電影局推動港產3D電影

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

電影局推動港產3D電影

文章LoGao » 14日 1月 2010年, 22:23

http://hk.news.yahoo.com/article/100114/4/g49u.html

好擔心...又會搵咩人推動呢?
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 14日 1月 2010年, 22:35

如果套戲唔得, 3D立體都冇用 :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Calvinprince » 14日 1月 2010年, 23:56

推動3d好過la....
Calvinprince
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 電影局推動港產3D電影

文章sobig » 15日 1月 2010年, 00:01

LoGao 寫:http://hk.news.yahoo.com/article/100114/4/g49u.html

立體電影達人
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

Re: 電影局推動港產3D電影

文章h2o » 15日 1月 2010年, 00:08

sobig 寫:
LoGao 寫:http://hk.news.yahoo.com/article/100114/4/g49u.html

立體電影達人

可能系個位 4D電影專家喎 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 15日 1月 2010年, 02:00

香港d官果然夠曬後知後覺,而家黎講推動3D電影!到推得黎都out曬啦.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kingnt66 » 15日 1月 2010年, 07:25

非常香港風格, 唔理自己做唔做到, 最緊要系響應潮流, 人有我有, 執輸行頭慘過敗家. 有好多人好似唔明白<<阿凡達>> 既成功同套戲系唔系3D系無咩直接關系。
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 15日 1月 2010年, 09:41

政府既方向思維真系 keep 得好好
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章LoGao » 15日 1月 2010年, 11:24

"向世界展示香港在立體電影方面的制作技術及創意"

都未發展....展示乜o野呢...
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LAMZA » 15日 1月 2010年, 13:48

比個GOOD 佢 :wink:
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CraZ3D » 15日 1月 2010年, 14:25

年年“香港國際影視展”都有3D架喇,上年去都有架 ...
http://www.hollywoodreporter.com/hr/photos/stylus/76069-3D_HK_FINAL_for_THRi.pdf

政府班人系要抽《AVATAR》水,借個勢就好似做左d野咁....咪又系得個吹....

我對呢個政府已經無曬希望.....
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章sobig » 15日 1月 2010年, 23:13

其實有budget就可以做立體電影, 咩創意技術根本冇關系
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章LAMZA » 16日 1月 2010年, 01:32

CraZ3D 寫:年年“香港國際影視展”都有3D架喇,上年去都有架 ...
http://www.hollywoodreporter.com/hr/photos/stylus/76069-3D_HK_FINAL_for_THRi.pdf

政府班人系要抽《AVATAR》水,借個勢就好似做左d野咁....咪又系得個吹....

我對呢個政府已經無曬希望.....

同意!
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 18日 1月 2010年, 18:27

3D電影的成本 - 郭繾澄

【明報專訊】3D電影的成本比一般電影會貴多少呢?這問題其實很難回答。

因為3D有不同的技術,全片3D與局部3D成本當然亦有很大分別,拍攝時用3D或只在後期加進3D效果,也不同,用菲林拍還是數碼攝錄,用哪種數碼機,成本相差亦很遠。

仍有些例子,有香港導演在地內地拍了一部用數碼攝錄的全3D電影,沒有大明星,只花了幾百萬,效果不錯。

也有外國導演用了約二千萬港幣,拍了一部廉價3D電影,同樣沒有大明星。

即是說3D電影,豐儉由人,由幾百萬起也有得做。

便宜的,當然不是用菲林拍攝,是用數碼錄像。不只3D電影,愈來愈多電影用數碼錄像代替菲林,拍好剪完做好特技最後才印成菲林,遲些戲院全裝了數碼投映設備的話,就連菲林也可省下。

專為電影拍攝用的數碼攝錄機也有不同級數,頂級的,不會比菲林便宜,荷李活特技大片早已用了。

一般級數的,仍有不少技術問題,已在改善中。如果只用幾百萬就想拍一部3D電影,不用說,能用的是一般級數的攝錄機。

拍3D除了每個鏡頭必須同時以兩部機同時進行外,拍攝速度也因要調校3D而被拖慢,程序復雜了,制作成本自然也會增加。

保守估計,中小型片的成本會增加百分之五十,愈是成本高的,這個比例自然會調低。

香港拍3D,最期待的當然是功夫武俠片,這是港產特色,外國人即使技術好,也不會跟我們的想法一樣。

鬼片要小心搞,搞不好立體感太強,會嚇死人,情色片當然也吸引。

其實所有片種都可以拍3D,文藝片一樣,3D會有不同浪漫效果。
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 18日 1月 2010年, 20:41

電影加上3D效果,的確增加唔少官能享受及新鮮感,但個人認為這些始終唔系電影核心,看多了就悶就厭,所以這類玩意,一系就走到最前,食到個勢,唔好見家人個勢頭好又話踩只腳落去,又咁又咁,吹得黎又有新野出現.....
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客