寫什麼ESSAY 題目?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

寫什麼ESSAY 題目?

文章mmmansing » 3日 11月 2011年, 01:00

又到寫essay 的時候了~
下星期就要交題目, 到現在還沒想好 ~

有同學寫special effect VS VFX, VFX 會否完全取代special effect?
又有人寫某某導演風格黑暗, 會否影響小朋友?
等等...

我就想寫電影的超級英雄/神說/不可思議的科技, 影響生活.
但題目唔知點定...
應該寫電影中科技在現實生活中一一實現?
or
超人/ star war 發燒友在現實生活....

tutor 話: 寫咩都得, 但要有argue. 同最好寫闗於VFX有闗.

請給點子 :roll:
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

外號: 學生

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 寫什麼ESSAY 題目?

文章mack0817 » 3日 11月 2011年, 11:19

地產霸權 如何令 香港的 VFX 同埋special effect 停滯不前。

寫D已有人做過既essay題目,會容忍D 搜集同整理資料?
不過您阿sir 都一定會搜尋您既題目有無抄野。
mack0817
討論區新秀
討論區新秀

外號: Mack_Chan

文章mmmansing » 3日 11月 2011年, 20:49

咁睇黎會闗係到經濟 :D

如果超人同神話可以點聯係到VFX or 產生到爭議性問題?
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 4日 11月 2011年, 12:31

對唔住呀....唔係好分到 vfx 同special effect 的意思@_@

係好似香蕉對蘋果....定係豬肉對蘋果.....定係水果對肉類呀?

不如寫........."民族性對創作vfx 的影響,劣幣良幣能否共存?"

香港同中國可以好多野寫 :lol:
copy cat .....
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章mmmansing » 4日 11月 2011年, 21:33

special effect = 特技化裝
我都無興趣"vfx vs special effect",寫太多人寫了~

地區性題目太深層次, 有無D普通/ 唔闗於地方,國家慨題目? :S
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 5日 11月 2011年, 01:46

哦....特技化裝....
明白...
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章LoGao » 5日 11月 2011年, 04:42

題目應該自己諗同決定,上o黎forum問仲叫人出點子,不如幫你寫埋好唔好?
功課自己做啦,俾o的熱誠唔好咁懶啦.
你寫到咁上下,拎o的論點或者你o既睇法上o黎交流,大家俾o下意見就真正對你有益.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mmmansing » 5日 11月 2011年, 09:19

嗯, 就是說“超人同神話可以點聯係到VFX or 產生到爭議性問題?”

想了又想: 應該寫“VFX 把超人英雄真實展現”?
但加入 “爭議性問題”
“VFX 把超人英雄真實展現, 但使越來越多人模仿, 對社會是否好事?"

但這點子我又覺得, 不夠公信力.

別太敏感. 我可是滿用功的 :)
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客