各位CG從業員,想問關於工作流程的問題

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

Re: 各位CG從業員,想問關於工作流程的問題

文章h2o » 21日 2月 2011年, 19:57

wkin99 寫:
h2o 寫:有好多 Hollywood Studio 喺亞洲都有分部, 除左 Singapore, 仲有 印度, 中國..... 係香港冇

咁聽落香港的CG發展都相當悲... :-?

高地價政策.... 冇計 :(
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章wkin99 » 21日 2月 2011年, 20:58

h2o 寫:
wkin99 寫:
h2o 寫:有好多 Hollywood Studio 喺亞洲都有分部, 除左 Singapore, 仲有 印度, 中國..... 係香港冇

咁聽落香港的CG發展都相當悲... :-?

高地價政策.... 冇計 :(

前排入火炭探朋友,佢都話d炒家已炒到果頭,d工廠單位嘅價升得好勁!!!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kelvincai » 23日 2月 2011年, 07:36

Ray Leung 寫:

印度同中國比Singapore仲有一段距離...
始終都係貪平既心態,唔會outsource D太過重要既野過去...
Singapore唔同,佢地D studio有能力去應付晒成個show 8)

Rhythm and Hues 在印度已有2個工作室,總數超過300人。2年前開新的工作室在吉隆坡,現在已經有100人。

馬來西亞政府全力支持R&H開設吉隆坡工作室。

政府支持也很重要。

香港政府........
kelvincai
討論區主持
討論區主持

文章Ray Leung » 23日 2月 2011年, 11:23

kelvincai 寫:
Ray Leung 寫:

印度同中國比Singapore仲有一段距離...
始終都係貪平既心態,唔會outsource D太過重要既野過去...
Singapore唔同,佢地D studio有能力去應付晒成個show 8)

Rhythm and Hues 在印度已有2個工作室,總數超過300人。2年前開新的工作室在吉隆坡,現在已經有100人。

馬來西亞政府全力支持R&H開設吉隆坡工作室。

政府支持也很重要。

香港政府........

R&H早兩年global financial crisis,差唔多炒晒D人,原來搬晒D resources去印度 :o

上面都有講啦,香港租貴,政府又冇料到,點同人地爭?!

過Singapore發展長遠黎講其實有得諗 8)
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 23日 2月 2011年, 14:37

呢度都有幾位來自 馬來西亞既會員, 不過之前聽佢地講 馬來西亞資訊及文化方面, 始終冇 Singapore, 印度 & HK 咁開放.

講番 HK 的話, 同 design 有關行業黎睇, 最吃香始終係 建築, Fashion, Cooperate Image Design (唔係開口埋口既 graphic design). 不如諗下點解大家都講創意, 呢幾行既公司做一個月搵既錢多過 3D CG 呢?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 23日 2月 2011年, 15:19

h2o 寫:呢度都有幾位來自 馬來西亞既會員, 不過之前聽佢地講 馬來西亞資訊及文化方面, 始終冇 Singapore, 印度 & HK 咁開放.

講番 HK 的話, 同 design 有關行業黎睇, 最吃香始終係 建築, Fashion, Cooperate Image Design (唔係開口埋口既 graphic design). 不如諗下點解大家都講創意, 呢幾行既公司做一個月搵既錢多過 3D CG 呢?

你講果幾行最吃香,點吃香法先,定係 3D CG行慘淡到無得再慘? :(
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 23日 2月 2011年, 16:13

建築師要考牌.... 呢樣同其他 design 好唔同, 另外漏左講 product design 部分都有唔錯既收入, 當然 product 範圍好廣, 有賺大錢亦有賺雞碎咁多

Fashion/ Cooperate Image Design, 雖然都係會比客勁改, 勁 ban ideas.... 但起碼 client 搵得你, 會覺得你係專業人仕, 某程度上都會專重你意見.

3D 同 插畫既情況都類似, 唔覺得 "原創" 係值錢, 我都見唔少人做商業作品之後, 同佢本身既風格唔同左 :(
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 23日 2月 2011年, 16:33

h2o 寫:建築師要考牌.... 呢樣同其他 design 好唔同, 另外漏左講 product design 部分都有唔錯既收入, 當然 product 範圍好廣, 有賺大錢亦有賺雞碎咁多

Fashion/ Cooperate Image Design, 雖然都係會比客勁改, 勁 ban ideas.... 但起碼 client 搵得你, 會覺得你係專業人仕, 某程度上都會專重你意見.

3D 同 插畫既情況都類似, 唔覺得 "原創" 係值錢, 我都見唔少人做商業作品之後, 同佢本身既風格唔同左 :(

識得d product/Fashion人,d工作內容同而家d廣告差唔多,都係照ref左執右改又當一個新job,一樣無奈同低價值,更有好多Production手尾要跟,都係難撈!

反而做插畫重好d,雖然個景都一樣惡劣,但起碼無乜事前事後野要跟,少好多煩氣!安樂得多. :mrgreen:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 23日 2月 2011年, 16:47

h2o 寫:呢度都有幾位來自 馬來西亞既會員, 不過之前聽佢地講 馬來西亞資訊及文化方面, 始終冇 Singapore, 印度 & HK 咁開放.

Architecture係屬於專業,起碼讀5年先畢業,點可以同CG呢個有冇學位都無關重要既行業比?

至於Fashion,一百個讀fashion都唔知有得幾多個係真真正正做到關於design既野...
人工方面就真係唔清楚,行頭冇咁窄就真!

其實香港普遍講創意既行業都唔係話真係咁好做...
有朋友做interior design,入職一萬,一個星期返5日半,時不時OT到凌晨一兩點...
捱都捱到病 :oops:

話時話,而家喺香港做CG,entry level幾多錢一個月?
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 23日 2月 2011年, 17:13

7K - 9K :lol:

做 web 都有 10-12K, 讀完 multimedia 既學生點解要做 3D 呢?

P.S. 我提埋 arch, 係因為政府D 人最"尊重"佢地... 你睇"西九"佢地從政府中可以搵幾多錢 :evil:

睇番一間企業做一個形象工程... Cooperate Image Design 當然最貴, 搵明星做廣告都洗唔少, 跟住幫佢 design 衫既收入都 OK 架 (算係 style design). 廣告導演都好賺啦, CG 呢...... 收份錢咪改到出街為止咯
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章Ray Leung » 23日 2月 2011年, 18:14

h2o 寫:7K - 9K :lol:

做 web 都有 10-12K, 讀完 multimedia 既學生點解要做 3D 呢?

P.S. 我提埋 arch, 係因為政府D 人最"尊重"佢地... 你睇"西九"佢地從政府中可以搵幾多錢 :evil:

睇番一間企業做一個形象工程... Cooperate Image Design 當然最貴, 搵明星做廣告都洗唔少, 跟住幫佢 design 衫既收入都 OK 架 (算係 style design). 廣告導演都好賺啦, CG 呢...... 收份錢咪改到出街為止咯

7﹣9K :o 咁有兩年feature film經驗呢?
打死我都唔做 :evil:

做CG都好多人尊重架......o係外國 :lol:

所以我唔會做TVC,D客十個有九個都係改完又改,以為出o個少少錢就乜都搞得掂 :x
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 24日 2月 2011年, 00:17

"做CG都好多人尊重架......o係外國"

呢點我唔認同,不過外國CG人人工就正常D,同埋正常嘅人與人之間會友善D,D客無咁大鼻咁。不過改完又改就度度都係,不過大部份都係向住一個傾好咗嘅direction去改,唔係"做出黎睇下點"嗰隻。

講真有時唔好成日話人唔尊重你,自己先尊重自己啦。唔好鬥平鬥賤咁去搶job,比D客壓價壓到無肉食兼可能蝕本,訂唔收就開波,要學識say no... 大家做好呢行嘅營商環境,咁先有牙力去同人地爭取咩"尊重"。
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 24日 2月 2011年, 01:19

stantang 寫:"做CG都好多人尊重架......o係外國"

呢點我唔認同,不過外國CG人人工就正常D,同埋正常嘅人與人之間會友善D,D客無咁大鼻咁。不過改完又改就度度都係,不過大部份都係向住一個傾好咗嘅direction去改,唔係"做出黎睇下點"嗰隻。

講真有時唔好成日話人唔尊重你,自己先尊重自己啦。唔好鬥平鬥賤咁去搶job,比D客壓價壓到無肉食兼可能蝕本,訂唔收就開波,要學識say no... 大家做好呢行嘅營商環境,咁先有牙力去同人地爭取咩"尊重"。

鬥平搶job好正常, 個個都係咁, 依家有好多job下下都包十年保養, 任改唔洗加錢,
最終收害都係d忠心既animators.
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章kelvincai » 24日 2月 2011年, 02:38

R&H LA Studio仍然有700至800人. 幾乎所有Hollywood製作公司至少有一個outsource studio.

ILM 不係第一選擇係HK, 而不係新加坡? 只係香港政府不支持. 數碼港已空了很長la.
kelvincai
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 24日 2月 2011年, 13:14

wkin99 寫:識得d product/Fashion人,d工作內容同而家d廣告差唔多,都係照ref左執右改又當一個新job,一樣無奈同低價值,更有好多Production手尾要跟,都係難撈!

反而做插畫重好d,雖然個景都一樣惡劣,但起碼無乜事前事後野要跟,少好多煩氣!安樂得多. :mrgreen:

我識嗰D 係開公司 or 個人品牌 Fashion band.... 返左大陸攪好多都收入唔錯, 只係有D 朋友遇人不淑, 比地區幹部昆哂資產 :(
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客