我想問AE點樣做Per Comp

有關 合成 後期處理 及剪接 的技術/心得交流

我想問AE點樣做Per Comp

文章Parn » 16日 8月 2011年, 18:20

我想問AE點樣做Per Comp?
做Per Comp有咩好同唔好? 
Parn
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 我想問AE點樣做Per Comp

文章siuchris » 16日 8月 2011年, 22:40

pre comp 我覺得同group 差唔多
好處緊係可以入返去改入面既data
而render 出條片之後就冇得改
唔好處就load 多d
siuchris
討論區新秀
討論區新秀

外號: CG菜鳥

文章風之谷 » 16日 8月 2011年, 23:10

ctrl + shift +c
Pre Comp 唔可以話好同唔好
係睇你有冇需要﹑習慣﹑手法。

有D 似folder management
你會唔會選擇開多個folder

不過pre comp 入面的data 會同你cache
係preview 時 未改過野 的pre comp 唔駛計多次...
preview 可以快d...

...有時pre comp 會方便d...例如2個layer 做一個mask
有時pre comp o左反而唔方便....例如2個係3dlayer
好難有概論....
不過我有時2個layer 都會precomp 一次...反正又唔會計慢d...又齊整
你心水清睇得明就得啦...
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章風之谷 » 17日 8月 2011年, 02:17

呀....睇O左你之前個POST 你係唔係指太多LAYER 太heavy ?
run 得好慢 ,又render 唔到呀?

應對方法總會有的........我自己有時只係用最土炮的方法

將d layer 分幾個pre comp .....pre comp 入面都可以有pre comp
....冇問題的.....
如果電腦慢....都可以分開每個主要大 pre comp 先render 圖出來 ,當係人手fatten o左佢
我習慣放係個pre comp layer 頂click solo...
之後render 個大comp 就唔會有問題。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Parn » 17日 8月 2011年, 09:35

其實仲想問多一樣嘢 render Tiff / Targa Sequence 會唔會有Mask
如果有的話再Import 條Sequence入去再做EFFECT 會唔會好D?
如果是WORK GA 可以點做?
THX
Parn
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 17日 8月 2011年, 11:30

你意思係唔係 render Tiff / Targa Sequence 有冇alpha 呀?
呢個要你自己選先有
tga 的話...你係output module settings 入面 format options 要32bit
channels 就可以選rgb + alpha,

tiff 的話都係直接選rgb + alpha,
又唔駛特登出多個mask(我唔知你係唔係指出個黑白mask)...

"如果有的話再Import 條Sequence入去再做EFFECT 會唔會好D?"

你需要有alpha 就要架啦....冇話做effect 會唔會好d
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 17日 8月 2011年, 17:43

謝解答, 近排太多野做 /_\
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章soLost » 17日 8月 2011年, 18:56

Pre comp 真係幾好用, 不過有時會有D奇怪野.. 例如Pre comp本來好地地, 但出番去main comp就有條邊.. :(
頭像
soLost
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 18日 8月 2011年, 00:13

:-|
cg 成日都有點邊...mask 又咬得唔準
我有時都係加個simple choker 咋
ae 都係呃到人就算.....
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 ■ Compositing & Editing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客