讀animation畢業o系香港有乜野出路?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

讀animation畢業o系香港有乜野出路?

文章Ray Leung » 20日 5月 2009年, 04:54

我本身o系Sydney讀digital media major 3D modeling & animation畢業, 畢左業年幾都仲系o系呢邊做緊freelance. 我父母叫我返HK發展,但系我真系唔知返到黎會點. HK做呢一行己經唔多選擇,而家經濟仲要咁差. 我諗如果我返到黎最後都系要放棄animation搵第二D野做..........各位可唔可以講下HK animation呢行而家乜野情況,等我有個心理准備.

可以既話,俾D意見我個demo reel.......如果系唔掂既就等我早D死左條心佢。

Modeling Reel:
http://www.vimeo.com/4682357

Animation Reel:
http://www.vimeo.com/4683619

唔該曬~!!!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章ming426 » 20日 5月 2009年, 08:33

老實講,我覺得你post條reel上呢似系想showoff多過問人意見

經濟唔好....邊一行都系架啦...

得罪講句,如果你咁樣叫做要"死左條心搵第二d野做",我睇怕呢行有好多人都要去楂兜乞食
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 20日 5月 2009年, 09:40

Good job ~ Ray
Dont Give Up :!:
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章darkie » 20日 5月 2009年, 11:12

support :mrgreen:
darkie
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章hk1973 » 20日 5月 2009年, 12:40

ming426 寫:老實講,我覺得你post條reel上呢似系想showoff多過問人意見

我們一向希望大家把自己的作品放上網讓大家交流, 為何你會認為是Showoff?
hk1973
討論區新秀
討論區新秀

文章Vantage » 20日 5月 2009年, 14:20

ming426 寫:老實講,我覺得你post條reel上呢似系想showoff多過問人意見

得罪講句,如果你咁樣叫做要"死左條心搵第二d野做",我睇怕呢行有好多人都要去楂兜乞食

哈哈, 以前有人想請教搵工問題時, 其他人就叫佢上條reel先再傾.到依家有人上埋條reel時, 又會俾人話系show off.....

回答樓主問題, 我見你都系畢業咗兩年多, 而且見你技術都比06年改進咗好多, 番黎香港搵工系就難d, 不過唔會話搵唔到gei.最大問題系你0系0個度做freelance搵幾多,而香港你又會expect幾多lor. 如果你認為人工唔系問題而又想倍多d屋企人,咪番嚟香港試下搵下

另外, 你想搵邊方面0既工(3d modeling, lighting, R&D, image editing.....)?
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Stupid » 20日 5月 2009年, 15:20

我諗你都系留喺Sydney好過,返黎人工唔多,做又做死,好彩撞到好上司又未必系好公司,分分鍾以為返黎可以陪多o的屋企人,點知日日做到六親不認...

香港唔系一個發展CG事業o既地方,遲o的一個唔覺意某大本地動畫公司有乜依郁,到時成幾百個CG工人出黎搶爛市,你都咪話唔過癮~~~
Stupid
討論區新秀
討論區新秀

文章Ray Leung » 20日 5月 2009年, 15:48

我都系諗住大家可以分享下意見,如果冒犯到你既唔好意思..........
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 20日 5月 2009年, 15:58

Vantage 寫:

哈哈, 以前有人想請教搵工問題時, 其他人就叫佢上條reel先再傾.到依家有人上埋條reel時, 又會俾人話系show off.....

回答樓主問題, 我見你都系畢業咗兩年多, 而且見你技術都比06年改進咗好多, 番黎香港搵工系就難d, 不過唔會話搵唔到gei.最大問題系你0系0個度做freelance搵幾多,而香港你又會expect幾多lor. 如果你認為人工唔系問題而又想倍多d屋企人,咪番嚟香港試下搵下

另外, 你想搵邊方面0既工(3d modeling, lighting, R&D, image editing.....)?

我比較想搵modeling既工,其實做animator或者particles effects既都冇問題,都系想學以致用jel.

想問下HK有邊D做電影視覺效果既公司呀? 人工方面,如果做junior artist大概搵幾多呢?

Thanks again!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 20日 5月 2009年, 16:11

雖然個post舊d, 不過可以參考下 (我唔敢講d data真實性有幾高)

http://www.cg-forum.com/main/viewtopic. ... c&start=30

不過 Stupid都講得啱,如果你0系Sydney做緊freelance,點解唔留0系0個度?
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 20日 5月 2009年, 16:33

Vantage 寫:雖然個post舊d, 不過可以參考下 (我唔敢講d data真實性有幾高)

http://www.cg-forum.com/main/viewtopic. ... c&start=30

不過 Stupid都講得啱,如果你0系Sydney做緊freelance,點解唔留0系0個度?

講真,如果有份長工我諗我會留o系度。但系freelance收入好唔穩定,唔系成日有工開。加上經濟唔好,好多freelance job都系2-3個week咁。一個月先得o個1-2個job,點夠維持生活呀.......返到HK睇怕都要轉行啦~.~"
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 20日 5月 2009年, 16:34

呢排風聲鶴唳, 而且又系香港各大專院校畢業時期, 競爭好激烈架, 要小心考慮 :roll:

p.s. stupid 講得啱, 睇埋"小飛俠"上畫後既反應先啦
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Re: 讀animation畢業o系香港有乜野出路?

文章EricLo » 21日 5月 2009年, 15:01

Ray Leung 寫:我本身o系Sydney讀digital media major 3D modeling & animation畢業, 畢左業年幾都仲系o系呢邊做緊freelance. 我父母叫我返HK發展,但系我真系唔知返到黎會點. HK做呢一行己經唔多選擇,而家經濟仲要咁差. 我諗如果我返到黎最後都系要放棄animation搵第二D野做..........各位可唔可以講下HK animation呢行而家乜野情況,等我有個心理准備.

可以既話,俾D意見我個demo reel.......如果系唔掂既就等我早D死左條心佢。

Modeling Reel:
http://www.vimeo.com/4682357

Animation Reel:
http://www.vimeo.com/4683619

唔該曬~!!!

Actuality! Your Portfolio is not bad! But What kind of the position native would you like?I think you must to consider for my question. If you just think looking for job to do all around cg thing. You should be choose some small studio(e.g digit-digit Ltd. / Many Many ....). If you want to choose specially position roll (e.g Modelling / Animation / Effect Sim. / Lighting and rendering). Let u looking a bigger studio (e.g Centro / Imagi ....) . If u have any problem! You can PM me ! I will tell more to you! : ) Lucky!
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 21日 5月 2009年, 16:02

多謝大家既回覆,前途方面我真系要好好咁諗清楚~!!!

大家可唔可以俾下意見我o個兩個demo reel, 我想知有咩地方可以improve, 同埋我既程度o系香港易唔易搵到工?

唔該曬~!!!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 21日 5月 2009年, 16:22

What kind of position are you looking for?
There's always hiring here. What you need to do is to show your ability that fits with the position you want to apply.
I think your modeling reel is ok. Dont worried too much if u are looking for modeling job. But if you are looking for other aspect, then you need to show more.
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客