急砌一台desktop buget7XXX~8000左右

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

急砌一台desktop buget7XXX~8000左右

文章fans10 » 1日 3月 2013年, 20:36

突然死機,急砌新機做animation Project交功課
小弟係Hardwave門外漢,咩都唔知某然去買機
怕被Sale點錯,買錯野,避免發生更多問題,浪費金錢,交功課時間
只好上來問問,懇請高手指點給點意見
本身已有朋友賣?Display card給我 型號:Quadro FX1500
想砌部可行某幾個3D Softwave, 主要用Maya果陣, 粒子,Hair,nCloth唔會Hand機,Render速度快~
其他會用既Softwave: (After Effect CS4 , Photoshop CS4 , ZBrush 3.5/4.0, painter)
小弟砌機問題如下:

cpu : Intel core i7 邊隻型號耐用穩定
主機板 : ASUS / Gigabyte 邊隻適合張Display card
RAM : 邊隻牌子好用,8 GB RAM / 16 GB RAM先夠用
HDD : 邊隻牌子可靠
power: cooler master 550w/以上夠唔夠力
wIN 7: 64 Bit

再夾埋SATA ,機殼,其他雜行唔知7XXX~8000夠唔夠
主要都係配合到張Display card~部機行得穩定同滿足到用3D softwave以上既要求
多數都係黃金買,唔知邊間砌機信得過

最後謝謝各位前輩幫幫忙
fans10
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 急砌一台desktop buget7XXX~8000左右

文章fans10 » 3日 3月 2013年, 16:52

緊急求救!!!!!懇請高手前輩幫幫忙呀~
fans10
討論區新秀
討論區新秀

Re: 急砌一台desktop buget7XXX~8000左右

文章mUser » 4日 3月 2013年, 00:57

我不是硬件高手 , 見無人回應就入黎講兩句

既然你都已經有張 Quadro FX1500 , 其他一般用到高級一點 例如新既 i7 (3770K) 都好夠 , 再配翻把好d既風扇 ,
最好推到 16GB Ram 或以上 , 牌子方面無特別測試過 , Corsair 同Kinston 應該都唔錯
OS 行SSD , 牌子好難答 , 但SSD 我會推薦你用d大牌子 如 Intel ,
最好補多隻大容量HHD 做Storage.
Motherboard 都係用大牌子會穩定點..

你本身有display card .. 咁7000-8000 乜都夠
用黎做3D 既話 , 一般都夠用 , 最怕 Render時死機
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章fans10 » 4日 3月 2013年, 22:14

謝謝mUser前輩解答~
小弟有少少問題,前輩見意推到16GB RAM或以上,如果有六個RAM槽,我應該買四條4 GB,
定兩條4 GB加四條2 GB好呀~SSD買幾多GB先夠
而買Motherboard方面ASUS / Gigabyte隻適合你推薦既CPU
至於前輩所講Render果時死機,原因同邊個硬件有關~
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 4日 3月 2013年, 23:29

有六條RAM槽比我就去到盡24GB ram , 有時render 大圖較食ram , 部腦行16Gb ram 都唔夠用

Motherboard 我無研究 , 最近都無買新機 , 不過你問我 ASUS 同Gigabyte 比 , 我會選ASUS (只係個人及同事等既經驗)

SSD 正常 OS +3D + edit 軟件等 256G 乜都夠 應該大約2千蚊 , 如果嫌貴轉翻用一般 7千2轉 都無乜所謂 ,
有時快左都未必覺

至於Render圖死因, 有時推個數太大電腦頂唔順 , RAM唔夠 , Render一格都死 .
也會Render sequence 太耐 , 電腦散熱差都會死 , 自動restart . 所以render時留意CPU 溫度
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章fans10 » 5日 3月 2013年, 00:35

謝謝mUser前輩詳細解答同俾咗好多意見,已經有助我砌機既方向~
Render方面應該無前輩咁太單野,我都係得十分鐘以上既短片咋~
最緊要可以縮短Render所需時間,上次得個幾分鐘都要Render成日...
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 6日 3月 2013年, 07:35

幾分鐘既片 ren 1日算快喇.... 我要 ren 幾日架 (以 1 部機計)

6 條 RAM 槽, 即係行 3 channels? 咁用住 3 x 4GB 先, 之後再加都得 :)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章fans10 » 6日 3月 2013年, 20:41

H2O前輩Render既Mental Ray好多工序,我呢D功課仔用Maya Softwave Render嫁咋 :lol:

岩岩先去黃金睇完~得勁既MB先有6~8條RAM槽,太貴喇 :o 買唔起 :roll:
MB應該買咩好 :-?
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 11日 3月 2013年, 19:37

你睇個d MB 幾錢? 最新個d 一定貴架 bor, 舊少少個d 都 ok ar
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章fans10 » 12日 3月 2013年, 02:01

已經砌咗ASUS P8Z77-V,四條RAM 糟~價錢1000蚊到~
至於有八條RAM 糟分別係P9X79 DELUXE , SABERTOOTH X79,價錢 $22XX ,$27XX :o
貴成倍幾買唔起 :cry: 只好細細地玩下 P8Z77-V :roll:
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 12日 3月 2013年, 23:04

嘩... 咁貴, 似逼人買貴價野咁款
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章fans10 » 13日 3月 2013年, 01:55

仲要i7 3820或以上先可以用到8條RAM糟既MB... :oops:
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 13日 3月 2013年, 17:27

4 條槽都 ok 既, 16GB RAM ~~~~ 如果係以前 3 channels, 12GB 就到喉唔到肺
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章fans10 » 14日 3月 2013年, 14:36

我暫時用2條8GB RAM,方便日後加多2條RAM~
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 16日 3月 2013年, 00:43

如果唔OC, 就買XEON, E12XX , 好處係抵玩過i7. 要留意係唔係5字尾既係冇gpu display.

ram就買8GB單條既,兩條定4條就睇你, 我就一早打爆32GB. 唔洗就住就住, 又可以同時開幾個software.

motehrboard, 如果唔係太多pic-e , 買matx仲好, 平d又慳位.

display 用geforce都好夠, 最好GTX grade, quadro唔抵, 亦唔見得太有用.

storage就SSD+ HD, SSD 用plextor唔錯, M5S, 或者M5P 都OK, 好處係唔跌速. 其他牌子尤其係sandforce controller既唔suggest, 全世界包括我都奶過野, ocz間野麻麻, 有事唔認數. 而唔同容量如128GB同256GB既速度係有分別. 再快d既有samsung 840pro, 但會唔會跌速就唔知, 而家有大代理接手, 但都係水貨.

而HD 就唔建議買WD green, seagate都OK, 但要留意既係WD 有3年保, seagate得2年.

牛, 買隻有80plus 銅牌, 而家有d都唔太貴, 唔洗買太大, 睇你用咩display card 同咩u, 網上有webpage 可以計你要幾w. 有閒錢就預多少少.唔見得有咩牌子係特別冇問題, 睇代理啦. corsair 都OK, 但就唔好買CX系列,多人出過事.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客