MAVS | Public Resources & References

公開組- 冠軍:HKD 6,000
學生組- 冠軍:HKD 3,500
比賽已結束!! 恭喜各得獎者

MAVS | Public Resources & References

文章ZU » 26日 10月 2007年, 04:33

歡迎任何人在此發放有關比賽的資源、相關參考資料、綜合討論...
CGVisual.com - play cg | enjoy cg !!
頭像
ZU
創辦人
創辦人

外號: CG 窮人協會榮譽會長

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章LoGao » 26日 10月 2007年, 11:21

去youtube search o下

Criss Angel
David Blaine
Cyril

近年其中幾個比較出名o既街頭魔術

擺番過o黎...
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Copyplus » 28日 10月 2007年, 02:40

......if you think you can you can......
Copyplus
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 28日 10月 2007年, 11:17

我見大家都以真人魔術師做對象.... 我 post d cartoon 類別俾大家睇睇, 可以玩得癲d

Donald Duck Magic Show
[flash width=400 height=300 loop=false]http://www.youtube.com/v/9H8sQ11ZP20[/flash]

Ratatouille Rough Animation Test
[flash width=400 height=300 loop=false]http://www.youtube.com/v/v42LVMi6Suk[/flash]
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Copyplus » 2日 11月 2007年, 13:39

......if you think you can you can......
Copyplus
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 13日 11月 2007年, 09:21

人地話到明 :

- 本比賽以"角色動畫"為主,請不要浪費時間在建模、圖質、燈光及渲染等工作之上,以上部份將不會被列入任何評審考慮之內
- 提示~簡單是最好的,Simple is the Best!

:o 唔明點解仲有參賽者會浪費時間系建模同 rigging上 ?????
咁多咁好既 free rig 用, 應該用多d時間去試下d control 喇...

就算你話有大把時間....我都唔信會好得過d free rig , 如果d自制 model 樣衰仲有可能有反效果...

what is ACTING ? 唔系你 model 到成個魔術師就叫有 "戲"
大家要好好諗下 :!:
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章N.i » 13日 11月 2007年, 15:29

因為想做一套屬於自己o既動畫
頭像
N.i
討論區新秀
討論區新秀

文章clifford » 13日 11月 2007年, 23:12

好多野, 系好難理解第2個人, 此終你唔系
你所指既果個參賽者。可能佢覺得做一個
滿足到自己既人物比賽成功感更大呢?
為比賽以比賽, 定系為比賽得開心以比賽,
睇個人角度的。

其實個參賽者系咪指我=.=?
頭像
clifford
討論區新秀
討論區新秀

文章N.i » 14日 11月 2007年, 00:54

為學習而開心、盡情去比賽, 唔計較得失, 去"做自己想做o既野"
頭像
N.i
討論區新秀
討論區新秀

文章kuykuy » 14日 11月 2007年, 08:16

我覺得睇送食飯啦!
自己鍾意做自己的影片無問題, 但唔使一定要為0左個比賽而參賽,
鍾意幾時做就幾時做, 比賽只系推動大家去做呢件事,
如果參加了這比賽, 就當接0左個job, 個job始終有deadline,
既然個客要求只要動作, 除非你動作上好好, 就算你其他方面做得好都無用

得閒去下下面:
http://www.11secondclub.com/competitions/
一個月一個比賽, 好多人比comment, 重中吸收下人地有咩做得好同唔好 :wink:
kuykuy
討論區新秀
討論區新秀

文章liarliar » 14日 11月 2007年, 13:52

clifford 寫:好多野, 系好難理解第2個人, 此終你唔系
你所指既果個參賽者。可能佢覺得做一個
滿足到自己既人物比賽成功感更大呢?
為比賽以比賽, 定系為比賽得開心以比賽,
睇個人角度的。

其實個參賽者系咪指我=.=?

咁樣講得都幾有道理 :)
愛人難,我肯學,定能愛下去!
liarliar
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 14日 11月 2007年, 15:02

其實我只想系比賽初段提下大家,唔好浪費時間,
因為當到後期其他人已經做到個 animation好 smooth,或已fine tune緊個animation,,你可能仲只系fix緊d Rigging 同爆model問題
.....到時你才會覺得自己多舊余

睇番大家學生都唔系熟手 , 更加無理由去浪費時間做其他野..大家要專注系ANIMATION,否則個比賽有乜意義?

Anyway ,參加得比賽既就應該跟比賽指引; 唔明你地硬要參加又要玩自我---吹漲!!
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章RickLi » 14日 11月 2007年, 15:27

我都覺得系~d人浪費時間去做無謂野~
RickLi
討論區新秀
討論區新秀

文章liam » 22日 11月 2007年, 00:43

http://memory.loc.gov/mbrs/edmp/1205.mov

系100年前的魔術表演片段, 愛迪生拍下, 唔可以話咩重要reference, 不過可以睇下.
liam
討論區新秀
討論區新秀

文章ZU » 4日 12月 2007年, 11:29

或許你錯過了這個問題, 現在再提提大家~~~

如何在Forum上放WIP的作品?
我們歡迎參加者透過 Youtube上載WIP作品,Forum可以直接播放Youtube影片,方法可看此連結 :
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=8674

大家可在上載 YouTube 時 tag 寫番MAVS ,CGV, CGvisual等字眼. 讓大家更易找尋..

Thanks all ! !
CGVisual.com - play cg | enjoy cg !!
頭像
ZU
創辦人
創辦人

外號: CG 窮人協會榮譽會長

下一頁

回到 MAVS 比賽 (Maya Animators Contest)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客