絕望的香港創作人

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

絕望的香港創作人

文章alt_L » 17日 2月 2009年, 17:00

從另一個Forum看到轉載……
讀後對香港的創作工業大感無奈……

絕望的香港創作人
a.k.a. Anthony O^O
頭像
alt_L
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 17日 2月 2009年, 17:17

我諗緊會唔會系因為個大會 BG 系 TBS 電視台.... 如果系一個獨立協會反而冇問題, 政府做野一見系商業公司, 好多都會直接話唔做. 而且最近政黨成日話政府官商勾結, 公務員以放棄態度對抗, 更加諗"唔做唔錯"!
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章stantang » 18日 2月 2009年, 16:28

There is a plan called "一般設計支援計劃" by the HK government. Maybe they can look into that.

http://www.designsmart.gov.hk/l-tc/gss.asp
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章CraZ3D » 19日 2月 2009年, 13:31

:o 呢單野今日上左東方日報...又一見證網民力量

呢件事可以睇到好多"創作人"都好“齊心”丙個政府, 同大部份Forum 文化一樣 , 當丙人既時候, 網民系會特別齊心, 個個都出黎罵兩句 , 唔少連Digicon都未知系乜就鬧左先... (我估系呢度既人都有聽過Digicon既)

事實上我相信如果有關機構有真的去攪個 Digicon 香港頒將禮 , 根據以住觀察, 出席人數都唔會多, 余下出席既人都會系拍膊頭既幾個機構代表, 真正既"創作人"近乎唔會去支持~~ 最終場面冷清..

即使政府大攪既 ICT award ..也不見有幾多"創作人"會去為業界其他人鼓掌~~

"創作業靠政府死得"呢句都唔系新鮮, 要罵都罵到口臭
不過同時同業之間又不團結, 創作人之間又多不和 , A公司領獎 , B , C, D, E 公司都唔會出席.. 某某人領獎又比人罵....
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章darkie » 19日 2月 2009年, 15:03

講得好 :mrgreen:
darkie
CGV討論區會員
CGV討論區會員

我只能說大家應該要更加俾心機 !!

文章面包 » 23日 2月 2009年, 10:17

政府愈系唔支援 .. 我地作為香港人就更加應該要爭氣 ...
不過當然過程會好辛苦啦 ...haha....

不過要脫變...始終都需要一段辛苦既時間...
因為香港既文化進程...比國外開始的較慢...

不過我相信努力 , 是必有成果。
頭像
面包
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客