港產特技大作 - 機械俠 Poster

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章sobig » 3日 9月 2009年, 17:06

soSmall 寫:
wkin99 寫:我一向都有中文打字,但要打EricLo咁大編文章,可能45分鍾都打唔到 :mrgreen: ,所以你都很厲害了.

作為觀眾,我就好欣賞Centro之前做"少林足球同功夫",CG唔算多,但發揮好強效果. :lol:

我覺得功夫都好好。

又講功夫? 人地導演都唔想再講,
功夫都系cg界上一代既事,起馬5-6年前既事,
人要向前望,
功夫系做質素既電影,依家哩套系做數量既電影.
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 3日 9月 2009年, 17:33

今日得番 華懋, 元朗戲院仲有上映..... 華懋系零晨/清晨場 - 1:30am 同埋 3:30am
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Little Sperm » 3日 9月 2009年, 17:50

sobig 寫:
soSmall 寫:
wkin99 寫:我一向都有中文打字,但要打EricLo咁大編文章,可能45分鍾都打唔到 :mrgreen: ,所以你都很厲害了.

作為觀眾,我就好欣賞Centro之前做"少林足球同功夫",CG唔算多,但發揮好強效果. :lol:

我覺得功夫都好好。

人要向前望,

依家 fat 記掘起, c 記質素下降系事實. 上一代做得比依家好, 即系公司有問題出現, 也可能來自管理和溝通問題. 當其他公司都可以拒絕導演無理要求時, 為什麼 c 記仲要硬食呢?
不停向前游 XDDDDD
Little Sperm
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 3日 9月 2009年, 18:08

Little Sperm 寫:
sobig 寫:
soSmall 寫:

我覺得功夫都好好。

人要向前望,

依家 fat 記掘起, c 記質素下降系事實. 上一代做得比依家好, 即系公司有問題出現, 也可能來自管理和溝通問題. 當其他公司都可以拒絕導演無理要求時, 為什麼 c 記仲要硬食呢?

硬食?
乜今時今日仲有人咁做架?
今次CGV真系要Interview嚇!
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章animatevincent » 3日 9月 2009年, 21:33

h2o 寫:eric 你打中文, 要支持一下 :mrgreen:

同感 :oops:
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

文章Sino » 4日 9月 2009年, 16:26

好的cg 都要配合好的劇本, 你睇呢d 劇本, 搵劉華, 梁朝偉, 怎至叫埋周星馳做導演兼主角, 搵埋ILM 做特技都系一套爛片, 冇意思的, 有技術但限制於冇方向的框框, 真系悲哀, 我睇左十五分鍾已經開始睇表, 有d 爛gag 位我直頭系打冷震, 不停系度問, 點解呢d 咁的劇情都可以拍出來ga??
歡迎參觀我的cg blog : http://hk.myblog.yahoo.com/sinochoim
頭像
Sino
討論區新秀
討論區新秀

文章Sino » 4日 9月 2009年, 16:33

補充一句, 假如系 ""劇情"" 令你覺得呢套戲系唔好睇 = c 記點解會每況愈下?
我就覺得咁對c 記好唔公平了, 我相信每位cg artist 都想做一套好的作品, 但礙於處於被動狀態下, 有時只能頂硬上.......
歡迎參觀我的cg blog : http://hk.myblog.yahoo.com/sinochoim
頭像
Sino
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 4日 9月 2009年, 19:18

Sino 寫:補充一句, 假如系 ""劇情"" 令你覺得呢套戲系唔好睇 = c 記點解會每況愈下?
我就覺得咁對c 記好唔公平了, 我相信每位cg artist 都想做一套好的作品, 但礙於處於被動狀態下, 有時只能頂硬上.......

作為一個專業的動畫師, 無論收到咩類型既電影or TVC, 都要照做好d shot,
尤其做電影vfx, 當然會偶到好既故事和壞既故事, 硬上弓之後, 就要等運到.
根據經驗, 只要知道導演名稱和戲名, 9成都估到套戲end up會點.

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章cktm20xx » 4日 9月 2009年, 19:32

sobig 寫:
Sino 寫:補充一句, 假如系 ""劇情"" 令你覺得呢套戲系唔好睇 = c 記點解會每況愈下?

作為一個專業的動畫師, 無論收到咩類型既電影or TVC, 都要照做好d shot,
尤其做電影vfx, 當然會偶到好既故事和壞既故事, 硬上弓之後, 就要等運到.
根據經驗, 只要知道導演名稱和戲名, 9成都估到套戲end up會點.

咁如果個導演次次都系爛片,但公司又要接...咁咪即系話本死做cg,唔知會唔會連鎖反應,做死公司呢? :(
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 4日 9月 2009年, 19:48

cktm20xx 寫:
sobig 寫:

咁如果個導演次次都系爛片,但公司又要接...咁咪即系話本死做cg,唔知會唔會連鎖反應,做死公司呢? :(

嘩!大佬呀,做動畫師又好,做特效又好,都是團隊中的一個崗位,套片爛唔爛,故事好唔好,導演屎唔屎......,樣樣都咁上心!唔好下下當部戲系自己代表作至得架,咁樣點撈落去呀,不如快快轉行好過啦.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cktm20xx » 4日 9月 2009年, 20:07

wkin99 寫:
cktm20xx 寫:
sobig 寫:

嘩!大佬呀,做動畫師又好,做特效又好,都是團隊中的一個崗位,套片爛唔爛,故事好唔好,導演屎唔屎......,樣樣都咁上心!唔好下下當部戲系自己代表作至得架,咁樣點撈落去呀,不如快快轉行好過啦.

我都只系想以公司O既角度去諗姐,如果我講得唔對O既話...或者多謝大佬你提點...轉唔轉行的話我自有分數,唔該 :)
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 4日 9月 2009年, 22:01

只眼開、只眼閉咪算Lor~

套戲收吾收得、
拎吾拎獎又吾關我地事、
人工反正一樣照舊、頂一樣照通、肝一樣照繼續大、挑~
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dxxk Mx » 4日 9月 2009年, 23:26

M記 C記都系咁, 有經驗既人去哂細公司 or 自己開公司, 好快會比佢地打殘 :lol:
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bc_ip2004 » 5日 9月 2009年, 23:01

sobig 寫:咁系咪香港已經冇哂cg天堂? 全是地獄?
做cg已經唔再系食薯片, 睇漫畫和聽收音機既生活? :-|

仲有ga...真系世界之大無其不有
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 9日 9月 2009年, 12:43

soSmall 寫:只眼開、只眼閉咪算Lor~

套戲收吾收得、
拎吾拎獎又吾關我地事、
人工反正一樣照舊、頂一樣照通、肝一樣照繼續大、挑~

唔洗咁灰...幫到人系件好事

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客