Cave Texture

有關 Modeling 技巧討論

Cave Texture

文章Garnett » 22日 1月 2006年, 13:49

想問一下,除o左mark 低個道個d seam 有問題之外,仲有冇d咩大問題
地面同石牆個接合位好唔自然,有d咩放法可以做好d呢?
仲有俾俾你地寶貴既comment丫~
thx very much your help

唔見有開 texture 既板,所以貼系道

原圖有1536*2334~有d大~~~請等等~~~
thx~
Link 1
原圖Save As Target
Link 2
原圖Save As Target
附加檔案
Learn = Try and error
頭像
Garnett
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Garnett » 22日 1月 2006年, 20:10

有冇人可以幫幫我嗎
頭像
Garnett
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 22日 1月 2006年, 22:22

mark 位,打燈

另外邊位可以map alpha 透一透邊位,如果uv拉好了!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Garnett » 24日 1月 2006年, 10:32

自己唔識~想叫人俾o下comment姐~
原來可以咁難ga......
頭像
Garnett
討論區新秀
討論區新秀

文章naveen » 24日 1月 2006年, 11:31

S'tephen 寫:mark 位,打燈

另外邊位可以map alpha 透一透邊位,如果uv拉好了!

唔好教錯人啦.(透明石頭?)

通常石柱同地下的交接位,都會有一些碎石,
只要加一些碎石model,不但可以遮蓋地下的交接位,
會令畫面更加豐富.
naveen
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 24日 1月 2006年, 22:41

兩睇啦,算小弟不材罷啦!

這“減”的做法。
有時物件與物件間,如果邊位太硬,所以不自然,我會化一化邊位的透明度。
使兩者重疊的位置看起來會自然一些。當然遠睇無事,近睇出事。系有利弊

當然你提出的方法只是比我的更好,但不代表我的做法會是什麼的錯。
假設無時間去攪碎石model,咁你那個方法也不等於絕對的正確。

3d是一個效果,多個做法。望賜教!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 24日 1月 2006年, 23:21

其實你可以反而諗下點解有需要山洞的地一定要有泥的顏色呢?你諗下現實世界的山洞是由地下水或地質改變而成的, 所以泥亦唔會太明顯(譬如魔戒裡的山洞),所以可能令出來的效果有點不自然

我也十分認同naveen兄的建議, 如果加碎石或把地面model 或 displace 得凹凸多一些, 效果應該會理想d

而個駁位你可否放在一些camera看不到的角度, 這會否解決你的問題?
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Garnett » 25日 1月 2006年, 00:54

thx a lot for all your help~
hope will post the new image very soon
頭像
Garnett
討論區新秀
討論區新秀

文章ADVENTURER » 25日 1月 2006年, 10:25

方法X : 系 texture 度做手腳 , 油牆腳 , 邊改邊rend , 油到睇落差唔多色為止

方法Y : 都系 texture 度做手腳 , 牆腳同地下接位油黑 d ,
因為正常人既注意力 會比光吸引住 唔會專登搵黑既地方睇 ,
同埋呢 d 邊位系自然情況下 一定黑過其他位置

方法Z : 加埋一齊用啦 , ps 攪掂哂
ADVENTURER
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 ■ Modeling

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客