港產特技大作 - 機械俠 Poster

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章AndyChan128 » 20日 8月 2009年, 18:17

好嘔心...好彩我唔系做依行
頭像
AndyChan128
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 20日 8月 2009年, 18:39

AndyChan128 寫:好嘔心...好彩我唔系做依行

你系咪用 wacom 多過 mouse 呢? 我都要習慣下用多 d wacom lu..... :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章insomnia » 20日 8月 2009年, 19:16

未睇,
不過如果有留意/睇開劉鎮偉既戲,
都知佢玩開瘋狂式攪笑, 又鍾意拎其他戲既對白情節黎玩(特別系佢個friend王家衛)
好似外國都會有scary movie果類片系專惡攪其他大片,
但劉鎮偉自有佢既一套哲學, 佢既戲始終有個情深ending.
佢既cult、偏鋒, 自有一群fans, 但唔鍾意既當系垃圾都話唔定.

《大話西游》同攪笑成份較少既《無限復活》我都幾鍾意
上次套《情顛大聖》就offbeat得太緊要, 不過大陸都好似收得ok,
睇下依套d鋪排有冇好番d啦

佢黎緊套《越光寶盒》,
聽聞系玩《功夫》、《瘋狂的石頭》、《matrix》、《赤壁》 :roll: 呵呵
insomnia
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 20日 8月 2009年, 19:19

insomnia 寫:未睇,
都知佢玩開瘋狂式攪笑, 又鍾意拎其他戲既對白情節黎玩(特別系佢個friend王家衛)
好似外國都會有scary movie果類片系專惡攪其他大片,
但劉鎮偉自有佢既一套哲學, 佢既戲始終有個情深ending.
佢既cult、偏鋒, 自有一群fans, 但唔鍾意既當系垃圾都話唔定.

上次套《情顛大聖》就offbeat得太緊要, 不過大陸都好似收得ok,

佢黎緊套《越光寶盒》,
聽聞系玩《功夫》、《瘋狂的石頭》、《matrix》、《赤壁》 :roll: 呵呵

廣告商殺入CGV?
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章insomnia » 20日 8月 2009年, 19:35

soSmall 寫:

佢黎緊套《越光寶盒》,

廣告商殺入CGV?

唔好意思, 冇留意到依版系CG討論版 (以為系影片討論區.. post果面應該巖d)
不過我同依套片一d關系都冇 :oops:
insomnia
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 20日 8月 2009年, 23:39

持反對意見的觀眾則認為,該片以“機器人大戰”為賣點,但是技術的差異和資金的缺乏很大程度上影響了該片的視覺效果,無法與《變形金剛》相提並論。片中的機器人在造型、動作、色彩上均采用了大量中式元素,如額前臂上的漢字、太極八卦圖案、四兩撥千斤的太極拳法等,雖然充滿喜劇效果,但在制作方面還顯得比較粗糙,模仿痕跡嚴重。

來源:每日新報
http://big5.ce.cn/kjwh/ylmb/ylpl/200908 ... 7377.shtml
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 20日 8月 2009年, 23:53

h2o 寫:
AndyChan128 寫:好嘔心...好彩我唔系做依行

你系咪用 wacom 多過 mouse 呢? 我都要習慣下用多 d wacom lu..... :lol:

試過手肋發炎, 塗左藥1,2個星期就冇事,可以繼續通頂,
其實好正常, 唔系手有事就系眼有事, 預左 :wink:
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 20日 8月 2009年, 23:57

insomnia 寫:
soSmall 寫:

佢黎緊套《越光寶盒》,

廣告商殺入CGV?

唔好意思, 冇留意到依版系CG討論版 (以為系影片討論區.. post果面應該巖d)

雖然我地有影片討論區, 其實冇咩所謂..哩一版講緊機器俠,
可以繼續發言
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章拉屎 » 20日 8月 2009年, 23:58

soSmall 寫:持反對意見的觀眾則認為,該片以“機器人大戰”為賣點,但是技術的差異和資金的缺乏很大程度上影響了該片的視覺效果,無法與《變形金剛》相提並論。片中的機器人在造型、動作、色彩上均采用了大量中式元素,如額前臂上的漢字、太極八卦圖案、四兩撥千斤的太極拳法等,雖然充滿喜劇效果,但在制作方面還顯得比較粗糙,模仿痕跡嚴重。

http://big5.ce.cn/kjwh/ylmb/ylpl/200908 ... 7377.shtml

CGV呢次真系要專訪嚇巨作背後班制作人既感受、和真相。
圖檔
拉屎
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 21日 8月 2009年, 00:01

insomnia 寫:
soSmall 寫:

佢黎緊套《越光寶盒》,

廣告商殺入CGV?

Sorry、系我太敏感 :oops:
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cktm20xx » 21日 8月 2009年, 11:13

拉屎 寫:
soSmall 寫:持反對意見的觀眾則認為,該片以“機器人大戰”為賣點,但是技術的差異和資金的缺乏很大程度上影響了該片的視覺效果,無法與《變形金剛》相提並論。片中的機器人在造型、動作、色彩上均采用了大量中式元素,如額前臂上的漢字、太極八卦圖案、四兩撥千斤的太極拳法等,雖然充滿喜劇效果,但在制作方面還顯得比較粗糙,模仿痕跡嚴重。

圖檔

A~張相好似好似似曾相識好似好耐咁O番
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 21日 8月 2009年, 12:06

cktm20xx 寫:
拉屎 寫:

圖檔

A~張相好似好似似曾相識好似好耐咁O番

系Lor~
而且班人好英俊Wor~
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 21日 8月 2009年, 12:24

但四分三既人走左 la wow.......
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章cktm20xx » 21日 8月 2009年, 14:21

h2o 寫:但四分三既人走左 la wow.......

e。。。咁邊個仲未走ar?
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 21日 8月 2009年, 14:35

cktm20xx 寫:
h2o 寫:但四分三既人走左 la wow.......

e。。。咁邊個仲未走ar?

不如睇多次個制作特輯

[flash width=540 height=340 loop=false]http://www.youtube.com/v/ctcJpV8LC1U[/flash]
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客