港產特技大作 - 機械俠 Poster

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章EricLo » 17日 8月 2009年, 14:55

h2o 寫:我諗佢系話街外人勁彈..... 好似<機器俠>咁制作費話有 1億, <變形金剛 1> 制作費都系 1億2000萬, 人地會點睇呢? (唔知有冇扣贊助費)

另外制作時間街外人又系唔知, <機器俠>制作半年, <變形金剛 1>就2年左右; 上得戲院就一定會比較, 自作孽.....

我覺得套戲有問題彈導演好正常, 因為導演有最終話事權 (有時會系監制, 但睇名氣就知邊個食邊個), 請咩人都要導演睇過, 佢請左個人夾唔到或者做得唔好可以炒左佢; 劇本方面導演覺得唔好又可以改, 有時系個導演改左之後攪到仲衰.

行政方面都系幾重要, 識唔識宣傳 & 揀日子上映對票房影響好大, 但制作內容同佢地無關 wow.

套戲上映前, 個個都系睇 character design, 概括既內容, trailer, CG 勁唔勁, 真唔真. 依家睇個 trailer 都唔知佢想點, 一時又話科幻片, 一時又話愛情片, 但 trailer 兩頭唔到岸... 連導演都唔知想點時, 你叫觀眾又可以做咩呢.....

I saw this film demo cut before. I think this film type for comedy! Don't imagine for a great sci-fi film frist! That all! :mrgreen:
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 17日 8月 2009年, 15:49

不過條 trailer 唔系當喜劇咁做呢.... 或者導演想俾人既感覺系無厘頭卦, 但呢招依家唔系好 work
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章winluk » 17日 8月 2009年, 16:17

這部戲擺明系大陸市場,香港收唔收都無所謂啦。而家阿晶哥部009大陸都過億,香港?票房,零頭黎。
winluk
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 17日 8月 2009年, 16:49

<機器俠>大陸上映時撞正<非常完美>, 而且睇笑片既人啱啱睇完 <009>, 未必會再幫襯<機器俠>.... 除非佢比 <009> 更攪笑啦. :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 17日 8月 2009年, 17:44

<變形金剛 1> 制作費都系 1億2000萬

是US$定HK$呢,如是HK$,咁又唔貴播.

亞水似乎唔太睇好佢個票房,這套片唔收返兩三億都歸唔到本! :-?
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 17日 8月 2009年, 18:43

<機器俠>既票房好睇上映後既口碑, 唔知佢個種笑料可唔可以娛樂大陸既觀眾, 呢樣我真系唔知. 但玩吹水系億元制作, 系會引到人睇下, 不過好危險囉.

反而王晶呢幾年喺大陸發展, 知道大陸觀眾既喜好, 亦都知宣傳點做, 有好票房唔出奇.

P.S. <變形金剛 1> 系用左 US$ 1億5000萬 先啱 :oops:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章soSmall » 17日 8月 2009年, 22:21

wkin99 寫:<變形金剛 1> 制作費都系 1億2000萬

亞水似乎唔太睇好佢個票房,這套片唔收返兩三億都歸唔到本! :-?

Megan Fox就話Tansformers 2 成三億美金。

劉大導套野收一億港幣就很定回到本、而且拒仲會偷笑添~ :lol:
圖檔
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 17日 8月 2009年, 23:43

聽人講,天日就睇首映
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 18日 8月 2009年, 23:48

sobig 寫:聽人講,天日就睇首映

好唔好睇呀, 有咩精彩鏡頭?
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章cktm20xx » 19日 8月 2009年, 00:49

睇O左個首影, 感覺比起想像之中好好多O番~個故事鋪排完整,要交代的都合理, 呢套戲真系俾到我有個意外驚喜呢,我都好擔擔心唔知出到來會唔會似鐵甲瑪利亞咁, 不過睇O左之後覺得真系唔錯, SUPPORT!! :D
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章Stupid » 19日 8月 2009年, 01:02

soSmall 寫:
Stupid 寫:
cktm20xx 寫:D制作人員邊個來O架, 系唔系好出名O架, 好鬼生面口O番~

下... 你系真唔系呀小朋友?!

咁即系邊個來O架? :o

真系頂你兩條友唔順,賣廣告賣到曲線變直線,明眼人一睇就知
Stupid
討論區新秀
討論區新秀

文章Stupid » 19日 8月 2009年, 01:04

cktm20xx 寫:睇O左個首影, 感覺比起想像之中好好多O番~個故事鋪排完整,要交代的都合理, 呢套戲真系俾到我有個意外驚喜呢,我都好擔擔心唔知出到來會唔會似鐵甲瑪利亞咁, 不過睇O左之後覺得真系唔錯, SUPPORT!! :D

小心唔好吹咁大,因住遲o的比人小爆
Stupid
討論區新秀
討論區新秀

文章Yan_E_型二 » 19日 8月 2009年, 01:32

:D 好睇,真的!
頭像
Yan_E_型二
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 19日 8月 2009年, 01:38

Stupid 寫:
cktm20xx 寫:睇O左個首影, 感覺比起想像之中好好多O番~個故事鋪排完整,要交代的都合理, 呢套戲真系俾到我有個意外驚喜呢,我都好擔擔心唔知出到來會唔會似鐵甲瑪利亞咁, 不過睇O左之後覺得真系唔錯, SUPPORT!! :D

小心唔好吹咁大,因住遲o的比人小爆

我諗系因為以冇期望既心情去睇, 個感覺會好d lor :wink:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章zodiac » 19日 8月 2009年, 02:39

wkin99 寫:<變形金剛 1> 制作費都系 1億2000萬

邊有可能$hk1億咁少, 成蟲十幾年前既港產片都吹到套套1,2億以上啦.
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客