請問會否有人能義氣相助呢?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

請問會否有人能義氣相助呢?

文章LaFuraKesTiER » 30日 12月 2009年, 02:10

小弟是寂寂無名的創意工作者, 都有學過畫畫。
當然技不如人, 所以主要寫故事為主。
曾經創作一個故事, 非常渴望能成為動畫, 籌備了差不多7年, 都沒有機會延續下去。

眼見香港創意工業中的動畫行業不那麼興旺,
放棄了制作動畫的念頭, 於是只能將作品以文字表達。

但有一天我看到電視上的一套港合作動畫-無聲天使,
真的令我眼前一亮,
很希望能夠令小弟的作品再有一次機會為香港創意媒體再發一點光。

我好想好想能找到志同道合的義士, 得到幫助。
只希望能為小弟的故事作人物設計, 背景設計, 機械設計等...
小弟已經心滿意足。
最後由 LaFuraKesTiER 於 30日 12月 2009年, 10:41 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
LaFuraKesTiER
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 30日 12月 2009年, 03:09

我諗你可以先搵d 學校傾下, 例如 polyu, cityu, IVE

睇下可唔可以當一個下學年既大型 group project 咁做 :)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章LaFuraKesTiER » 30日 12月 2009年, 10:41

他們會否理會我呢?
其實以前都曾經上門拜訪過, 上去他們直屬的創意媒體部門。
給了他們一封信關於這小作品, 已經幾年都沒有回音。
頭像
討論區新秀
討論區新秀

文章ming426 » 30日 12月 2009年, 19:13

嗯....好難講...

要視乎你寫既故事...內容到底系點? 水准如何?

不過講到尾要用動畫做曬成套story, 始終系要好多人力物力...唔系話幾個志同道合既人就可以輕易做到出黎

如果你對自己既創意系有信心既話, 除左動畫之外有冇諗過用寫小說之類既型式去出版?

再唔系既話可唔可以拎去港台個d"外判節目計劃"投搞試下?
好似話采用既話佢地會提供budget...
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 30日 12月 2009年, 19:26

LaFuraKesTiER 寫:他們會否理會我呢?
其實以前都曾經上門拜訪過, 上去他們直屬的創意媒體部門。
給了他們一封信關於這小作品, 已經幾年都沒有回音。

唔.... IVE 既彈性會大D, 你可以試搵觀塘個間傾下 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章aresca » 30日 12月 2009年, 22:40

我覺得先出書系一個好開始, 起碼成本唔太貴, 三兩萬就可以出本書,
知左個市場feedback再決定下一步, 好多都系跟住出漫畫再出動畫,
你睇deathnote就系一個好成功既例子,
不過老實講, 家下咁現實既社會, 無名無氣好難有人睬,
再者如果真系有實力既人都自己做點會同你兩肋插刀,
加油啦同志!
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kenken » 30日 12月 2009年, 23:11

…還是先靠自己吧,有七年時間,動手做的話都已經做出來了,會幫你的人一定會在你做的過程中出現的!加油。
kenken
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 30日 12月 2009年, 23:36

唔記得問, 你心目中有冇咩 animation style 想做, 2d or 3d?
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章LaFuraKesTiER » 31日 12月 2009年, 01:59

首先很感激多位大大熱衷的回覆, 因為我在這裡經常都是CD-ROM。
而且首次Po文, 各大大亦不嫌棄給我意見, 實在十分感動。
我只懂欣賞這裡各種各樣手繪藝術, 亦只有渴望地細看, 自己卻婉惜沒有這種才華。

其實現在的階段, 只希望有一些人物, 場景和機械等的平面構圖和插畫。
動畫制作需時, 只准備好劇本。小說版亦早已始動中。
心目中希望是制作2d的。

我只簡單的說, 也從沒有提及故事的實質內容。
版主請容許我在這Po上作品的連結吧? (如有沖突請立即通知小弟, 定必立即刪除)
http://liveninhk.com/index/blog5.php

故事內容仍不斷更新中, 小弟盼望能遇到義士協助, 將小作品升級。
我亦會嘗試各大大指示的方法, 向目標前進。
頭像
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客