DD - moc

3D數碼雕塑大賽 | 三維數字碼雕塑大賽
截止報名日期 : 09年7月10日 | 截止提交作品日期 : 09年7月20日
獎品 : 3D model printout | Wacom Intuos4 / Bamboo Fun | ATI FireGL V3350 | CGVCap

文章moc » 20日 7月 2009年, 18:44

...整個地台系咁樣...
轉個圈俾大家睇睇先....
附加檔案
最後由 moc 於 21日 7月 2009年, 01:18 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章白元 » 20日 7月 2009年, 23:08

期待呀!~ 快d show 黎睇下 8)
終於找到一個落腳點
頭像
白元
討論區新秀
討論區新秀

文章grafzoo » 20日 7月 2009年, 23:29

show off ~
add oil
grafzoo
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 20日 7月 2009年, 23:44

其實仲有另外五個天使...
不過算啦...
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 20日 7月 2009年, 23:51

地台呀....
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 21日 7月 2009年, 00:16

睇到個地台難道系模仿模型feel?~期待完成圖~
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 21日 7月 2009年, 00:17

最後貼埋呢兩張...
時間真的很趕得趕....
先睇睇主角彩色版本......
附加檔案
最後由 moc 於 21日 7月 2009年, 03:17 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 21日 7月 2009年, 00:19

全圖系咁樣的....
最後完成品.....趕到嘔血呀.....
附加檔案
最後由 moc 於 21日 7月 2009年, 03:17 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 21日 7月 2009年, 00:21

順道貼埋篇吹水文稿出來...
作品名稱:<<折翼>>/<<Bird eater>>

作品簡介:
整件作品主要透過男(惡魔)及女(天使群)兩性之間的張力來著墨,惡魔是強壯身軀,帶著深沉的表情.在握玩著一群身裁豐滿的天使,創作中避免太顯著及直接的暴力宣染,惡魔只是輕輕抓著天使配角的翼端,但透過疊底天使們的血腥傷口以及異常痛苦的表情,讓作品滲著一絲絲暴力.
同時刻意安排惡魔即使以一對九個天使,還是以壓倒性的力量居於勝方來強調出它/他的異常強大.

惡魔造形方面以強壯健美的男性軀體為基礎,大體以渾圓流線肌肉為賣點,另外在某些部份則以鈍角的"方形回旋紋"來點綴增添美感,目的是加強惡魔的原始感,另外是呼應九個天使身上的圓形回旋紋.因為我設定的故事背景惡魔跟天使兩者,本來都是來自天堂,所以身上應該有些類似的象征線條.
我設定這惡魔預期是擁有強大力量,壯健,咀角是帶著微笑來玩弄他的獵物.經歷千萬年的磨練,他不再是為滿足口腹之欲的低等小妖.經己是深沉,高智力,奸險難應付的對手.也是此作品想傳達的訊息.
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 21日 7月 2009年, 00:38

奇怪...今日系7月20號呀....現在系凌晨十二點幾半喎.....
應該系截止日啦...重有人無貼最後作呢?

我呢邊終於都完成咗啦.....
真系最後最後一刻鍾才完成.....恐怖~~~心血少.....再試幾次會死人...

我呢件雕塑...在上色也考慮到一堆配角們會否搶去主角的鋒頭...所以在顏色方面落功夫.......我是采用每一個天使逐步深沉的上色....即是疊最底最貼地面的那個就最昏暗....可能這種上色方法....以及每一個逐一雕塑加上獨立上圖案顏色....確實花時間.....令到惡魔主角唔多夠時間去試多幾個質感...無法.....有限時間做有限野........

榮幸跟各位弟兄姐妹瘋狂作賽了個多月......
真的瘋狂....我都通頂了幾晚咯.....陰公!!

多謝我自己及自己部電腦........終於都挺到終點了.......
也多謝各位.......大家結伴到終點了....
2009年有事可記了....
好痛苦..不過留個回憶.....
附加檔案
由上而下的..從光到暗的上色...把焦點留在最上層的惡魔身上
最後由 moc 於 21日 7月 2009年, 02:12 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章siriso » 21日 7月 2009年, 01:50

只demon個樣話比我知佢覺得yummyyummyXD
的確好邪惡 :D
siriso
討論區新秀
討論區新秀

文章akin vong » 21日 7月 2009年, 11:26

以一對九

勁!! :o 你部機點頂得住!! :D
頭像
akin vong
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 21日 7月 2009年, 13:24

akin vong 寫:勁!! :o 你部機點頂得住!! :D

yea....好恐怖既polygon handle能力...

請問moc兄用緊咩電腦呀~

我上兩個星期先換左新機, 旦系連zb lvl7既 normal map都handle唔到

final render更大幅降低 size先 render到...

我e家真系好認真咁考慮到時windows7用64bit...唔知會唔會好d

講返你個design, 用天使對比出惡魔既concept唔錯, 非常點題

覺得有點可惜系十字架比前景cover, 減低左意義表達

雕刻方面真系無野好講...拜服你既毅力...

我諗你應該系唔夠時間, render可以更細致, e家睇落好似水彩上色比較淡
最後由 aresca 於 21日 7月 2009年, 20:30 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 21日 7月 2009年, 17:04

實在多謝幾位大哥光臨賜教.

siriso 寫:只demon個樣話比我知佢覺得yummyyummyXD
的確好邪惡 :D

嘻,希望個意識形態可以配合,即使靜態也達到邪惡表征.

akin vong 寫:
以一對九

勁!! :o 你部機點頂得住!! :D

呢個問題,好難答,因為我部電腦月初出事干,現在是暫時搞好,先頂著先,
其實我初段時做咗好幾趟試驗,試驗如何能善用面數,因為我部機現在水平來講並唔勁.我好怕尾段出事.結論系我采用咗先用modo一類軟件起咗個初樣,而避免用Zsphere.因為在SubD後面量可以集中在我預期的位置,也可以減除retopo的時間,因為我起步遲,沒多少時間.另外就系用subtools劃分唔相關的部份來細化.

aresca 寫:
akin vong 寫:勁!! :o 你部機點頂得住!! :D

yea....好恐怖既polygon handle能力...

請問moc兄用緊咩電腦呀~

我上兩個星期先換左新機, 旦系連zb lvl7既 normal map都handle唔到

final render更大幅降低 size先 render到...

我e家真系好認真咁考慮到時windows7用64bit...唔知會唔會好d

講返你個design, 用天使對比出惡魔既concept唔錯, 非常點題

覺得有點可惜系十字架比前景cover, 減低左意義表達

雕刻方面真系無野好講...拜服你既毅力...

我認你應該系唔夠時間, render可以更細致, e家睇落好似水彩上色比較淡

靚仔,我部電腦現在來講真的唔勁架,關於render,我都系勉強勉強搞到,我用緊32bitXP...用緊2BG ram(512X4,爆槽~~好想加到4GB).06年時砌架.CPU系AMD6000+X2本來想再細致點,不過實在唔夠記憶量,唯有放棄...
據知,官方話ZB目前的3.1版本最多都系操控到4GB左右,即系64bit系統都無優勢.
個十字架少少遮著系擔心在網路上貼出來,唔知會唔會引起天主教,基督教徒們的反感,所以就遮少少,
其實我呢件作品系個四面台階,四面八方都有野睇架.
哈哈,唔夠時間,大家都發現到.....尤其越底的天使就越求祈,無偈無偈,
主角的質感系有提升的空間架,我中段時都試咗幾個質感,都幾好架,不過最後關頭不能多諗.
關於那個顏色比較淡,我可是有心這樣處理的,這種叫做"淡彩"手法,在制作仿真或大量配襯物的手辦模型時常用架,為咗避開多種濃烈色彩造成混濁,同時也突出物件身上的細節.淡彩一般還會配搭邊緣干掃來突出輪廓架.呢個干掃我就未夠時間,突出來啦..讓天使們顯得稍稍粗糙...可惜...
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cgie » 23日 7月 2009年, 00:12

唔知系咪我邪念~總覺有點味道~ :evil:
cgie
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 Devil in the Details - 3D Digital Sculpting Contest

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客