DD - aresca

3D數碼雕塑大賽 | 三維數字碼雕塑大賽
截止報名日期 : 09年7月10日 | 截止提交作品日期 : 09年7月20日
獎品 : 3D model printout | Wacom Intuos4 / Bamboo Fun | ATI FireGL V3350 | CGVCap

DD - aresca

文章aresca » 15日 6月 2009年, 08:53

hi, 各位好, 我又黎湊下熱鬧先

基本上每日都趕緊deadline, 所以今次想當寫blog咁玩下,
限制自己每晚只用2-3個小時做, 記錄下要用幾耐,
所以有無進度每晚都會pose一下, 希望大家比多d意見啦

以下系Final展示
附加檔案
最後由 aresca 於 25日 7月 2009年, 09:08 編輯,總共編輯了 6 次。
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章akin vong » 15日 6月 2009年, 16:47

大家都系咁!百忙中找時間做自己喜歡的事!加油呀! :D
頭像
akin vong
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 15日 6月 2009年, 20:34

Day 01

剛剛見到moc兄系問題區既發言, 本人非常同意, e個亦都系我開始既第一個步驟, 就系由"Devil"既定義開始:

一講起"Devil"一字我諗大部分人首先會浮現"紅色身, 頭有角, 蝙蝠翼, 箭頭尾"既形象(如果唔系勿插=.=). 我先查左下維基
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E9%AD%94%E9%AC%BC&variant=zh-tw
裡面有各式各樣對魔鬼既定義, 一般都系宗教上既分別. 之前既形容系傳統既天主教/電影對"Devil"既描繪, 旦我會咁諗可能只系受佢根深蒂固既形象所影響,或者唔用"Devil"英文一詞改用中文"魔鬼"可能我會先想像其他形象例如中日既妖魔鬼怪....

當然如果做得創意工業e行就一定會有"好out!有無d新意呀!"既諗法, 不過我又會諗如果一個形象系好多人心目中已經根深蒂固系咪咁易令人改變對佢既睇法? 又或者改變本身系咪一件好事? e個時候一般會有兩類支持者討論d有雞先定有蛋先既問題, e.g.有人會覺得如果耶穌系黑人女人好有創意, 又有人會話"如果佢系黑人女人佢就唔系一般人口中既耶穌, 只系一個新創作既character", e個討論應該永無止境因為純熟主觀見解....

講返正題, 如果創作左一個好特別既形象包含象征"恐怖/死亡/邪惡"之類"Devil"可能有既特征, 點分別e個形象系Devil/Monster/Demon/Zombie/Ogre/Undead? 我諗理論上佢地系有關聯但事實上應該有唔同既地方....如果我創作左個"Devil"但有人覺得佢系"Zombie"咁系咪失敗? 定只會覺得系條友唔識貨?

個人認為, 當對一d既定既事物進行設計時, 我地並唔能夠"隨意創作"! 個人既做法會系從固有既定義或形態上進行雕琢, 當要做"更改"時一定要維持一定程度原意/原貌。

其中一d對Devil既形容:
1《天上發生了戰爭:米迦勒和他的天使與龍作戰。龍和它的天使也起來應戰,龍卻抵擋不住,天上再也沒有它們的地方了。於是那大龍被摔了下來。它就是那古蛇,名叫魔鬼,又叫撒但,是迷惑普天下的人的。它被摔在地上,它的天使也跟它一同被摔了下來。》

2《我看見一個天使從天而降,手裡拿著無底深淵的鑰匙和一條大鎖鏈。他捉住了龍,就是最初的蛇,也就是魔鬼撒但,把他捆綁一千年。天使把他摔到無底深淵裡去,把深淵封閉,在上面蓋印,使他不能再迷惑列國,直到那一千年完了。這些事以後,必須把他釋放一會兒》

3《魔鬼:原為希臘語,英譯為 Devil,有說讒言,中傷人,誹謗者,惡魔之意》

4《極少數人認為,魔鬼一直是耶和華的傀儡(《以賽亞書》 10:5 ),前者聽命於後者的惡計,遍地游行吞吃人如吼叫的獅子(《彼得前書》 5:8 )》
.
.
.

幾like第3個point, 未聽過, 如果叫我想像一個"毀謗者"而唔系"魔鬼"我唔會第一時間有傳統魔鬼既形象, 發揮空間比較大. "迷惑普天下的人"~~~一個毀謗者用咩黎迷惑人~金錢?權力?....美麗誘惑....恐怖迫嚇. 蛇同龍既外形好似無咩作為, 應該唔會系主要外形可能只作為襯托.

思前想後都系覺得"人系最接近魔鬼既生物", 畫sketch應會從保持人樣既方向開始, 嘗試表現出"毀謗者, 迷惑人, 非暴力邪惡, 優美"等抽象既原素.
最後由 aresca 於 16日 6月 2009年, 16:38 編輯,總共編輯了 3 次。
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Great post

文章SiNoP » 15日 6月 2009年, 21:08

Great post, insightful, and with great information.
Keep it up!
一切純粹個人意見~!
SiNoP
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 15日 6月 2009年, 21:26

我都有在制作前先找尋定義的資料......
你所列出的幾個定義....恰好我也采納了部份........
相隔四年......都多謝CGV又搞比賽......集齊一大伙人...再玩多一次....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 16日 6月 2009年, 04:12

人形惡魔有幾個比較出名, 可以參考:

<浮士德> 的 Mephistopheles
<失樂園> 的 Anarch 混沌 (老人/老邁的靈魂)
印度都有唔少人形惡魔既描述 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章aresca » 16日 6月 2009年, 23:55

Day 02

thz, h2o, 有用既info

試左個draft, 不過感覺同"外星人"容易混淆....

原意系唔想太多花巧野, 行簡約路線

不過感覺唔夠"鬼異"同"唯美"....

欠新鮮感, 無"誹謗者"感覺....

會嘗試轉一個方向再出發
附加檔案
最後由 aresca 於 22日 6月 2009年, 23:45 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 18日 6月 2009年, 00:00

Day 03

半偷懶既一晚, 繼續sketch中, 大至摸索到自己喜歡既方向
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 19日 6月 2009年, 00:00

Day 04

繼續摸索中

一邊畫畫下望住台頭兩只野, 索性張佢地惡魔化....

純熟玩野....唔關正犒事....
附加檔案
最後由 aresca 於 22日 6月 2009年, 23:45 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 20日 6月 2009年, 16:54

aresca 寫:Day 04

繼續摸索中

一邊畫畫下望住台頭兩只野, 索性張佢地惡魔化....
純熟玩野....唔關正犒事....

e只重正播. :mrgreen:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 20日 6月 2009年, 22:03

Day 06

尋晚偷懶, 今晚補返

haha, wkin99, 只小魔怪可能得閒會再發展整黎玩下

下面系其中一d sketch

gf話detail sculpturing比賽人人都做d紋理突出既model, 做d簡單而平滑既model比較洩底, 不過唔緊要啦自己玩下姐
附加檔案
最後由 aresca 於 21日 6月 2009年, 09:35 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 21日 6月 2009年, 00:08

另一個設定, e個都有爛咀版, 不過應該唔會用, 想盡量保持美形d

P.S.其實e系列都有另一個睇法, 原本怕唔知work唔work, 不過try左都ok喎
附加檔案
最後由 aresca 於 21日 6月 2009年, 14:08 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Yan_E_型二 » 21日 6月 2009年, 13:27

:D 很美啊! ,個人也認為紋理多少也沒所謂啊~太多也不是好事,平衡到就OK~
是美感更重要是吧~ 比心機啊~
頭像
Yan_E_型二
討論區新秀
討論區新秀

文章aresca » 22日 6月 2009年, 00:21

Day 07

無咩點做過, 只系加左少少野, gf話就咁啦唔好浪費時間了

thz 型二, 加左d野希望唔會過火啦
附加檔案
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 22日 6月 2009年, 23:26

Day 08

開始進入3d階段, 先整個頭, 用左2hr左右

shit...半年無zb用有d唔習慣, 成日用錯max既hotkey...

到e個地步覺得已經夠了, 因為有左個型之後要先做topo

所以e家雕得再細致都系浪費心機, 等攪掂uv先返黎慢慢玩佢

今晚做住咁多先
附加檔案
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 Devil in the Details - 3D Digital Sculpting Contest

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客