手好痛

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

手好痛

文章ming426 » 17日 1月 2009年, 20:53

我不知道這個題目是否跟CG有關

不過今日去睇中醫佢話系因為長期肌肉勞損....

楂MOUSE/WACOM筆太多 0 0?...

針炙完仲要"刮痧",整個陣痛到我啊媽都唔認得...

不過整完之後好似真系好D咁....

大家做還做....小心身體....
ming426
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章sobig » 17日 1月 2009年, 21:28

我初做cg時, 我都試過手指關節痛,
睇過西醫, 佢話冇得解決, 叫我轉行,
之後可能習慣左...又唔再痛. or d神經死哂
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章cloverz » 17日 1月 2009年, 22:17

用wacom應該好過mouse,
大家都要take care!!!
{ 過程 > 結果 }
cloverz
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 17日 1月 2009年, 22:54

我用左電腦十幾年, 都系日對夜對電腦, 姿勢同工具都好重要. 最緊要肌肉系放松既狀態下工作, 如果發覺要用力楝 button, 即系個 mouse/ keyboard 太實, 手腕 or 臂要用力, 好可能你冇支撐位承托住, 加個 pad or chair arms 都有幫助. 仲有就系唔好定左一個姿勢 or 重復一個動作太耐, 間中要休息一陣. :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章ming426 » 18日 1月 2009年, 01:51

嗯嗯,用電腦個陣姿態真系好緊要...

我呢d坐得耐成個人"sir"左落去冇腰骨咁,挨系張凳"鱷"高個頭只手申到好長咁...
做咁耐而家先呢痛都應該偷笑啦
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 18日 1月 2009年, 03:01

手痛就注意嚇一點點輔助..

例如...注意拎滑鼠只手千萬千萬唔好"吊手"....最好有近一尺左右的空間讓自己..只前臂..."枕"著....無論你系用筆遇是滑鼠都需要...
當然啦....買一孖...精鋼健康球來鍛綀手腕及手指靈活度也是十分理想...
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 18日 1月 2009年, 22:26

用wacom畫野攪到手痛,我都有類似經驗,我個情況可能是之前個mon太細(17"),d野下下要放大畫,d筆觸會好短好急,只手也握得好緊,自從用了較大的mon,情況就好得多了,

也聽過d專家講,定時做點肌肉練習也有幫助.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 19日 1月 2009年, 08:59

I had the same problem years ago, but now gets better since I start doing simple things like rotate the wrist, shoulders and stretch my arms every hour when working. It's amazing how these little exercise helps.
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章Marco » 19日 1月 2009年, 10:35

我以前都成日手痛, 但自從改用 d 好 d o既 mouse 後就冇乜事。 :)

到我冇再做 animator 後, 手已經冇再痛 :mrgreen:
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章樂文 » 19日 1月 2009年, 12:01

我之前左右手都廢左,左手不停undo,右手因為mouse,都系肌肉勞損;試下每晚臨訓前用力渣實拳頭數五下,再用力張開手掌又數五下,來回4~5次,keep住晚晚做,我宜家都好番嚕~~ :D
樂文
討論區新秀
討論區新秀

文章禾夫 » 19日 1月 2009年, 14:19

之前都試過用mouse用到只手痛+震
改用wacom後情況有改善
禾夫
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章henrychan13 » 24日 1月 2009年, 01:33

我也一樣,以前用mouse,有時痛到背部好似比火燒咁,但轉左wacom後改善了很多
頭像
henrychan13
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客