報了product design diploma...

有關 Product Design 行業的CG應用

版主: Siegfried

報了product design diploma...

文章魚腩 » 20日 4月 2012年, 23:03

就黎三十歲人仔...現職工程繪圖...冇咩前景/希望
突然想試product design...希望會好d...

請問讀完dip夠唔夠入行..??當然希望繼續讀....

唔知個post會唔會有人睇到... :roll: :lol:
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 報了product design diploma...

文章waterchan10 » 20日 4月 2012年, 23:33

我唔係product design個邊既人,
但係我會覺得DESIGN呢行都係睇PROFOLIO多過學歷黎請人既……
夠唔夠入行,其實都係睇個人能力……
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

Re: 報了product design diploma...

文章魚腩 » 21日 4月 2012年, 08:45

waterchan10 寫:我唔係product design個邊既人,
但係我會覺得DESIGN呢行都係睇PROFOLIO多過學歷黎請人既……
夠唔夠入行,其實都係睇個人能力……

明白...
但對於生產過程嘅了解...公司又會唔會覺d只係dip..而唔請??
頭像
魚腩
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Siegfried » 30日 4月 2012年, 09:38

除了 Design 本身的質素外, 生產工序, 材料運用, 人体工學, 歷史演變等等也十分重要.
尤其是好些公司往住要求設計人員來回大陸香港工作. 心理準備少不得.
某程度上, 看多一點, 作點實習也好, 始終理論和現實有距離.
年齡不是問題的, 肯學肯做就一定有人欣賞. 加油.
P.S. 我發現不少香港的設計人員的英語水平頗低, 內地的設計人員的設計水準又追得快, 人工只是我們 50%. 想想我們仍有什麼優勢留下吧.
生死去來 樹頭傀儡
一線斷時 落落磊磊
頭像
Siegfried
討論區主持
討論區主持

文章CraZ3D » 30日 4月 2012年, 13:02

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Good point !!
推文~~
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

回到 Product Design

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客