大家怎樣看astroboy?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

大家怎樣看astroboy?

文章Calvinprince » 10日 7月 2009年, 21:38

這套film我等了好耐....都好大期望.......我希望可以成為香港有代表性的cgfilm....
之前的忍者龜...都帶唔起熱潮..... :( ...希望今次得la..
Calvinprince
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Hajime_chan » 10日 7月 2009年, 23:18

唔系丫,忍者龜響美國好HIT,香港唔HIT系因為好多人唔熟呢個TOPIC
ASTROBOY坦白講我覺得IMAGI有少少玩大左

忍者龜因為有復雜場景同埋人物都比較寫實,所以就算質感差D,望落去都好豐富,
ASTROBOY好多都好簡單,阿童木成個人都系好圓潤,所以質感顯得好重要,
但我覺得仲未掌握到,仍然有種假假地的感覺,畫面有D過火

最明顯莫過於TRAILER中阿童木訓醒個幕,張被同只手好似分開左咁,張被感覺好怪...

同樣的簡單,PIXAR的UP模型簡單但做得好細膩,當然兩間公司規模同經驗冇得比,
但就咁睇兩套應該差唔多同一時期上,珠玉在前,好難唔叫人比較,
唯有希望最後完成品能夠更好
Hajime_chan
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 10日 7月 2009年, 23:39

支持! 希望有機會入埸睇啦但 我 唔 會 買 飛 的:roll:

之前見過個無咁flat既version, 但話事人要咁都無法.
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章h2o » 11日 7月 2009年, 00:52

Aboy 我想睇飛黎飛去, 打斗既場面多d, 3d animation film 黎講比較少見

希望睇到d 靚天 & 雲, 高空望到好壯觀既景等等....

至於 flat 定 3d 既問題, 我做左咁多年, 聽過好多普通人既意見.... 佢地系唔識分 & 睇唔出. 無論 宮崎駿定 pixar, 好多人都系歸納為 "卡通片". 總之內容攪笑, 驚險, 有大場面, 佢地睇到想要既野就得.

我夠覺得"波兒"畫面簡單, 故事都估到八九成啦, 最後咪都系入場睇 :D
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章風之谷 » 11日 7月 2009年, 03:27

h2o 寫:Aboy 我想睇飛黎飛去, 打斗既場面多d, 3d animation film 黎講比較少見

至於 flat 定 3d 既問題, 我做左咁多年, 聽過好多普通人既意見.... 佢地系唔識分 & 睇唔出. 無論 宮崎駿定 pixar, 好多人都系歸納為 "卡通片". 總之內容攪笑, 驚險, 有大場面, 佢地睇到想要既野就得.

我夠覺得"波兒"畫面簡單, 故事都估到八九成啦, 最後咪都系入場睇 :D

嗯,對於我好多朋友來說,animation 這一行是干"畫動畫"的,

反而不易給他們說明當中真正過程是干什麼的。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章waterchan10 » 11日 7月 2009年, 03:34

Story is the KING~!
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章myjimmy » 11日 7月 2009年, 03:59

macrossmo 寫:支持! 希望有機會入埸睇啦但 我 唔 會 買 飛 的:roll:

之前見過個無咁flat既version, 但話事人要咁都無法.

其實本身好多details
不過style 問題...
最後都推到flat 左小小....
不過我覺得個story幾好...
好過tmnt,大家可以去睇下~
值得支持~~~
myjimmy
討論區新秀
討論區新秀

外號: Jim

文章俏女傭 » 11日 7月 2009年, 04:18

本地制作緊支持!套戲收得,大家Happy :D
我是一名俏女傭,人見人愛俏女傭
俏女傭
討論區新秀
討論區新秀

文章Marco » 11日 7月 2009年, 11:05

作為香港人我絕對會支持... 但而家 d CG 動畫電影多到成街都系, 要跑出真系唔易, 希望佢票房好啦, 話曬呢套戲都系影響香港 CG 業未來發展o既一個大關口。

我尋晚睇日本雜志時都見到關於呢套戲o既新聞, 突然有一o下令我覺得香港有希望咁 :lol:

(我覺得 I 記要團結少少啦 :roll: 人事o既問題, 只要有人o既地方就會有, 盡量忍耐 lor)
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章animatevincent » 11日 7月 2009年, 12:38

h2o 寫:Aboy 我想睇飛黎飛去, 打斗既場面多d, 3d animation film 黎講比較少見

講起靚天靚雲
最近睇左"青空之行者"真系做得好靚呢.....
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

Re: 大家怎樣看astroboy?

文章animatevincent » 11日 7月 2009年, 12:43

Calvinprince 寫:這套film我等了好耐....都好大期望.......我希望可以成為香港有代表性的cgfilm....
之前的忍者龜...都帶唔起熱潮..... :( ...希望今次得la..

我相信香港既astroboy fans點都多過忍者龜
應該會有好多人想入場睇既
不過希望快d做宣傳喇
話曬仲有三個月就上....仲未有新trailer
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

Re: 大家怎樣看astroboy?

文章風之谷 » 11日 7月 2009年, 14:29

animatevincent 寫:
Calvinprince 寫:這套film我等了好耐....都好大期望.......我希望可以成為香港有代表性的cgfilm....

我相信香港既astroboy fans點都多過忍者龜
應該會有好多人想入場睇既
不過希望快d做宣傳喇
話曬仲有三個月就上....仲未有新trailer

應該快有的啦。 :wink:
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章nai » 11日 7月 2009年, 15:58

希望大家十卜 香港既cg
唔想有d人只系識得系到講是非
nai
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 11日 7月 2009年, 20:55

animatevincent 寫:

講起靚天靚雲
最近睇左"青空之行者"真系做得好靚呢.....

有無link睇 :oops: 懶搵
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章h2o » 11日 7月 2009年, 21:19

[flash width=560 height=340 loop=false]http://www.youtube.com/v/IvRFl0raLZc&hl=en&fs=1&[/flash]

我覺得個天算ok 啦, 最正系打飛機時個 cam 好正 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客