AE問題, 明明set左720 x 576, 點解會咁

有關 合成 後期處理 及剪接 的技術/心得交流

AE問題, 明明set左720 x 576, 點解會咁

文章水長流 » 17日 8月 2009年, 18:59

size 系set 左 720 x576, 但點解export 出尼咁長方形既, 畫面睇到既野都系拉長左
y?

謝謝
圖檔
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章stantang » 17日 8月 2009年, 19:55

你個comp嘅pixel aspect ratio系幾多呀?
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章水長流 » 17日 8月 2009年, 20:22

stantang 寫:你個comp嘅pixel aspect ratio系幾多呀?

D1/DV PAL (1.07)
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 18日 8月 2009年, 11:01

setting 無問題,可能系你個player set咗D ratio,試下用其他player
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章水長流 » 18日 8月 2009年, 22:57

stantang 寫:setting 無問題,可能系你個player set咗D ratio,試下用其他player

你對了, 用quicktime 播冇事 ^^,
thx

但請問好似我呢個player 應該點set 返巖呢 ,
謝謝
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章水長流 » 18日 8月 2009年, 23:40

我想補充一點系呢, 我播其他720x 576 片 就冇問題, 但播ae export 既就有事, 請問 又是否player 有事呢

thx
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 18日 8月 2009年, 23:43

我用英文版, 你去 view > 尾3, 尾4 既 pan & scan/ video frame 到試下 d setting
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章水長流 » 30日 8月 2009年, 21:40

h2o 寫:我用英文版, 你去 view > 尾3, 尾4 既 pan & scan/ video frame 到試下 d setting

thx~~
水長流
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 ■ Compositing & Editing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客