DD - moc

3D數碼雕塑大賽 | 三維數字碼雕塑大賽
截止報名日期 : 09年7月10日 | 截止提交作品日期 : 09年7月20日
獎品 : 3D model printout | Wacom Intuos4 / Bamboo Fun | ATI FireGL V3350 | CGVCap

文章moc » 23日 7月 2009年, 02:22

cgie...俾你估中咗我暗地裡的意圖了.........引發欲念.....魔從心生.....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章moc » 23日 7月 2009年, 03:04

掛著睇其他參賽者的貼都忘記了自己是要上來補貼一張主角後背的最終圖大特寫...

鑒於我這只主角的特色是身上存在很多細致的象征造型.....
所以我在塗好幻彩體色後,再在復雜的結構體上補掃一道干掃淡色邊來突出結構的輪廓......
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

自己的一點想法~^^

文章kyle2513 » 23日 7月 2009年, 10:18

如過底下的天使~小一點~惡魔的主體大一點~
會不會看起來更有氣勢呢

自己的一點想法~^^
頭像
kyle2513
討論區新秀
討論區新秀

文章cgie » 23日 7月 2009年, 14:14

感覺上魔鬼既體身同埋天使身顏色太分明~變左有點獨立~
cgie
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 23日 7月 2009年, 20:31

kyle2513 寫:如過底下的天使~小一點~惡魔的主體大一點~
會不會看起來更有氣勢呢

自己的一點想法~^^

呢個....呢個....調大我系有考慮過,不過最終否決了.....原因系如果主角好大舊咁疊系頂....咪應驗咗"大蝦細,俾X喂....."另外如果上重下輕,有機會造成實物,就很不穩了.
不過話時話,我系真系有一刻好猶豫...因為幾想個主角比例上大舊點.:roll:

cgie 寫:感覺上魔鬼既體身同埋天使身顏色太分明~變左有點獨立~

系咪架,唔好見我分開佢地擺就話獨立喎....:lol:
主角的整體主色幾近似膚色,跟天使的膚色尤其相近,你翻去我件作品最終圖望真啲啲全相....重系咪太分明?......現在是因為兩者主色相近,才要利用光暗塗色來劃分主次....
就好似港姐冠軍都有盞spotlight射著的效果.不過我考慮到本次比賽主打數碼雕塑,頭獎又系3D printing.即系整個比賽大前題是假定作品是有機會實體化,那塗色就一定要考慮埋光暗層次啦,你睇睇麥法蘭出產的Spawn景品,賣點都系那些革命性的強烈光暗陰影,墨線等等,在沒有特殊燈光下都好有睇頭.
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cgie » 23日 7月 2009年, 23:41

:( 同老師傾過~系我錯~觀察不足~仍需要多學習~~謝謝指教~
cgie
討論區新秀
討論區新秀

文章Boo » 30日 7月 2009年, 02:14

moc,you're so crazy!! :P
I like your sculpture smell.good work.
Any possible sculpt tutorial share with us?
Boo
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 Devil in the Details - 3D Digital Sculpting Contest

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客