港產特技大作 - 機械俠 Poster

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章soSmall » 22日 8月 2009年, 13:52

EricLo 寫:
Julie 寫:實在過份得很, 我從未試過睇戲睇到想界凳. 好明顯導演仲系停留喺70年代.但學人玩高科枝. 結果反而仲突顯到既落後又老土的橋段. 真系玩死自己, 仲玩死centro d人呢!
我地今次真系比人地鬼佬笑到面黃.
佢仲玩返d 舊橋, 講真, 真系笑唔出. 開張旗號拍比國內人睇..查實人地家下見識得多好野, 仲會盲從你呢個所謂鬼才?

今年最爛!!!
一句講哂:浪費時間! 不如睇tvb套黃老虎!

In fact, this film haven't worth to pay $25 a VCD's story quality. But if someone want to wasted time for their life! Someone sure to see this movie! Welcome. 8)

But anyway , I really respect my old colleague! They hardwork to improve this film's black hole! :oops:

講開VCD、就諗起呢排想買C記既戲但就買吾到既情況。

上年既"出水"又吾出碟、
只"南京!南京!"又系、
等左成四個月都仲未出。

而只"機器俠"好似有中央照住、
可能又會遲遲吾出碟。
C記Fan屎實餓死。

《機器俠》上新聞聯播遭質疑 央視:因為它典型
http://news.sina.com.tw/article/20090822/2063366.html

(如果中央真的Support自己人從西方科幻片手中搶市場、咁個個香港大導分分鍾搶拍《哈你比特》系列、《祈蝠俠– 合影之謎》和《義氣群英–特賴風暴》)
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章insomnia » 22日 8月 2009年, 16:07

睇完套戲, 果然系一部愛情喜劇, 特技根本唔系重點,
個戲名+中國式機械人+宣傳根本系用黎叫老細科水 同 "乙水"外國買版權
出於商業考量多過實際反映電影內容

冇想像中咁多cg, 之前又話加多百幾個shot, 系咪cut左好多野?
trailer出過果只黃色K1完全冇出過?!! :o

用信用咭買飛有8折, 但睇果場一半full都冇, d觀眾仲冇乜反應,
翻炒之中有d位都幾好笑既, 不過真系太多野太貪心
佢個咁既背景香港人邊會有共鳴,
根本就系一套有香港人參與既"大陸片"
今時今日, 都冇乜人會理香港市場 :oops:
insomnia
討論區新秀
討論區新秀

文章cktm20xx » 22日 8月 2009年, 17:07

呢次香港做科幻特技片系頭一次, 如果今次呢果片系賺唔到錢的話,唔知香港會唔會只有呢一套科幻片呢?
香港系唔系真系唔可以有呢D片種?

我覺得香港好以只可以限制系某種片種,唔系黑社會就系打打殺殺唔系就系無裡頭,香港人真的只可以接受香港做呢D電影嗎?香港人只系想等美國做多D特技片而唔會接受自己本土O既?...韓國一開始都系做得差,你睇而家.

如果有人諗到計,諗到香港O既CG點樣先可以找到大錢,咁我地香港D CG人唔便咁乞依,咁就好喇... :(
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章zodiac » 22日 8月 2009年, 17:41

insomnia 寫:...
根本就系一套有香港人參與既"大陸片"
今時今日, 都冇乜人會理香港市場 :oops:

你都可以咁睇, 因為佢唔系俾香港人睇, 所以o系香港既下場就系首日得十皮, 院商第2日已經狂cut場. 呢啲戰積積積埋埋, 對劉大導佢自己都唔系好事. 既然主要系俾大陸, 有咁既成績都抵啦, 好事黎架喎, Poster, website 用黎宣傳既媒體, design都可以屎成咁多出到街,即系香港觀眾識諗, 唔系傻仔你拍咩都buy.

香港市場唔系冇人理, 你睇大陸既馮大導見到自己既戲香港唔收得幾有火
:lol:
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 22日 8月 2009年, 17:47

cktm20xx 寫:我覺得香港好以只可以限制系某種片種,唔系黑社會就系打打殺殺唔系就系無裡頭,香港人真的只可以接受香港做呢D電影嗎?香港人只系想等美國做多D特技片而唔會接受自己本土O既?...韓國一開始都系做得差,你睇而家.
如果有人諗到計,諗到香港O既CG點樣先可以找到大錢,咁我地香港D CG人唔便咁乞依,咁就好喇... :(

韓國一開始都系做得差,你睇而家.

請問睇而家d乜呢??
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cktm20xx » 22日 8月 2009年, 18:15

wkin99 寫:
cktm20xx 寫:我覺得香港好以只可以限制系某種片種,唔系黑社會就系打打殺殺唔系就系無裡頭,香港人真的只可以接受香港做呢D電影嗎?香港人只系想等美國做多D特技片而唔會接受自己本土O既?...韓國一開始都系做得差,你睇而家.

請問睇而家d乜呢??

唔記得O左POST
http://features.cgsociety.org/story_custom.php?story_id=5207
拍D片比之前好好多 :oops:
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章EricLo » 22日 8月 2009年, 18:52

cktm20xx 寫:
wkin99 寫:

請問睇而家d乜呢??

唔記得O左POST
http://features.cgsociety.org/story_custom.php?story_id=5207

I don't want to say "Never"! But i think hk Bosses don't have stamina to scheme great pre / post production. Hong Kong CG is so difficult to do like as this CGTalk article. Not just compare budget. Actuality, HK and China film investor is so rich. I think they sure more rich than Korea Film Company! But HK CG production management people don't have great CG production sense. They just using old and HK local method to do CG!And they don't want to study new method. So I wish next gen. managment of candidate will change and safe our HK CG industry. I am waiting that day to be coming. :cry:
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 22日 8月 2009年, 19:22

大陸同香港人拍片都系諗住d 錢有得分 - 報大數又有, d 錢去左邊都唔知既又有.... 一層食一層, 點做到好野出黎呢?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章luxoJr » 22日 8月 2009年, 19:51

睇完都唔知講咩好... :oops:
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 23日 8月 2009年, 00:32

cktm20xx 寫:
wkin99 寫:韓國一開始都系做得差,你睇而家.

請問睇而家d乜呢??

唔記得O左POST

Can't say the movie is good or bad until I watched it, but the VFX is done by US company. :roll:
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 23日 8月 2009年, 15:37

stantang 寫:
cktm20xx 寫:

請問睇而家d乜呢??

唔記得O左POST

Can't say the movie is good or bad until I watched it, but the VFX is done by US company. :roll:

系咩? 仲以為韓國仔做
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 23日 8月 2009年, 15:50

EricLo 寫:
cktm20xx 寫:
wkin99 寫:

請問睇而家d乜呢??

唔記得O左POST

I don't want to say "Never"! But i think hk Bosses don't have stamina to scheme great pre / post production. Hong Kong CG is so difficult to do like as this CGTalk article. Not just compare budget. Actuality, HK and China film investor is so rich. I think they sure more rich than Korea Film Company! But HK CG production management people don't have great CG production sense. They just using old and HK local method to do CG!And they don't want to study new method. So I wish next gen. managment of candidate will change and safe our HK CG industry. I am waiting that day to be coming. :cry:

咁多位大佬,
重點都系要貴精不貴多, d人住住只系識得多,
多=勁, 哩個概念系錯哂, 就算套戲得一個cg shot, 佢做得有質素, 一樣叫勁,
佢地咁聰明, 又冇理由唔明白哩個道理,
質素行先, 數量行後, 系現在社會既風氣
好似10蚊魚旦粉, 依家都冇人食, 要賣到廿蚊碗先有人夠膽食.
:-? :-? :lol:
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 23日 8月 2009年, 16:31

sobig 寫:
EricLo 寫:
cktm20xx 寫:
wkin99 寫:

請問睇而家d乜呢??

唔記得O左POST

咁多位大佬,
重點都系要貴精不貴多, d人住住只系識得多,
多=勁, 哩個概念系錯哂, 就算套戲得一個cg shot, 佢做得有質素, 一樣叫勁,
佢地咁聰明, 又冇理由唔明白哩個道理,
質素行先, 數量行後, 系現在社會既風氣
好似10蚊魚旦粉, 依家都冇人食, 要賣到廿蚊碗先有人夠膽食.
:-? :-? :lol:

GI JOE系俵俵者, 只有paris一段比較可觀之外, 全片CG多到你唔想睇想佢快D完, CG質素好多都好"yap", 海底場境直迫game quality, 今時今日hollywood出呢d質素真系嚇死.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章cktm20xx » 23日 8月 2009年, 23:55

stantang 寫:
cktm20xx 寫:

請問睇而家d乜呢??

唔記得O左POST

well~至少你可以睇到韓國人做O既CG有幾認真~個making of 認真做到好似好萊塢咁 *)*

真系好羨慕佢地會用機械來模擬果D情境,香港好似未睇過 *0*
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 24日 8月 2009年, 12:42

講起 making of..... 香港 & 大陸既電影, 好少見會介紹幕後 production designers.... art, cinematography, set, costume, visual effects, sound & music ...etc.

由此可見老板, 導演對呢行有幾"認真" & "尊重" :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客