急,唔該!預4千到做3D繪圖!已加出機報告 in 21-5-2009

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

文章ed209 » 9日 6月 2009年, 14:07

h2o 寫:
ed209 寫:
dontkown 寫:咁多位師兄,咁唔知我呢部玩3d既機算系人門、中階定高階?
希望大家比下意見?

另多我想整多部大概2至3K既打下機同玩下2d圖,唔知有冇好介紹呢?

多謝咁多位師兄既幫助先,謝謝!

中下左右啦.
你部機打機(一般3D GAME)同2D都好夠. 你再砌部平既用黎打機冇咩用...

打機好睇你出咩 display resolution, 同埋 game texture quality, levels of detail....

例如出 HDMI 行 1920 x 1080, 對 display 黎講都用得幾盡. 如果你玩個d game 有好多 real time effects (explosion, depth of field.... ), 我諗你要降低個 game quality 先至行得順

"打機好睇你出咩 display resolution, 同埋 game texture quality, levels of detail.... "
> 咁當然, 問既都唔會系想玩640*480 呱. :-? 梗系想用盡只MON, quality 要高既, 都要睇有幾多FPS. 兩者一定要有取捨. 只只game嚇嚇都要開盡effects又要高FPS,部機幾新都冇用, 好快就OUT.

唔出聲既話, 一般長度 HDMI, DVI根本冇咩分別.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章ed209 » 9日 6月 2009年, 14:14

h2o 寫:
ed209 寫:唔系8粒U, 系8核.
我講緊既高, 中, 低, 系desktop stream, server 系另一回事.
intel 系有分desktop 同server& works station family, 唔可以撈埋黎講.

haha 我以為佢地講緊做 3d 既機麻, 咪講兩句 lor :lol:

p.s. 眼訓又打錯字添, 差d 老點左人 :oops:

系做3D, 但系家用既有幾多人會買workstation板, 仲要budgeto得幾千蚊貨.
佢地都系初學,就算老鬼都唔多人屋企行workstation. 屋企用workstation 就算把啦, server 就值既...始終要長開.
最後由 ed209 於 9日 6月 2009年, 14:26 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章gtr333333 » 9日 6月 2009年, 14:25

ed209 寫:
h2o 寫:
我講緊既高, 中, 低, 系desktop stream, server 系另一回事.
intel 系有分desktop 同server& works station family, 唔可以撈埋黎講.

haha 我以為佢地講緊做 3d 既機麻, 咪講兩句 lor :lol:

系做3D, 但系家用既有幾多人會買workstation板, 仲要budgeto得幾千蚊貨.
屋企用workstation 就算把啦, server 就值既...始終要長開.

冇計架喎,好似我咁,而家都系初學偕段,又唔系有實質工作,除非有多余錢啦,否則點會出部貴既機喎~ :oops:
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

文章ed209 » 9日 6月 2009年, 14:28

gtr333333 寫:
ed209 寫:
h2o 寫:

屋企用workstation 就算把啦, server 就值既...始終要長開.

冇計架喎,好似我咁,而家都系初學偕段,又唔系有實質工作,除非有多余錢啦,否則點會出部貴既機喎~ :oops:

所以都唔會叫你地落咁重本, 得物冇所用. :wink:
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章gtr333333 » 9日 6月 2009年, 14:34

ed209 寫:
ed209 寫:
h2o 寫:

所以我先咁長氣請教你地有冇計盡量執到最平囉~哈哈~ :lol:
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 9日 6月 2009年, 16:04

$4, 5000 已經幾盡下... 再平個D真系只夠上下網, 用 office 咋喎 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章dontkown » 9日 6月 2009年, 23:42

h2o 寫:
ed209 寫:我"認為"約5K以上 , CPU 1.7K開始以上先系中階. 2千幾一粒CPU 都有唔少人買架. 再上就先叫高階, 例如extreme, core i7 某 d型號, 但系玩既人又唔多.

2-3千幾 (入門)
3千幾-5K (中下)
5K以上 (中, 中高 or 以上) , 呢個range 好難講, 因為可以有好多其他因素.

不過又唔洗睇得咁重點分Grade, 有時貴U亦不系一定勁好多, 平U 可能仲抵玩. :wink: . 同埋睇嚇你點買, 好難就價錢就一概以論.你可以買個貴harddisk, 其他買平, 或者買張好貴既display card, 咁又唔同曬.

我部公司機 xeon quad core x2 (8粒 u), quadro 1700, 8gb ram, server class 機都去到 30k lu

server 機真系唔一定無敵架, 只系換黎某程度 stable (電壓變冇 reboot), 但 windows/ software 有問題仍然系會死既, vista 系比 winxp hang 機既情況少.

另外提提其他玩 3d 既新手:
盡量少裝 software, install 又 uninstall 都系有垃圾, 更加唔建議玩 3d 部機裝 game, keep 個 windows 干淨d 啦 :P

所以我先諗住整過部上網,打機,文書果D,純粹娛樂既機!
因為我唔想自己學野部機裝咁多野,同埋上得網多都怕有毒!
盡量清清地行快d,行好d,行定d!
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章dontkown » 9日 6月 2009年, 23:48

ed209 寫:
ed209 寫:
h2o 寫:

所以我先咁長氣請教你地有冇計盡量執到最平囉~哈哈~ :lol:

其實如果你唔介意,上面d師兄講過話我個List張display card唔洗咁勁,你可以整張9800GT 512MB到時就得,硬碟你又可以買細D!咁就應該可以去到你既預算!
其他就唔諗住宿啦,因為其他前輩講過最重要系你粒U,之後系Ram, then 先系Display card,你可以諗下既,不過我講既都未必一定巖,我都系新手,你可以系到問下其他前輩!希望幫到你啦!
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 10日 6月 2009年, 00:45

.....一個咁既post完左都仲可以講咁耐.......勁!

h2o 寫:
dontkown 寫:
macrossmo 寫:
dontkown 寫:咁多位,系呢到我要講聲唔好意思,
呢排我無上來,因為我煩緊個3D Max點玩,
巖巖上來見到呢到變成罵戰,我就覺得唔好意思!
其實我當初系覺得有人覺得我傻仔出部咁既機先反問同請教某會員!
始終自己新手一名,出機就無咩經驗,我都請教過好多呢到既老前輩,
我先出呢部機,只系見到有人話呢個搵笨,我先產生個疑問,
我無諗過會幾成罵戰,只系希望大家理性討論,免傷和氣,
話曬大家來得呢到交流都算系緣份!
唔好意思,希望大家就唔好再咁樣落去啦!
有咩唔巖,都系因為呢個帖姐,我同大家講聲唔好意思啦~
希望大家就唔好再嘈落去啦!

呢排我裝左個xp 64 bit 發覺好多野都唔support好煩,我呢排都試緊過3D Max 2010版,仲系學習階段!
但亦都煩緊唔知可以系邊到下載,又唔想買,好貴!
不過都堅持每日都練習下咁!有好多唔明既地方有待解決!

題外話,我都想問下MS Office系xp64bit到系咪要裝返64bit既版本,而32bit既版本就裝唔到?因為我試過系唔得!

好似系得架喎!我都用緊

但我就用唔到,唔知點解,不過我或者會考慮ed209前輩的意見,轉戰7仔!

用新既 office 系唔得架, 但反而舊 version office (eg office xp) 就會用 32 bit mode 黎行

我系用2003.....
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章dontkown » 10日 6月 2009年, 01:04

macrossmo 寫:.....一個咁既post完左都仲可以講咁耐.......勁!

h2o 寫:
dontkown 寫:
其實我當初系覺得有人覺得我傻仔出部咁既機先反問同請教某會員!
始終自己新手一名,出機就無咩經驗,我都請教過好多呢到既老前輩,

呢排我裝左個xp 64 bit 發覺好多野都唔support好煩,我呢排都試緊過3D Max 2010版,仲系學習階段!

題外話,我都想問下MS Office系xp64bit到系咪要裝返64bit既版本,而32bit既版本就裝唔到?因為我試過系唔得!

好似系得架喎!我都用緊

但我就用唔到,唔知點解,不過我或者會考慮ed209前輩的意見,轉戰7仔!

用新既 office 系唔得架, 但反而舊 version office (eg office xp) 就會用 32 bit mode 黎行

咁我都要講句,唔好意思,我系個問題青年,我唔明既野,如果自己搵唔到答案就會去問人,所以先會講到咁耐,我都要多謝D前輩一路去解答我D問題,真系萬分感謝!謝謝!
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 10日 6月 2009年, 01:27

ed209 寫:
h2o 寫:

有個方法.....你當呢部機買黎系for你打機同埋玩用既....你應該會原意拎弘d錢出黎砌佢!

再唔系.....買2手機!

A-DATA DDR-3 1333MHz 2G Ram x 2 HK$ 510
AMD PHENOM II X4 810 HDX810WFGI CPU [AM3] BOX HK$1330
GIGABYTE GA-MA770T-UD3P/AM3 AMD 770, DDR-III M/B HK$ 795
SPI 400W ATX400PN ATX 20+4Pin HK$ 350
HIS HD4850 PCI-E 1GB DDR3 HK$ 990 1 HK$ 990
Seagate 500GB ST3500418AS SATA II/16MB HDD HK$ 416
再買個平平地既case同ROM,有機會$4500內買到.

唔要AMD or DDR3的話轉:
Q8400 $1445
ASUS P5QL- PRO $750
Corsair DDR2 800 2GBX2 $380
SPI 400W ATX400PN ATX 20+4Pin HK$ 350
HIS HD4850 PCI-E 1GB DDR3 HK$ 990 1 HK$ 990
Seagate 500GB ST3500418AS SATA II/16MB HDD HK$ 416

唔要ATI的話就轉 :
XFX GS-250X-YDFC GTS250 512MB DDR3 HK$ 1,020

modeling多又唔著重render 時間又想再平d,2cpu同4cpu都無咩分別:
Intel Pentium Dual-Core E6300 (2.8GHz) CPU/2M BOX HK$ 670
自己砌機,再慳$100.
高登有d全新機箱賣$90咋!

其實....i7可以7千左右出到:
Intel Core i7 920 (2.66GHz) CPU/8M BOX HK$ 2,310.00
ASUS P6T X58 M/B HK$ 2,050.00
Corsair TR3X6G1333C9 DDR3 1333 6G Kit (2Gx3) 3-Channel pack HK$ 785.00
SPI ATX450PN 450W ATX 20+4Pin HK$ 400

呢度有好多post....睇睇
http://www.hkepc.com/forum/forumdisplay.php?fid=82

以上config應該夠玩GTA WOW.....
有唔對路就既地方大家再研究下.......
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章macrossmo » 10日 6月 2009年, 01:28

dontkown 寫:
macrossmo 寫:.....一個咁既post完左都仲可以講咁耐.......勁!

h2o 寫:
dontkown 寫:

好似系得架喎!我都用緊

咁我都要講句,唔好意思,我系個問題青年,我唔明既野,如果自己搵唔到答案就會去問人,所以先會講到咁耐,我都要多謝D前輩一路去解答我D問題,真系萬分感謝!謝謝!

我意思系指呀"1987" .......
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章dontkown » 10日 6月 2009年, 02:09

dontkown 寫:

h2o 寫:
dontkown 寫:

好似系得架喎!我都用緊

我意思系指呀"1987" .......

哦,咁個話題都因我而起既,我都要講句唔好意思既!
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客