全球化監察 - 不 要 迪 士 尼 !

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章cottonsan072 » 30日 12月 2009年, 15:57

"免費游玩樂園"

How generous it is!
Creativity is the power to connect the seemingly unconnected
cottonsan072
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 30日 12月 2009年, 18:50

間中趕工做野, 呢行間間都有, 只要之後可以休息番, 攪下活動 or 福利令到員工士氣好D, 又可以迎接新挑戰 :mrgreen:

公司對員工計住計住, 調番轉員工都會計較. 逼得越緊, 反抗越大, 松番少少就唔會咁啦.... :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章luxoJr » 30日 12月 2009年, 19:51

明年 4月迪士尼也會重拍《寶葫蘆的秘密》,男主角定了是古天樂,影片也是標榜有超過六成是 3D制作,而且會交由荷李活公司負責 3D部份,投資成本約 5,000萬港元。

睇黎仲有排忙喎...

http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=13574870
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 30日 12月 2009年, 23:10

luxoJr 寫:
明年 4月迪士尼也會重拍《寶葫蘆的秘密》,男主角定了是古天樂,影片也是標榜有超過六成是 3D制作,而且會交由荷李活公司負責 3D部份,投資成本約 5,000萬港元。

睇黎仲有排忙喎...

http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=13574870

交由荷李活公司負責 3D 部份 bor.... 唔似系 c 記 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章soSmall » 30日 12月 2009年, 23:14

OMFG~ :o
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章liu_0083 » 1日 1月 2010年, 12:19

3D可以令觀眾更加投入電影呈現的世界, 但若果背後故事無聊, 場面胡鬧, 同樣也能夠令人終身難忘, 記你一世. 不要只看別人用了3D就大收, 而忽略了他們在故事, 世界觀及所有設計造型上所花的心血.
liu_0083
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 1日 1月 2010年, 22:32

h2o 寫:
luxoJr 寫:

睇黎仲有排忙喎...

交由荷李活公司負責 3D 部份 bor.... 唔似系 c 記 :roll:

"約 5,000萬港元", "超過六成" "會交由荷李活公司", 系咪咁意思?
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章cktm20xx » 2日 1月 2010年, 21:08

負責制作特技的xxx,都在制作第一集《風雲》的xxx工作過,二人可謂識於微時。
http://www.kornhill.com.hk/magdetails.php?book=4&issue=1033&page=0121961476
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 2日 1月 2010年, 21:28

佢做到好多 CG studio 做唔到既野, 最重要導演信佢麻. 睇下幾多導演玩 cg 特技失敗, 都因為系自以為是之過 :-?
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章zodiac » 3日 1月 2010年, 01:14

cktm20xx 寫:
負責制作特技的xxx,都在制作第一集《風雲》的xxx工作過,二人可謂識於微時。
http://www.kornhill.com.hk/magdetails.php?book=4&issue=1033&page=0121961476

精彩節錄:

吳炫輝明顯親疏有別,認為《風雲II》最終會勝出,並可打破上集票房,大收五千萬元,“觀眾等咗十年,無論系咪粉絲,都會心郁郁買飛入場,何況今集打到上天入地,特技無與倫比!”
吳炫輝長篇大論,無非想曲線贊自己,聽得記者全身泛起雞皮疙瘩:lol: :lol: :lol:

吳炫輝聽罷行家的回應,反駁指其公司FatFace規模雖然與兩大對手不相伯仲,彼此都是二十多人,但實力卻贏一截,只是不肯指名道姓批評,“即使系大型制作公司,人手唔夠嘅話,隨時派個新仔跟足成套戲,收費貴但做啲垃圾出嚟,我有時都睇唔過眼。

“泰國廣告尺度原來好闊,我有個廣告系講班賊想偷飲活性乳酸菌飲料廠嘅新產品,點知飲咗先發現,入錯咗間精子儲存庫。”
以為幾有創意咪又系抄人, 呢個故仔神早90年代中期就聽過
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章EricLo » 3日 1月 2010年, 01:52

zodiac 寫:
cktm20xx 寫:

精彩節錄:

吳炫輝明顯親疏有別,認為《風雲II》最終會勝出,並可打破上集票房,大收五千萬元,“觀眾等咗十年,無論系咪粉絲,都會心郁郁買飛入場,何況今集打到上天入地,特技無與倫比!”
吳炫輝長篇大論,無非想曲線贊自己,聽得記者全身泛起雞皮疙瘩:lol: :lol: :lol:

吳炫輝聽罷行家的回應,反駁指其公司FatFace規模雖然與兩大對手不相伯仲,彼此都是二十多人,但實力卻贏一截,只是不肯指名道姓批評,“即使系大型制作公司,人手唔夠嘅話,隨時派個新仔跟足成套戲,收費貴但做啲垃圾出嚟,我有時都睇唔過眼。”

大收五千萬元 ---> (真心的祝福)我都希望佢地有.....
記者全身泛起雞皮疙瘩 ---> "高輝"前輩出名有自信啦,我去過多間CG studio工作過,都無一間老板唔會吹他們公司是香港最好的.....:roll: 不足為奇!!
彼此都是二十多人 ---> 如果C/M記有佢說得咁少人,咁佢就驚啦,C記做的Job一定唔會比佢少,和M記比較重差好遠。但是佢算是一個會用創意的老板,這一點我就好Buy了。
收費貴但做啲垃圾出嚟 ---> 老實說我看風雲II的某某Shot,都不太像樣。
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 3日 1月 2010年, 03:08

講到尾都系要遇到個適合的導演,
遇唔到, cg佬識飛都冇用
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章luxoJr » 3日 1月 2010年, 06:34

請問有邊個導演系適合架?
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cgbaba » 3日 1月 2010年, 22:21

luxoJr 寫:請問有邊個導演系適合架?

我覺得占士金都ok的..... :lol: :lol: :lol:
cgbaba
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 4日 1月 2010年, 14:18

zodiac 寫:
精彩節錄:
“即使系大型制作公司,人手唔夠嘅話,隨時派個新仔跟足成套戲,收費貴但做啲垃圾出嚟,我有時都睇唔過眼。

間大型制作公司咁都得?!我都睇唔過眼。邊間公司咁過份騙人?
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客