討論區新秀

文章Dick Ma » 27日 7月 2003年, 01:45

我到宜家最鍾意既動畫系 Dreamworks 既埃及王子.
我唔清楚當時PDI 加入左未.

Pixar都唔錯. 但系唔知系咪D story要度到大人細路巖睇....但系我又長大左...睇個陣覺得怪怪地.

我睇左finding nemo. 我覺得D魚套個人頭既設計始終唔系太受...特別系Marlin...改得太厲害了.(諗起Dreamcast個Seaman人頭魚Game.)
Dick Ma
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章raf » 27日 7月 2003年, 02:16

的確pixar在 finding nemo幾人的頭部 幾乎 移植到魚身上....

眨眼, 牙齒, facial expression.....

雖然系好似怪左d, 但也是一個很聰明的方法, 因為人習慣睇人的表情
所以當你進入了其世界/ 故事 之後, 根本唔會覺得有咩問題
頭像
raf
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dick Ma » 27日 7月 2003年, 02:22

Marlin我覺得改得太過火了....有樣有皺紋既...
我鍾意Crush 同埋塘鵝....

同埋講番點解鍾意埃及王子
我本身無宗教信仰架. 但系睇完之後都覺得好感動.

另外有D場面真系幾好架.
例如個搖藍點樣系尼羅河漂流啦.
斗馬車個段好刺激.
災難場面...巡游....分開紅海呀..場面壯觀.

仲有. 我最欣賞既系同一個故事, 同一個場面可以用兩個唔同手法去分別表達出來.
重覆左一次而唔覺得悶喎.
Dick Ma
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 28日 7月 2003年, 00:17

結果都系離左題..哈

唔緊要啦,我個人覺得PDI o既角色動畫比較少修飾,意思是這些角色的支體動作比較直接,少弧位運動。這只是個人觀感。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章Dick Ma » 28日 7月 2003年, 01:23

講風格唔講片無得講架喎....
某人鍾意某公司的風格都要UP D 例子出來說明一下....

如果唔系有D 人話你空口講白話了.

其實我想講PDI既故事同風格系比較成熟D....巖大人多D咁姐.
Dick Ma
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 4日 8月 2003年, 22:58

收倒,唔該。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客