[求學]有師兄知道呢個FUNCTION嗎?

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

[求學]有師兄知道呢個FUNCTION嗎?

文章Pumpkin_XD » 28日 2月 2012年, 16:03

想請問一下各位師兄MAYA有冇一個功能可以做到以下動作?

t

好似上面呢張圖咁 我想塊plane既以下既野係SHOW出黎 但係塊plane既以上既野係隱形

咁當我郁塊plane既時候就可以控制到條柱點出現

好似講到一舊舊咁 :(

有冇師兄可以分享下? 謝謝 :D
Pumpkin_XD
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: [求學]有師兄知道呢個FUNCTION嗎?

文章h2o » 28日 2月 2012年, 17:04

我會用個 box, 包住"隱形"部分, apply 個 black hole shader

但呢個方法係要分 layer render, 又要睇下 mask 點夾
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章mUser » 28日 2月 2012年, 23:14

真係明佢講乜? 好難理解喎
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章naveen » 29日 2月 2012年, 01:14

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Lzv4cYSL_kI[/youtube]
為了追求夢想,我放棄了財務自由,放棄了大專鐵飯碗教席,創立了香港動畫及視覺特效學院SAVFX。
現在每天早上,叫醒我的不再是鬧鐘,而是夢想!
naveen
討論區新秀
討論區新秀

文章Pumpkin_XD » 29日 2月 2012年, 12:12

re: h2o師兄 唔該哂你先師兄!
Pumpkin_XD
討論區新秀
討論區新秀

文章Pumpkin_XD » 29日 2月 2012年, 12:16

re: naveen師兄 真係好多謝你 估唔到師兄你會錄埋段video教我 真係好感動啊 多謝你師兄 已經完全明白哂點整 :D
Pumpkin_XD
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 29日 2月 2012年, 13:53

woooo...... Naveen, 保衛 CG 界學生既任務交比你喇!!!
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客