有關動畫教育發展問題

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

有關動畫教育發展問題

文章andydee » 8日 5月 2008年, 13:43

我好想知道動畫教育發展,希望各位可以幫小弟找出問題.希望你們可以回答以下問題.thank you.

1.您是否覺得讀完動畫課程可以比畢業生入行?
2.怎樣好的動畫課程可以比畢業生入行?
3.點解市場上有這麼多動畫課程?
4.你覺得現在動畫課程目的是什麼?
5.市場上的動畫公司是否可以吸取所有動畫畢業生入行?
6.你是否覺得動畫課程能夠吸引行業的從業人員入讀?點解可以同不可以?
7.你是否覺得入讀的學員有什麼心態?
8.點解你想要做動畫帥?
9.你覺得做動畫帥,要有什麼條件?
10.是否要有動畫比賽的獎狀才容易入行?
11.你覺得現在課程欠缺什麼元素?
12.你覺得現在動畫課程是否一定要加入培育故事設計及漫畫創作元素?
13.點解要加入故事設計及漫畫創作元素?
14.你覺得3d動畫課程可否取代2d動畫課程?
15.你是否覺得其他亞洲國家的動畫教育課程是怎麼樣?
16.你是否覺得香港動畫教育課程是否有問題?
17.你覺得政府是否支持動畫教育?如何支持及配合?
Hi,各位好
頭像
andydee
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章CraZ3D » 8日 5月 2008年, 18:25

可以 , 未讀都可以入
好...好抽象
有人想讀咪有人開班羅
動畫課程目的就是教動畫
有一間可以 :lol:
6.你是否覺得動畫課程能夠吸引行業的從業人員入讀?點解可以同不可以?
不可以,可以不可以,之所以可以同不可以
又是否覺得..又有什麼心態?..問乜呀.
打份工姐.
本身有d錢, 唔駛養屋企
的確有人嬴左比賽就有份"好"工
元素? .....欠缺左第五同第六元素...我肯定
12.你覺得現在動畫課程是否一定要加入培育故事設計及漫畫創作元素?
喂..你仲乜亂作d元素出黎呀 , 我話左欠缺第五同第六元素呀
妖...都話左欠缺左第五同第六元素咯...
我覺得你諗太多了
又是否覺得..又是怎麼樣?..又問乜呀.
你一條問題有好多問題..個問題就系有問題...
政府不算很支持動畫教育,如何支持及配合? 呢d野等班官去諗,佢地收咁高人工仲要我地教佢點做?叫班友去死喇
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章Marco » 8日 5月 2008年, 19:36

讀o既o野唔夠工作用, 入到行o既 Animator 通常都有自修。
入唔入到都視乎做乜工種, 做 Technical 職位o既剩讀 Animation 肯定唔夠。

入唔入到行, 我覺得系個人o既問題多過系課程o既問題。

因為仲有好多年青人夢想系做 production, 因為年青人有虛榮心, 想自己 d work 出街。

職業培訓 或 藝術培訓。(我強調好難做到兩者平衡, 職業培訓實際 d, 好過餓死)

我覺得唔可以。咁多間學校, 一年分分鍾有幾百人畢業, 點請咁多?

視乎個人睇法, 我覺得就算讀都只系為要個學歷, 唔系為 d 課程內容。
讀動畫唔同讀工程, 學校幫唔到學生太多。

睇o下系邊個讀啦。(Syntax Error+Logical Error!)

因為曾經有個夢。

唔怕窮, 唔怕家變, 勤力, 快手, 高 EQ, 想像力強, 有時間觀念, 團結。

Portfolio 同心態比獎實際。難聽講句, 大部份比賽都只系業余/學生水平, 得獎都幫唔到幾多。

問題在於課程內容太濫, 范疇太多, 唔系太少。

我覺得動畫創作同漫畫創作好唔同, 所以唔駛加。(注: 漫畫培訓唔等如基礎繪畫培訓)
加入故事創作訓練可以令學生有個比較完善o既發展, 但對工作冇幫助, 創作同制作系兩種工作。

睇番上面。

唔可以。

個個國家都唔同。

系好有問題, 因為大多數課程只可以生產軟件操作員, 而唔系Artist, 所以先多人問入唔入到行呢個問題。讀 CG 課程前, 最好先打好個 Art 底, 但我唔系指漫畫底。

我覺得政府冇乜支持。
我覺得要個市場支持先有用, 如果冇市場, 政府支持o黎做乜? 支持o黎暫時減低青少年雙失率?

我覺得而家香港動畫界最大o既危機系:
- 市場收縮, 面對鄰近地區激烈競爭, 投資風險高。
- 技術水平遠低於歐美國家。

第一個問題系市場問題, 問生意人好過問政府。
第二個問題系環境問題, 技術/科技水平好講本地教育o既配合, 更加系講錢! 冇市場, 冇錢谷技術, 何來進步? 美國同德國o既科技都唔系一日爆出o黎, 人地三十年前搞 R&D 時香港都唔知搞緊乜, 而家香港只可以買外國o既Software用, Software全世界都可以買, 唔可以令香港有比較高o既競爭力。 唔好話香港可以靠創意補救, 創意系與生俱來, 世界各國都有創意, 而且創意唔一定等如賣座能力, 小心。我覺得制作質素 = 創意 X 技術! 唔系+, 兩者衰一樣都唔掂。 政府可以點幫? 好難幫...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 有關動畫教育發展問題

文章bbkill » 8日 5月 2008年, 21:52

視乎學生作品質素多於課程自身

Art Training + Art Sense + Creativity + Technical Execution

因為好多人想籍著"creative industry"去搵錢。

培育動畫制作人材

可吸取部份頂尖人材

視乎課程內容、口碑,時間及學費

正面進修或只為學歷

因為工種o巖style

唔止鍾意睇,仲要鍾意做。要有耐性。

絕對無關系

art + technical 整合性

不一定,但對短片制作有幫助。漫畫算系另外一個范疇

同上,但唔系漫畫,應該系storyboarding

不能

?

個個課程都有佢o既問題

冇支持冇配合,自生自滅,有港產動畫特技片時不忘滔光一番
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 8日 5月 2008年, 21:57

讀得好可以入行, 不過同 production standard 黎講仍有距離, 間間公司都預左新人要 train 幾個月.

有3年時間讀 animation only 就差不多, 現實香港系冇可能

因為有人讀, 不過唔一定為入行

有唔同目的

冇必要吸收哂, 因為好多學生都未夠水准

行內人讀? 依家都冇 advance course....

唔同人有唔同心態, 有d (夢)想入行, 有d 系想識多d 野

我既目標不嬲都系 director, 唔系動畫師咁眼淺

art sense + technical knowledge

有好 portfolio 就得, 比賽可以鼓勵人做好 portfolio 咁解

好多元素, 亦多左好多對 animation 冇關系既元素

唔駛, 兩樣野, 分開讀仲專.

.....

兩樣野黎

亞洲十幾個國家, 難以一一盡錄

香港動畫教育? 大部份都系 multimedia course, 我唔覺有咩正式 動畫教育

冇支持, 但亦怕政府越幫越忙

香港教育本身已經有問題, 入學已經唔夠 creative, 冇基本 art sense, 讀 2-3年既 course 已經好辛苦, 仲要系 multimedia 咩都讀d, 有鬼用咩
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章stantang » 8日 5月 2008年, 23:51

just dropping by....

Somehow your questions are very much like the questions on graphic design field 10, 15 years ago. Different field, same questions... :-?
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 9日 5月 2008年, 02:53

這種Post如在另一d forum出,相信會系0回覆!

所以話e度d大哥有料得黎重好有愛心 :mrgreen:

有關動畫課程,我推介上年港台的"8 花 齊 放 ",當中介紹"法 國 Gobelins 視 覺 藝 術 學 校 的 動 畫 系 "

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/kaleidoscopeofideas2007/20070422.html
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dxxk Mx » 9日 5月 2008年, 04:04

課程有長有短, 邊種先? 唔通讀兩日又俾佢入行?

搵錢

搵錢

做野出黎成 pat 屎咁又俾佢入行? 要 top student 先得

咩行業?

為讀而讀咯

為左同 Raman 食飯

我唔稀罕

有獎但冇咗餐飯食, 有咩用

和業界人士食飯

越加越多野, 點讀得哂呀

我問番你點解就真

3d動畫可否取代2d動畫?

唔知

太簡單, I'm a top student.
教出我呢種人, 都算系問題

支持政府請 Raman 嚟香港食飯
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 9日 5月 2008年, 11:43

一見咁多問題響度我頭又開始痛... :o
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章cottonsan072 » 9日 5月 2008年, 23:54

I think, at the end of the day, once the students get through the basic, they should determine and stay focus in one specific area that they feel interesting, confident and strong with. One of the existing issue is that many companies expect the workers to master every single phase in production. This sort of push students to have the mentality of "KNOWING EVERYTHING TO HAVE ALL THE GROUND COVERED"

In western countries, majority of the companies, big or small, believe in the philosophy that someone who is "Jack of all trades" is the "Master of None". And those people ended up to be operator type of workers only. They will never be able to go to the main stage.

Just for example, it will be very hard to persuade company to hire someone without specifically strong CG lighting and traditional photography background to do a job mainly dealing with rendering involves complex photographic lighting condition! Such knowledge is not something that someone can pick up in a matter of 2 to 3 years.
It takes a good foundation, thinking hard and outside of the box constantly and strong work ethic to be on top of the game. It is a minimum 6 to 8 years thing.
cottonsan072
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 10日 5月 2008年, 19:41

d問題睇到我成頭煙 :roll: d文法錯哂
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

RE:有關動畫教育發展問題

文章andydee » 11日 5月 2008年, 07:58

多謝你們回應有關問題.希望你們可以不斷回答.這樣可以幫助業界發展.我還一個題目的問題,希望你可以回應,"動畫發展的大問題".
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=9773
thank you
最後由 andydee 於 11日 5月 2008年, 15:21 編輯,總共編輯了 2 次。
Hi,各位好
頭像
andydee
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 11日 5月 2008年, 10:26

多口問句, d 題目最後系咩用途?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

RE:有關動畫教育發展問題

文章andydee » 11日 5月 2008年, 15:07

是小弟用來在5月23號交功課,我正在讀緊ba.今次是要我們研究動畫產業發生問題.thank you.
最後由 andydee 於 11日 5月 2008年, 21:20 編輯,總共編輯了 1 次。
Hi,各位好
頭像
andydee
討論區新秀
討論區新秀

文章zodiac » 11日 5月 2008年, 15:57

>>希望你們可以不斷回答.這樣可以幫助業界發展

我地不不斷回答, 咁就可以幫助業界發展架啦?
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客