CG界對學歷有要求嗎?

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

CG界對學歷有要求嗎?

文章g2008 » 1日 6月 2012年, 10:41

"學歷"同"經驗"同"作品"3樣都重要???
這個問題煩擾我好耐~
本人暫時係HD in media,但唔知好冇讀埋大學~
請各位大師俾條明燈,thxxx~
g2008
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: CG界對學歷有要求嗎?

文章h2o » 1日 6月 2012年, 13:59

的確係睇 porfo 為主, 如果依家作品未夠好, 再讀上去會有幫助 (creative & art sense)
最後由 h2o 於 2日 6月 2012年, 02:28 編輯,總共編輯了 1 次。
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章g2008 » 1日 6月 2012年, 15:00

h2o 寫:的確係睇 porfo 為主, 如果依家作品未夠好, 再讀上去會有幫助 (cretive & art sense)

Thx for reply,我既作品的確唔係咁好~
因為本人對模擬真實好有興趣,好想向rendering方面下苦功,例如v-ray , mental ray
但現實上普遍CG公司是否需要cretive & art sense較多呢?
g2008
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 1日 6月 2012年, 17:10

經驗同作品一樣重要, 當然作品和經驗是相輔相成.
香港做CG, 學歷不是太重要, 大學畢業都要又低做起, 一視同仁.
很多成功的CG人都沒有沙紙
相反要求累積實戰經驗(OT+通頂). :oops:
美術根底相當重要,直接影響作品質素,
我都有玩VRAY, 有冇SHOWREEL之類?
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 2日 6月 2012年, 02:37

提一提先, 學校好少教 software 既 advance technique. 當然你可以自己買書睇, 但係上左 degree 後, 功課都需要投入唔少時間, 睇下你點取捨. 讀左一兩年後, 亦可能會慢慢發現有其他出路適合你 ^^

P.S. 你話讀 poly degree, 係咪 DM? 應該出左 offer 下星期要交錢 la bor
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章g2008 » 4日 6月 2012年, 23:47

先多謝兩位資深前輩抽空回覆,
小弟對vray暫時只有初步了解,所以仲需要睇多D教學學習,
本人都好想做一D見得人既showreel,但不知從何入手,
由於而家showreel真係唔見得人,所以我會繼續努力,再一次感激兩位意見~
g2008
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客