開唔到呢個Sence File

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

開唔到呢個Sence File

文章fans10 » 12日 2月 2018年, 14:20

開唔到個File呀, 呢個Project做左好耐, 用左好多時間心機去做T_T
唔知有冇得修復返, 個Error唔明佢講咩><
求高手解救, 謝謝
附加檔案
fans10
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 開唔到呢個Sence File

文章CraZ3D » 14日 2月 2018年, 11:29

Crash左...
1 ) 試下用舊版本的Maya開 , 之後 export FBX , 再在新版Maya import翻
2 ) 係咪之前有用過plug-in 或 bonus tool之類 ?
3 ) 你只係 Save 左一個版本 ? 同期的file都會出現這個狀況嗎 ?
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章fans10 » 14日 3月 2018年, 00:36

唔好意思, 早排病咗好耐, 隔咗咁耐先回覆你
多謝你既解答呀....
請問FBX即係咩呀?!
我之前係用咗Mental Ray Render
試咗幾次都唔得, 之後再撳就即時Error咗, 毎次開呢個file就變成咁><
係呀, 我只係save咗一個版本>< 同期save既scene都係咁呀T_T
唔知點整返佢, 仲有個問題想問架, 我裝咗2017版本, 點解會冇咗Mental Ray
佢話要係NVIDIA購買@@唔明點樣係NVIDIA度安裝個Mental Ray黎用
係咪要同佢地買先用到>< 我好多scene都有用到Mental Ray黎render
如果用Maya 2017版本我D scene用唔到Mental Ray render好大鑊><...
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章CraZ3D » 14日 3月 2018年, 15:14

請問FBX即係咩 >> 一個通用的3D file format... 你在 Maya > export中可選以 fbx 輸出 , 之後再在 maya import

Mental Ray Render 在 2017要自行安裝 , 到Maya 2018 已經無Mental Ray了 , 而且上年nvidia都話左唔再開發Mental Ray Render
你可以試下仲有無, .我已用MR了 .... http://www.nvidia.cn/object/download-mental-ray-cn.html
所以比錢買都無...

你可以 download Maya2016 試下開. 或如我之前所講用FBX export , 在新Maya 2018 轉用新的 Arnold 去 render , 可能仲快 :lol:
Autodesk Virtual Agent (software download)
https://ava.autodesk.com/?input=Account ... e_Download
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章fans10 » 14日 3月 2018年, 21:42

我用舊版maya export個scence, 點解個file size細咗咁多既@@
再係新版maya import開個scence乜都無 ><
點解會咁架??? 個scence file係咪已經死咗?
至於Mental Ray方面, 我入咗你俾果條link去DL但佢話得90天試用, 過咗咪無得繼續用??T_T
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章CraZ3D » 15日 3月 2018年, 11:21

長遠來講 MR 都唔會再用 , 把心一橫就轉去arnold ...頂多痛一次 8) 8)

至於crash問題
你試下select所有model , apply 一個Maya shader 例如Blinn , 之後 Delete 所有MR shader ... 再SAVE新檔 或 selected export 所有model 睇下得唔得
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章fans10 » 15日 3月 2018年, 17:45

即係你建意開個Maya 2018黎Render?
>< 2018好多嘢唔同晒, 唔係咁識用, 睇怕都有排磨
Crash呢個問題仲未解決到呀>< 直頭係成個File開唔到, 一開Load完100%就Error,即時自動關埋個maya T_T
好難做到你個建意>>select所有model , apply 一個Maya shader 例如Blinn , 之後 Delete 所有MR shader ... 再SAVE新檔 或 selected export 所有model 睇下得唔得...
fans10
討論區新秀
討論區新秀

文章CraZ3D » 19日 3月 2018年, 16:30

先解決 Crash呢個問題吧.... 你之前是用那個Maya做的 ? 有無用舊版本開 ?
有無 .ma file ?
你可以放上 dropbox - PM 條link 比我試下我開唔開倒
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客