[純粹問問]動畫師與攝影師

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

[純粹問問]動畫師與攝影師

文章brian1 » 29日 6月 2011年, 12:05

這討論關於動畫師與攝影師的心態
最後由 brian1 於 29日 6月 2011年, 23:49 編輯,總共編輯了 2 次。
brian1
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: [純粹問問]如果這張相成為CG片,會是什麼種類的片??

文章LoGao » 29日 6月 2011年, 15:52

可以介定甚麼是CG片嗎?

你是想討論相片和影片的關係嗎?
還是在論CG和Live的關係?
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: [純粹問問]如果這張相成為CG片,會是什麼種類的片??

文章brian1 » 29日 6月 2011年, 16:28

CG片=3d動畫片,可定義為有趣,寫實,愛情,恐怖,科幻片等等
我是想討論一下動畫師與攝影師對圖像的看法有什麼不同之處
brian1
討論區新秀
討論區新秀

文章stevenchan3d » 29日 6月 2011年, 17:30

你意思是把這相片中的狗, 變做 3D 角色, 而做條片出黎? 會是什麼種類的片?
如果係, 咁你覺得廸士尼的 Bolt 是什麼片?
http://www.imdb.com/title/tt0397892/
頭像
stevenchan3d
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 29日 6月 2011年, 18:04

如果你講攝影心態, 係 base on 個人生活地區, 種族, 經歷..... 當然職業係有影響, 不過唔太多
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章brian1 » 29日 6月 2011年, 19:47

因為動畫師需要大量時間研究動畫製作技巧,沒有攝影師專業,但是製作storyboard 也要四處攝影取得靈感,動畫師攝影是為了取得動畫氣氛為主體,而攝影師是為了給其他人欣賞為首要,他們會以世界美學為準,但是動畫師對相片觸角會以感覺為先嗎??
這是我想知的答案
我問過好多攝影師,他們不會理會感覺,只有構圖和攝影技巧
brian1
討論區新秀
討論區新秀

文章spitfire » 29日 6月 2011年, 21:05

brian1 寫:因為動畫師需要大量時間研究動畫製作技巧,沒有攝影師專業,但是製作storyboard 也要四處攝影取得靈感,動畫師攝影是為了取得動畫氣氛為主體,而攝影師是為了給其他人欣賞為首要,他們會以世界美學為準,但是動畫師對相片觸角會以感覺為先嗎??
這是我想知的答案
我問過好多攝影師,他們不會理會感覺,只有構圖和攝影技巧

樓主太多嚴重既主觀假設性錯誤

不論拍片定拍照一樣有構圖/拍攝技巧

而且動既畫面(片/動畫) 同 靜止畫面 (圖/照片)
性質完全唔一樣
spitfire
討論區新秀
討論區新秀

外號: 無牌打手

Re: [純粹問問]動畫師與攝影師

文章brian1 » 29日 6月 2011年, 21:45

我沒有假設,不是拍片,是動畫
學動畫的人需要有藝術觸覺,我導師第1堂就跟我們這樣說了
而學動畫的人也要學習繪圖,分鏡,表情,動作,建模,材質,打光,by骨,plugin 等等基本知識
如果要找出 合適場景 或 構思景象 可以 網上找素材 ,也可以從 攝影 尋找
可是對動畫師來說,攝影又是另一門專業技術,根本沒有時間得到更深入的知識
所以認真研究動畫的人必定對攝影有不同的看法。
brian1
討論區新秀
討論區新秀

文章cktm20xx » 29日 6月 2011年, 23:03

睇來brian兄對動畫係好熱血的啊~good for you. 但只係還未睇得多呢, 其實動畫同攝影師都係一樣的呢, 只不過動畫師要學的東西要比攝影師還要多好多呢, 攝影師都係要靠佢自己的經驗同sense 來影相的, 佢地o既sense同動畫師的sense都係一様的, 不過佢地只要知道攝影機o既應用同影多d相就可以了. 如果動畫師有攝影師的sense的話, 佢地做出來的動畫不是更加好嗎?

不過做動畫師真的好辛苦啊~要學呢樣要學o個樣的, 而且software又年年新...不過有心的唔好放棄啊~ :)
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章brian1 » 29日 6月 2011年, 23:47

都係o既,可惜香港動畫業一厥不振,之後我學完網頁設計,電腦維修,先有小小能力找個飯吃,用心讀了5年動畫之後,都係自己藏在暗角畫好了
因為我對3d max 有不錯的認識,所以下年讀埋室內設計算了,大部份香港人都係要炒樓炒到死為止,講咩創意工業ar
寄信比特首轉介我去勞工處,我笑了~唉
brian1
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 30日 6月 2011年, 02:27

我難以從樓主角度去睇動畫師同攝影師...睇唔明...

如果話攝影師只會追求構圖,攝影技巧等專業而唔著重感覺.
我反而覺得要能夠成為攝影大師,往往係因為相片帶出強烈感覺,感動睇o既人,得到共鳴.
而動畫師其實都好相似,都係希望做出打動人o既動畫.

如果將話題帶到工作層面,當然係另一個講法,
除非真係大師,否則十居其九都係做客人o既感覺而唔係要表達自己...

專業技巧係需要追求同埋磨鍊o既,但係並唔係絕對o既,
有心有創意,平凡o既技巧可以有震撼人心o既作品.

講番我o既觀點.
攝影師同動畫師兩者都係一種美術.
兩者只不過用唔同o既工具去做同一件事,就係用相片或者用動畫去表現自己對萬物o既睇法.
最大分別係規模上o既分別囉,
攝影師可以一人一相機,動畫就經常需要多人合力.

至於對香港動畫業o既失望...有人歡喜有人愁...
未死得o既,大家加油.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章brian1 » 30日 6月 2011年, 10:34

好簡單,攝影就是單單以構圖,器材,技巧就可以做出好的作品,認真做過動畫的人應該知點解
brian1
討論區新秀
討論區新秀

文章cktm20xx » 30日 6月 2011年, 12:02

brian 不是的, 做動畫師同攝影師都是一樣的, 兩者的差別只在於真實同虛擬, 但構圖兩者都要有, 只是技巧,器材唔同
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 30日 6月 2011年, 12:28

brian1 寫:好簡單,攝影就是單單以構圖,器材,技巧就可以做出好的作品,認真做過動畫的人應該知點解

邊位攝影大師教你? 呢個定義主要適合商業攝影, 唔係攝影藝術. 我認識真正教攝影既人, 係會教埋攝影心態, 文化社會, 背後意義等等範疇.....

另一方面, CG 片當然都有表面華麗, 內容空泛一種; 亦有美術與故事並重一類.

內容方面, 鏡頭捕捉既畫面, 影人 or 物件好多時唔係由零開始, 可以請 model, 買現成衫, building 亦唔係攝影師起; 但動畫就咩都要設計, 一手一腳做出黎. 如果咁樣比較, 都可以話攝影係比較容易既.

動畫師與攝影師既心態好難比較.... 因為動畫包含好多工種, 正如電影都分道具/ 服裝/ 燈光/ 演員... 等等

至於"認真研究動畫的人", 呢個係 visual cultural 其中一個既科目, 即係佢可以唔識做動畫, 只做評論, 研究動畫史 or marketing 相關

樓主你定義"動畫師"太闊, 但"攝影師"又太窄, 如果你目的係想分析某d 現象, 你要有受訪者更詳細既 research; 但如果純粹傾下計就算, 我又覺得無傷大雅 :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章LoGao » 30日 6月 2011年, 18:34

攝影唔係咁簡單o既...
的確宜家好多新手買部數碼單反就以為會影到好o既相,其實係佢地未知咩係真正好o既相o者...
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客