翠華7000萬投資動畫電影

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章cgbaba » 30日 12月 2009年, 22:43

我相信好多同業,700萬都做得好過呢套。
cgbaba
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章macrossmo » 30日 12月 2009年, 22:47

zodiac 寫:呢種所謂有心, 冇錯有人肯科水對某班人有工開系好似好事, 但系咁既quality只系加速香港既3D快啲死亡, 7千幾粒都系交啲咁既質素, 以後仲有人敢同肯投資?當然冇腦既投資者都唔少

其實....呢班友都真系只系"有工開", 得個做字....7千幾粒有幾多系出糧比伙計就唔知了.....
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章zodiac » 31日 12月 2009年, 00:26

macrossmo 寫:
zodiac 寫:呢種所謂有心, 冇錯有人肯科水對某班人有工開系好似好事, 但系咁既quality只系加速香港既3D快啲死亡, 7千幾粒都系交啲咁既質素, 以後仲有人敢同肯投資?當然冇腦既投資者都唔少

其實....呢班友都真系只系"有工開", 得個做字....7千幾粒有幾多系出糧比伙計就唔知了.....

唔知上次走做熊仔班友既freelance啲數最後有冇俾呢...
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章bc_ip2004 » 31日 12月 2009年, 02:37

其實我真系好佩服鄧生(唔系動畫方面,系生意方面),可以一次又一次搵行外人投資他的動畫, 7000萬點用真系佢自己先知, 我估Gobie就算無人睇佢都已經有錢落袋.

i記, 朋友K, 翠華......唔知下一個會系邊個?
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章johngalliano » 1日 1月 2010年, 01:22

Be Be 寫:
johngalliano 寫:睇咗少少條片, 似學生功課...七千萬比意馬急救好過啦,...意馬得二千幾萬cash咋!
完全冇art可言,...我驚套野影衰香港cg...
點可能日日對住咁既野做落去,...浪費時間

意馬七千萬可以做幾耐呢? 做到d乜呢? 咁又請問你做緊乜呢? 做到好似"小飛俠"咁既質數又點呢? 老板賺到笑嗎? 無影衰香港嗎? 你有無睇過或問過外國發行商的意見呢? 有無問過日本發行商的意見呢? 他們有贊這部香港電影嗎?

笑死人喇, 唔駛問都知只鹿肉酸啦。仲問問問! hahahaha!
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ualldumb » 5日 1月 2010年, 03:15

呢套片可能試大陸市場都仲有D機會...
ualldumb
討論區新秀
討論區新秀

文章waterchan10 » 5日 1月 2010年, 03:33

爆到出黎你都無計既~好似喜羊羊咁...
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章h2o » 5日 1月 2010年, 09:46

喜羊羊上電影之前, 已經出左 tv series. 正如好多日本卡通都系用呢個模式, 香港 mcdull 都系, 我諗佢地應該都系上電視先試反應, 之後再做大佢, 咁會穩陣好多. :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章h2o » 6日 5月 2010年, 14:41

蘋果副刊訪問:

圖檔

聖誕鹿故事

勇者無懼!一間名為 T-Films的本地動畫制作公司,已落實在今年聖誕推出一套名為《 Little Gobie》的 3D動畫,主角是一只鹿;是典型大人睡得著的聖誕故事嗎?當然不是,導演 Tony說︰“主要是講一個小朋友犯了錯,最後如何勇敢面對,其實是個冒險故事。”
他說的小朋友就是 Gobie這小鹿,他的寵物小龍,因他而受傷了,想救回小龍,就得找上聖誕樹來許願:“當中要過很多難關,又會經過很多古怪地方,如冬甩城……”,給了我詳盡的故事內容,但當然要等大家自行入場觀看才對。而我亦早大家一步,在他們的電腦前用 3D眼鏡看了數條片段,的確如現時在戲院播的 3D電影一樣。問制作人員剛才的一場 10至 20秒的冰河片段,要花多少時間來造,原來已經用上兩個月了。

港產戰狼得 100

雖然論人設,論畫工,這套《 Little Gobie》都不能跟外國的《 Up》、《 Toy Story》或是同為港產的《阿童木》相比,但見得出心機,也想知花了多少時間來制作:“我們兩年前開始了,雖然比起外國的 A++制作還有一定距離,但我們可用快靚正的質素,制作出 B+級的作品,而且是香港制作,得到了外國發行商認同。”
香港人的能耐值得大家自豪,一套《阿童木》說的大約是 400人制作團隊,這只鹿就只用上 100人來制作,更要涉及 3D畫面。要制作 3D,即使是外行人也估到,比起平面 CG動畫復雜很多:“我們做的是 Stereo 3D,是靠左右畫面不同景深來達致 3D效果,要花多 3至 4倍時間來制作;步驟大概是先做好平面,然後分左右影像再做一次,最後才可合成做 3D。”更深奧的,例如 3D影像太近眼睛亦不可,因為過近會失去了 3D效果,中間涉及太多分鏡和計算了。

投資竟系翠華

雖然沒有 400人之多,但 100人同時進行一件事也不易,而且投資金額亦不少。前車可鑒,竟有人願意投資? Tony竟說投資者是“翠華”。你不用亂猜,正是大家都認識的茶餐廳:“我們跟 Imagi是不同的,首先不用買版權來開戲,是全部原創亦持有版權;我們亦不是找上中介公司當 Sales般對外推銷,而是 Studio直接跟發行接洽,在管理上已有很大對比。再者,我們也計算過,即使最壞情況,也不用蝕的。”所說的發行正是 Weinstein! Imagi的《阿童木》和《忍者龜》都是由他們來發行; Tony說香港會由自己負責,對外的則交由他們,那就等看 12月時的成果吧!

http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=13999836
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章johngalliano » 8日 5月 2010年, 08:44

都系果句, 好肉酸...同硬膠,
不過養一百人, 好勁, 到執果日, 唔好賴數就得喇。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 8日 5月 2010年, 15:49

johngalliano 寫:都系果句, 好肉酸...同硬膠,
不過養一百人, 好勁, 到執果日, 唔好賴數就得喇。

可能真系好硬膠,也許PK機會達90%以上,但起碼人家肯試肯做,更難得是肯開發自己創作,唔系只識番炒再番炒d舊野,至於d公仔肉酸,其實無問題,如內容及故事有趣,一樣會得觀眾歡心,看看"喜羊羊,小新,花師奶..."就是好例子.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客