混合媒體作品<踢躂踢躂> 招募演員及動畫制作人員

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

混合媒體作品<踢躂踢躂> 招募演員及動畫制作人員

文章pig2010tail » 15日 2月 2010年, 01:40

混合媒體畢業作品<踢躂踢躂>
招募演員及工作人員

<踢躂踢躂>是一個混合多媒體的制作, 包括實景拍攝, 手繪及rotoscope動畫制作. 此制作認真, 題材創新, 穿梭於現實與幻想空間, 讓觀眾有新穎的視覺享受, 並宣揚正面的人生價值觀.
作品會在本學系首個畢業展上放映, 預計會在六月中舉行, 亦有機會參加本地及海外比賽, 讓本地創作發揚光大. 希望各位熱心人士可抽空參與制作.

片名: <踢躂踢躂>
片種: 跳舞劇情片
媒介: 混合媒介 (實拍+ rotoscope動畫)
片長: 5-7分鍾
導演: 林曉瑩 梁嘉雯

故事大綱:
一個貧富懸殊的維多利亞時代,
一個生活在地底的乞丐,
一連串踢躂踢躂聲…
打玻了地底的寧靜,
舞蹈, 是他生活的快樂之源,
光影下也有影子做伴;
直至他遇上了擁有身份、地位的貴族,
給了他一個改變命運的機會;
面對金錢、權力的誘惑,
他不惜追趕著社會的節奏,
扭曲自己善良的本性,
甚至連自己的影子也捨棄了,
他還是他自己嗎?
最後…

導演的話:
人生的路上, 會認識到不同的人, 多少可以成為朋友? 如果我要你說出你的真心朋友, 你會想起誰?
但我告訴你, 一定數漏了一位, 這就是自己的影子! “它”廿四小時守侯在你的身邊, 服從著你每一個動作, 在你迷失自我孤單的時刻, 傾聽你的心事,
清楚你每一個秘密, 但從來沒有出賣你,
而你是如何對待這忠心的知己呢?
這是關於人與影子的故事.

這是一個瘋狂的概念
讓每個人身邊發現到活著的”它”
哪怕沒有光明, 哪怕前路黑暗
也有”它”做伴, 共享生活的每個孤單迷失的時刻.
With your Shadow, you are not alone.
在此誠意邀請各位有熱誠的朋友,參與此制作.

招募事項
是次制作非常認真,規模龐大,工驟繁多,
但我們仍然堅持力求完美,
很感謝朋友們抽空閱讀我們的故事, 明白我們的創作理念, 希望你能明白我們的用心,更希望你可以參與制作, 透過這次共通學習機會,真正成為我們的一份子,
不論你是否學生,
也不論你是否就讀藝術或媒體之有關學系,
也不論你有否演出經驗,
只要你們懷有熱誠, 支持本地學生制作, 請你加入我們.

招募演員:
主角(1 名)
年齡: 13-15 或擁有baby face
身型: 瘦
高度: ~160cm
國藉: 中國藉/ 混血兒
外貌要求: 深輪廓/ 似西方人
要求技能: 懂踢躂舞/有學習舞蹈經驗
(拍攝所需特技化妝)

貴族 (2-3位)
年齡:25-40
身型: 170cm-180cm
國藉: 中國藉/ 混血兒/
要求: 氣質/ 深輪廓
(拍攝所需特技化妝, 及穿古典服裝)

童黨(4-5位)
年齡: 10-13
身型: 140-150cm 矮小
(拍攝所需特技化妝)

群眾演員(5-8位)
年齡: 不拘

招募工作人員:
以下是我們所需要幫助的部門, 希望大家能在各人的專長上, 我們會給你最好的時間及工作安排, 請立即行動給予我們最大的支持.

舞蹈指導 Dance consultant:
有學習踢躂舞之經驗 have tap dance experience/ 舞蹈導師 dance consultant, dance teacher

時代研究 Background Studies:
對英國維多利亞時代背景服裝有興趣之人士 Interested in all about Victorian period/ 英國歷史背景研究Studies on British history/ 熱愛古著人士 interested in vintage/ 熱愛鞋及設計鞋之人士 interested in shoes history and shoes design/ 此時代古董收前藏人士 interested in Victorian anique

手繪動畫制作Cell Animation: (用作繪畫動物)
繪畫drawing/上色coloring/ 修改refine/動畫 animate

實拍制作 Live shooting: (極需要有拍攝藍幕經驗及燈光部人才)
分鏡表 Storboard drawing/攝影 Camera /燈光 Lighting/ 收音Sounding/ 路軌 tracking/ 藍幕拍攝 chroma key / 服裝 Costume /道具 props /頭飾 hair and wig/化妝 make-up/ 造型 styling

二維電腦合成 2D visual composition(極需要有Rotoscope 動畫制作經驗人士幫助!!)
特效使用 plugin effect /鏡頭設定 setting camera/ 鏡頭動作 camera movement

維多利亞時代城市模型(制作真實小型埸景模型 又或三維模型制作)
City scene in Victoria era (real model or 3D model)
(方法未定, 請大家提供意見to be confirmed)

後期制作 Post-production:
剪接Editing/ 視覺效果 Visual effect/ 片頭制作 opening sequence/ 拍攝花絮制作making of

音樂 Music:
作曲 music compose/編曲 music arrangement/音效制作 sound effect/ 錄音recording

制作時期:
拍攝時期: 三月初至四月初
拍攝日數: 5-7天/ 多數為六日(可盡量配合演員時間)
動畫制作: 三月中至四月中
作品將會在五月中完成

親身面試 (演員及舞蹈顧問):
我們會安排面試, 讓我們了解你的意向.
面試日期: 二O一O年二月二十至二十一日(暫定)
面試時間: 上午十一時至晚上七時(暫定)
面試地點: 香港理工大學P 座
歡迎攜帶個人過往作品, 相片, 影片等, 以及所有有助我們理解你的物品,准備大約三分鍾的舞蹈, 會面安排舞動動作部份, 敬請穿著舒服便服.

制作人員會面:
歡迎約親身見面, 理解我們的制作計劃
見面時期: 二O一O年二月廿二至廿八
歡迎有興趣報名參加制作人士, 可從任何途徑給予制作的意見, 可攜帶個人過往作品,或網上方法聯絡, 請盡快與我們聯絡, 並告知我們有興趣加入之部門.

由於是次是學生制作, 故制作費不足, 並需要大量人手,未能提供車馬費及伙食, 非常非常抱歉, 希望大家能理解及體諒, 本人衷心希望大家能多多支持, 無言感激.
歡迎留言及給予制作上的任何意見!

聯絡我們:
手提: 92851068 林小姐
Facebook/ MSN: daidaiyuk@hotmail.com
加入我們facebook event:
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/eve ... 08&index=1
歡迎留言給予我們意思, 我們的最新資訊會上載於 :
http://pigtail-jumay.xanga.com/weblog
最後由 pig2010tail 於 18日 2月 2010年, 01:23 編輯,總共編輯了 1 次。
pig2010tail
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章whatThe » 15日 2月 2010年, 12:46

我有無睇錯!!你居然響Cgvisual度搵義工?? budget 低咪唔好搞咁多野lor!
你地又唔系慈善機構! 想參加比賽??? 呢啲系乜理由要響度搵義工?? 請你唔好響度
'昆' 我地呢班動畫師啦! 畢業展咪你地班學生自己搞lor! 你地無野呀???

理大咁多錢居然搞埋啲咁嘅野!!! 搞咁大個project 話冇錢??上網搵傻仔??香港啲大學搞乜呀!!!

仲有呀!! 唔該你唔好覆埋我啲...乜乜想cg行業...好! 一齊做啲野比其他地方睇!! 所以要一齊出一分力! 哈!

想做演員嘅我無野講! 但系請你唔好侮辱動畫師嘅智慧!同利用動畫師嘅熱誠!!

要響教育局請願先得!!!
whatThe
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 15日 2月 2010年, 13:09

whatThe 寫:我有無睇錯!!你居然響Cgvisual度搵義工?? budget 低咪唔好搞咁多野lor!
你地又唔系慈善機構! 想參加比賽??? 呢啲系乜理由要響度搵義工?? 請你唔好響度
'昆' 我地呢班動畫師啦! 畢業展咪你地班學生自己搞lor! 你地無野呀???

理大咁多錢居然搞埋啲咁嘅野!!! 搞咁大個project 話冇錢??上網搵傻仔??香港啲大學搞乜呀!!!

仲有呀!! 唔該你唔好覆埋我啲...乜乜想cg行業...好! 一齊做啲野比其他地方睇!! 所以要一齊出一分力! 哈!

想做演員嘅我無野講! 但系請你唔好侮辱動畫師嘅智慧!同利用動畫師嘅熱誠!!

學生舉行活動,目標應該都系找學生多.自稱業界人士的喜歡就幫,唔喜歡就企埋一邊睇.

你當人家系自組班底做短片又如何?很多人都找志同道合的人參加同人志,獨立短片...有什麼問題呢?

圖檔
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章whatThe » 15日 2月 2010年, 13:36

呀DXXK MX 兄! 你真系識搞笑! 你份人又正直, 又唔搞事! 響呢度認識你真系榮幸!

A, DXXK MX 兄,你咁有心, 不如伸只手指尾出嚟幫下手! 等啲學生個畢業展多啲野睇! 佢他又可以唔駛做! 仲識到你呢位 '志同道合嘅朋友' ! 講下講下, 我都覺得你好啱! 一時唔記得呢度仲有你呢類 '有心人'!

你睇下你... 份人除咗靚仔之外, 我無乜野好講!
whatThe
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 15日 2月 2010年, 14:02

whatThe 寫:呀DXXK MX 兄! 你真系識搞笑! 你份人又正直, 又唔搞事! 響呢度認識你真系榮幸!

A, DXXK MX 兄,你咁有心, 不如伸只手指尾出嚟幫下手! 等啲學生個畢業展多啲野睇! 佢他又可以唔駛做! 仲識到你呢位 '志同道合嘅朋友' ! 講下講下, 我都覺得你好啱! 一時唔記得呢度仲有你呢類 '有心人'!

我已報名...童黨,哈哈 :lol:
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章contaxnikon » 17日 2月 2010年, 18:06

whatThe 寫:呀DXXK MX 兄! 你真系識搞笑! 你份人又正直, 又唔搞事! 響呢度認識你真系榮幸!

做得呢樣野,多數都系為興趣。

為興趣幫人,有咩問題?

如果你唔系為興趣做呢行,為賺錢,為改善生活素質,咁你一定系好叻仔。
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 17日 2月 2010年, 22:41

whatThe 寫:我有無睇錯!!你居然響Cgvisual度搵義工?? budget 低咪唔好搞咁多野lor!

whatThe,雖然你響寫裡行間o既"語氣"唔多好,但客觀黎睇,我同意你某d points ,但唔同意你o既態度。

首先,我同意whatThe 你呢句o既意思:"budget 低咪唔好搞咁多野lor!" (但唔認同用辭及語調)。

的確,響資源緊絀o既情況下,理應睇送食飯,唔好開大左個頭,收唔倒尾。如果呢個系功課,無理由你o既supervisor 尤得你咁去馬o既,因為開得咁大鑊,最終會為你個supervisor 帶黎麻煩。而且, pig2010tail 你讀緊呢個系BA ? 我估響project management 或者系producing 兩方面,個course 都唔會帶比你好多得益.....除非你本身已經身居監制好多年,如果唔系就算比你開倒波,搵倒咁多人,你肯定manage 唔倒。而且可以預計個結果系令你自己都覺得慘不忍睹。請原諒我咁直接,因為我見過o既同類型case.... 差唔多無一個有好收場..... 最好o個個案例o既結果就系搞到成team 人個個反目成仇,仲fail 埋個FYP .......

而whatThe 另一句.:"畢業展咪你地班學生自己搞lor"o既意思我都覺得可以討論一下... (同樣認同意思唔認同用辭及語調)。

響呢個forum o既會員,有唔少系有多年工作經驗o既動畫師。如果你響招募o既人員當中,有動畫師及其他專業人員在內,請問你o既工作崗位又系咩呢 ? 指揮 ? 監制 ? 做事過得人過得自己,調轉你系有相當經驗o既動畫師,你會因為咩原因去受一個未讀完書,仲響度理解緊動畫為何物(希望個course 教倒你…)o既學生去指揮去畫呢d 去畫o個d ? 錢 ? 你話無架喎 ? 出名 ? 想打出名堂,會唔會系靠呢位學生所執導或者監制o既呢部...... "制作認真, 題材創新, 穿梭於現實與幻想空間, 讓觀眾有新穎的視覺享受, 並宣揚正面的人生價值觀"o既作品可以做倒 ? 如果你系o個個動畫師,你會唔會覺得說服力唔大呢 ?

再者,你o既功課,系show 你響學習過程o既得著o既.... 或者有人天生異品系監制o既好材料,但系..... 叫現職動畫師黎幫手做業余幫工兼系你將來o既見工作品,似乎......有d 那個。好多年前某學校 o既 MSC 系會比final Year o既學生一個唔細o既budget 去做自己o既FYP,more or less 系某學校想有見得人o既學生showreel ,"據聞"有人出過幾皮野去做FYP,請埋crew 去日本又去美國咁拍野番黎剪埋一堆做功課。雖然我覺得唔好多,但總叫系有budget o既制作。而呢點系值得你去思考一下,點解人地要幫你手呢 ?

至於呢句"請你唔好響度'昆' 我地呢班動畫師啦" ,在下則不敢苟同啦。

動畫師唔系白癡,pig2010tail 講明無錢,仲講明系畢業作品。明賣明買,無昆與唔昆可言。而且,用"我地呢班動畫師"似乎又過份左d,最少你唔能夠證明你系動畫師,(雖然我亦無能力證明你唔系,呢個系事實),更加唔能夠將所有動畫師都歸類為你o既"我地",因為有唔少動畫師系好有修養o既。

所以pig2010tail o既post 如果能夠 "侮辱動畫師嘅智慧!同利用動畫師嘅熱誠!!"所指o既o個個動畫師,似乎就系你自己。不過就咁睇你滿腔憤世疾俗o既言論,有熱誠o既動畫師似乎又唔系指你喎,實在要套用老夫子一句.... 耐人尋味。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章kinnng » 17日 2月 2010年, 23:14

They have got 60 people in facebook.

It is a good idea to give the young aimators to join together.

But without money , without time frame , it cannot work for a long term project...
kinnng
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 17日 2月 2010年, 23:16

等我去跟下佢地份 project 了解下先 :lol:

我都想攪清楚系咪"數碼媒體"所有人參加既 project :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章macrossmo » 17日 2月 2010年, 23:41

陳根 寫:

whatThe,雖然你響寫裡行間o既"語氣"唔多好,但客觀黎睇,我同意你某d points ,但唔同意你o既態度。

首先,我同意whatThe 你呢句o既意思:"budget 低咪唔好搞咁多野lor!" (但唔認同用辭及語調)。

的確,響資源緊絀o既情況下,理應睇送食飯,唔好開大左個頭,收唔倒尾。如果呢個系功課,無理由你o既supervisor 尤得你咁去馬o既,因為開得咁大鑊,最終會為你個supervisor 帶黎麻煩。而且, pig2010tail 你讀緊呢個系BA ? 我估響project management 或者系producing 兩方面,個course 都唔會帶比你好多得益.....除非你本身已經身居監制好多年,如果唔系就算比你開倒波,搵倒咁多人,你肯定manage 唔倒。而且可以預計個結果系令你自己都覺得慘不忍睹。請原諒我咁直接,因為我見過o既同類型case.... 差唔多無一個有好收場..... 最好o個個案例o既結果就系搞到成team 人個個反目成仇,仲fail 埋個FYP .......

而whatThe 另一句.:"畢業展咪你地班學生自己搞lor"o既意思我都覺得可以討論一下... (同樣認同意思唔認同用辭及語調)。

響呢個forum o既會員,有唔少系有多年工作經驗o既動畫師。如果你響招募o既人員當中,有動畫師及其他專業人員在內,請問你o既工作崗位又系咩呢 ? 指揮 ? 監制 ? 做事過得人過得自己,調轉你系有相當經驗o既動畫師,你會因為咩原因去受一個未讀完書,仲響度理解緊動畫為何物(希望個course 教倒你…)o既學生去指揮去畫呢d 去畫o個d ? 錢 ? 你話無架喎 ? 出名 ? 想打出名堂,會唔會系靠呢位學生所執導或者監制o既呢部...... "制作認真, 題材創新, 穿梭於現實與幻想空間, 讓觀眾有新穎的視覺享受, 並宣揚正面的人生價值觀"o既作品可以做倒 ? 如果你系o個個動畫師,你會唔會覺得說服力唔大呢 ?

再者,你o既功課,系show 你響學習過程o既得著o既.... 或者有人天生異品系監制o既好材料,但系..... 叫現職動畫師黎幫手做業余幫工兼系你將來o既見工作品,似乎......有d 那個。好多年前某學校 o既 MSC 系會比final Year o既學生一個唔細o既budget 去做自己o既FYP,more or less 系某學校想有見得人o既學生showreel ,"據聞"有人出過幾皮野去做FYP,請埋crew 去日本又去美國咁拍野番黎剪埋一堆做功課。雖然我覺得唔好多,但總叫系有budget o既制作。而呢點系值得你去思考一下,點解人地要幫你手呢 ?

至於呢句"請你唔好響度'昆' 我地呢班動畫師啦" ,在下則不敢苟同啦。

動畫師唔系白癡,pig2010tail 講明無錢,仲講明系畢業作品。明賣明買,無昆與唔昆可言。而且,用"我地呢班動畫師"似乎又過份左d,最少你唔能夠證明你系動畫師,(雖然我亦無能力證明你唔系,呢個系事實),更加唔能夠將所有動畫師都歸類為你o既"我地",因為有唔少動畫師系好有修養o既。

所以pig2010tail o既post 如果能夠 "侮辱動畫師嘅智慧!同利用動畫師嘅熱誠!!"所指o既o個個動畫師,似乎就系你自己。不過就咁睇你滿腔憤世疾俗o既言論,有熱誠o既動畫師似乎又唔系指你喎,實在要套用老夫子一句.... 耐人尋味。

:o 無話可說......贊!
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章whatThe » 18日 2月 2010年, 01:42

好多謝你! 陳根先生! 我唔系要響度開罵戰! 點都好,你系百份百明白我的意思!
我的態度如何,我亦不會在此作無為解釋! 大家素未謀面, 只是在此論壇發表意見! 喜不喜歡我的文筆, 無關重要!

在此聲明,我無話唔贊成 those 'student' group together, and work together, that's fine! it's totally work, and totally make sense. 那D問 '為興趣幫人,有咩問題? ' 唉...我費事答你!

我講嘅系'事實'! 而且現實當然有'我'呢種人存在! 學生們! 鍾意激啲嘅,咪睇下我嘅post lor, 唔鍾意,要循循善誘嘅, 咪睇嚇陳根先生那段! 無問題ga!
最緊要系 '明' 呀!

最後一句, 那啲無為嘅問題,我費事答! '明' 唔 '明' 呀?!
whatThe
討論區新秀
討論區新秀

文章pig2010tail » 18日 2月 2010年, 03:06

多謝大家俾咁多寶貴意見!
<踢躂踢躂>呢個project其實系數碼媒體系其中一個畢業作品
而好可惜畢業作品既制作費用都必需由學生自己負責, 所以我地先開呢個post, 睇下有無人有興趣幫手或者指點一下
我地都明白我地能力同資源都有限,但我地想盡自己能力去試下做
如果有咩冒犯之處,希望大家見諒!
pig2010tail
討論區新秀
討論區新秀

一個字... 勁

文章面包 » 18日 2月 2010年, 07:27

陳根 寫:

樓主可能應該系個標題度加"不喜勿入" , 以免招至如今的局面..
至於1樓既人兄, 你..似乎發表左一D太過主觀既意見LU..樓主系邊度發表D咩言論系有絕對自由,樓主亦無犯板規, 你唔喜歡幫手咪唔好入黎睇, 無人會覺得系損失。

亦不得不贊"陳根"兄, 用辭精辟獨到, 意味深遠, 確實為一發人深省的好文, 在此特別推一下~
頭像
面包
討論區新秀
討論區新秀

文章LAMZA » 18日 2月 2010年, 13:38

根叔~~勁呀 :mrgreen:
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CraZ3D » 18日 2月 2010年, 15:19

希望無嚇怕班學生啦 ~

其實系讀書時期最好就系發下夢,試下野,甚致闖下禍都無防~

希望你地搵倒人幫你啦 ~ Keep on !!
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客